Sadankomitean rauhanpalkinto konfliktinratkaisun ja sovittelun asiantuntijalle Miriam Attiakselle – ”Rauhan rakentaminen alkaa joskus siitä, ettei tee mitään” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sadankomitean rauhanpalkinto konfliktinratkaisun ja sovittelun asiantuntijalle Miriam Attiakselle – ”Rauhan rakentaminen alkaa joskus siitä, ettei tee mitään”

Miriam Attias johtaa Depolarize-hanketta, jossa yritetään purkaa vastakkainasetteluja. “Radikaali kuuntelu on yksi avain, jolla vaikeisiin keskusteluihin avautuu uusi taso“, hän sanoo.

Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta.

Sadankomitean rauhanpalkinnolla halutaan nostaa tänä vuonna esiin konkreettisia rauhantekoja. Kuva: David Geitgey Sierralupe / CC BY 2.0.

Rauhanjärjestö Sadankomitea on myöntänyt tämänvuotisen rauhanpalkintonsa konfliktinratkaisun ja sovittelun asiantuntijalle Miriam Attiakselle. Palkinnolla halutaan nostaa esiin Attiaksen työtä polarisaation ja ennakkoluulojen purkamiseksi.

Attias on naapuruus- ja yhteisösovittelun asiantuntija, joka on erikoistunut ryhmien välisten ja sisäisten konfliktien ratkaisemiseen. Tällä hetkellä hän johtaa Depolarize-hanketta, jossa yritetään lisätä ymmärrystä polarisaatiosta ilmiönä ja rakentaa vastakkainasetteluja purkavaa depolarisaatiostrategiaa yhteistyössä viranomaisten kanssa. Aiemmin Attias on muun muassa kehittänyt naapuruussovittelua Suomen Pakolaisavussa.

Palkinnolla halutaan nostaa esiin konkreettisia tekoja konfliktien ratkaisemiseksi ja muistuttaa, että rauhantyö lähtee liikkeelle arjesta, sanoo Sadankomitean puheenjohtaja Kaisu Kinnunen tiedotteessa.

“Vastakkainasettelujen purkaminen sovittelun, vuoropuhelun ja kohtaamisten kautta ennaltaehkäisee konflikteja ja lisää ihmisten välistä ymmärrystä. Se on tässä ajassa tärkeää rauhantyötä.”

Attiaksen mukaan rauha ei tarkoita välttämättä vastakkainasettelujen poissaoloa vaan kykyä käydä vaikeitakin keskusteluja.

“Työni on opettanut, että jos konfliktit ja vastakkainasettelut käsitellään rakentavasti, ne ovat hyviä oppimisen paikkoja. -- Radikaali kuuntelu on yksi avain, jolla vaikeisiin keskusteluihin avautuu uusi taso. Se vaatii vain sitä, että vaikka itselle tulisi hankala olo, antaa toisen puhua loppuun, ja vasta jälkeenpäin jäsentää omat ajatukset ja tuntemukset. Rauhan rakentaminen alkaa siis joskus siitä, ettei tee mitään: on vain hiljaa ja pidättäytyy kommentoimasta, reagoimasta, vertailusta ja selittelystä”, hän sanoo.

Sadankomitea myöntää vuosittain rauhanpalkintonsa itsenäisyyspäivänä. Viime vuonna palkinnon sai toimittaja Antti Kuronen. Palkintona on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia