Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille täpärä voitto YK:ssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille täpärä voitto YK:ssa

Ryhmä Afrikan valtioita epäonnistui yrityksessään viedä toimivalta YK:n uudelta erikoisasiantuntijalta, jonka tehtävänä on valvoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

(IPS) -- Ryhmä Afrikan valtioita epäonnistui yrityksessään viedä toimivalta YK:n uudelta erikoisasiantuntijalta, jonka tehtävänä on valvoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

YK:n ihmisoikeuskomissio nimitti tehtävään kesällä thaimaalaisen oikeustieteen professorin Vitit Muntarbhornin. Afrikan valtioiden ryhmä esitti YK:n yleiskokouksen kolmannelle komitealle, että tehtävä lakkautetaan, koska se loukkaa valtioiden itsemääräämisoikeutta. Niiden mielestä seksuaali-identiteetti ei kuulu ihmisoikeuksiin.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden vastaehdotus hyväksyttiin äänin 94 puolesta, 3 vastaan ja 80 poissa. Päätöslauselma tulee vielä YK:n yleiskokouksen käsittelyyn.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiitti päätöstä: "Äänestys vahvistaa, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöillä on yhtäläinen oikeus saada suojelua väkivaltaa ja syrjintää vastaan."

YK:n mukaan ainakin 76 valtiolla on lakeja, jotka määritelevät vähemmistöihin kuuluvia rikollisiksi. Aihe tuottaa kiistoja myös YK:ssa. Kesällä Venäjä ja 57 islamilaisten maiden järjestön jäsentä estivät vähemmistöjä edustavien järjestöjen osallistumisen korkean tason aids-kokoukseen.

Yli 40 maata vastusti vuonna 2014 pääsihteeri Ban Ki-moonin aloitetta, että YK:n perheille myöntämät henkilökuntaedut ulotetaan homoliittoihin.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia