Saastuminen heikentää ruokaturvaa tulevaisuudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saastuminen heikentää ruokaturvaa tulevaisuudessa

Ruokaturvaan vaikuttavat kuitenkin myös taloudelliset tekijät, muistuttavat asiantuntijat.

Maapallon kyky tuottaa ruokaa voi olla vuonna 2050 kymmenesosan pienempi ilmansaasteiden lisääntymisen vuoksi, käy ilmi Nature Climate Change -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

"Ihmisen toiminta on lisännyt hiilidioksidin keskittymistä maan ilmakehään yli 30 prosenttia viimeisten 200 vuoden aikana, ja luvun odotetaan kaksinkertaistuvan vuosisadan loppuun mennessä. Raporttimme mukaan tämä muutos ilmansaasteissa estää peltovehnän kasvua kymmenen prosenttia", kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja Arnold Bloom Guardian-lehdessä.

Bloomin mukaan ilmansaasteet vaikuttavat sekä maaseudun että kaupunkien viljelyyn. Vehnä on perusvilja useimmissa kehitysmaissa, joten jos löydöksiin ei puututa, ruokaturva kärsii enemmän kuin aiemmin on ennustettu. Ruuan kysynnän oletetaan kasvavan 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Guardianin haastattelemien avustusjärjestöjen mukaan tutkimustulos tarkoittaa, että järjestöjen on edistettävä uudenlaisia viljelytekniikoita, jotka suojelevat vettä ja maaperää. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tulevaisuuden ruokaturva riippuu kuitenkin enemmän sosiaalis-taloudellisista tekijöistä kuin ilmastonmuutoksesta.

"Ruuan absoluuttisten määrien väheneminen tai kasvu kertovat vain vähän ruokaturvasta, sillä se riippuu enemmän kysynnän ja tarjonnan taloudellisista laeista, uudelleenjaosta ja ei-biofyysisistä asioista, kuten köyhyydestä, infrastruktuurista, politiikasta ja hallinnasta", toteaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn luonnonvara-asiantuntija Francesco Tubiello.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia