Selvitys: Vaatejättien avoimuus on parantunut, mutta yhä alle puolet julkistaa tehdaslistansa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Vaatejättien avoimuus on parantunut, mutta yhä alle puolet julkistaa tehdaslistansa

Monet tutut vaatebrändit saavat hyvät pisteet Fashion Revolution -kampanjan avoimuusvertailussa. Avoimuus ei silti vielä tarkoita eettisyyttä vaan on vasta askel sen suuntaan, raportissa muistutetaan.

Vaatteita kuivumassa narulla.

Useimmat vaatebrändit eivät vieläkään kerro, missä niiden vaatteet valmistetaan, selviää Fashion Revolutionin listauksesta. Kuva: Neil Barnwell / CC BY-SA 2.0.

Yhä useampi muotibrändi ja -jälleenmyyjä kertoo yleisölle, missä sen myymät vaatteet valmistetaan. Osuus on viime vuosina hieman kasvanut, mutta parannettavaa on yhä paljon, selviää tällä viikolla julkaistusta vaatealan avoimuustutkimuksesta Fashion Transparency Indexistä.

Indeksin taustalla on Fashion Revolution -kampanja, jonka tarkoituksena on kannustaa suuria vaatebrändejä avoimuuteen väärinkäytöksiin puuttumiseksi. Se selvittää, mitä vaatebrändit kertovat esimerkiksi työoloista ja toimintansa ympäristövaikutuksista, ja asettaa ne paremmuusjärjestykseen sen mukaan. Mukana oli tänä vuonna 250 brändiä.

Parhaat pisteet saa H&M, 73 prosenttia. Sen jälkeen tulevat C&A, Adidas ja Reebok, Esprit, Marks & Spencer ja Patagonia, jotka kaikki saavat vähintään 60 prosenttia pisteistä. Luksusbrändeistä parhaiten pärjää Gucci, joka sai 48 prosenttia pisteistä.

Nollassa prosentissa ovat Bally, Belle, Elie Tahari, Heilan Home, Jessica Simpson, Max Mara, Mexx, Pepe Jeans, Tom Ford ja Youngor.

Brändien saama keskimääräinen pistemäärä on selvityksen mukaan vain 23 prosenttia maksimista. Määrä on silti kaksi prosenttiyksikköä parempi kuin viime vuoden selvityksessä. Lisäksi jo 40 prosenttia brändeistä julkistaa jo tiedon siitä, missä sen vaatteet ommellaan ja viimeistellään. Vielä viime vuonna näin teki 35 prosenttia tutkituista brändeistä.

Käsittelypaikkoja julkaisevien osuus on noussut 19 prosentista 24:ään ja raaka-aineiden valmistajat julkaisevien osuus viidestä prosentista seitsemään.

”Kuten indeksissä on nähty ennenkin, brändit julkaisevat enemmän tietoja politiikastaan kuin siitä, miten ne ovat edistyneet puuttumisessa liiketoimintansa ja tuotantoketjunsa sosiaalisiin ja ympäristöllisiin kysymyksiin”, raportissa todetaan.

Se muistuttaa, ettei raporttia pidä käyttää oppaana ostoksille mennessä, sillä avoimuus ei vielä tarkoita vastuullisuutta varsinaisessa toiminnassa. Silti sitä tarvitaan, jotta väärinkäytöksiin voitaisiin puuttua.

”Yritysten on mahdotonta varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan, työolosuhteet ovat asianmukaiset ja ympäristöä suojellaan, jos ei tiedetä, missä tuotteet on tehty”, raportissa muistutetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia