Uutiset Ebola

Reuters ja The New Humanitarian: Avustusjärjestöjen työntekijöitä syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä Kongossa

Kongossa koettiin vuosina 2018–2020 maailman toiseksi laajin ebolaepidemia. Uuden paljastuksen mukaan muun muassa Maailman terveysjärjestön (WHO) työntekijät ovat vaatineet naisilta seksiä vastineeksi työpaikasta. WHO lupasi tutkia syytökset.
Ebolan vastainen juliste ja ihmisiä sen alla.
Kongossa koettiin maailman toiseksi laajin ebolaepidemia vuosina 2018–2020. Kuva Benistä Pohjois-Kivun alueelta. (Kuva: Vincent Tremeau / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 50 naista on kertonut avustusjärjestöjen työntekijöiden harjoittamasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Asiasta kertovat humanitaarisiin kysymyksiin erikoistunut The New Humanitarian -sivusto sekä mediayhtiö Reutersiin kuuluva Thomson Reuters -säätiö. Ne julkaisivat eilen laajan paljastusjutun hyväksikäytöstä, jota on tapahtunut Kongon ebolaepidemian yhteydessä vuosina 2018–2020.

Epidemian vuoksi Kongon koillisosassa sijaitsevassa Benin kaupungissa ja sen ympäristössä oli yli 15 000 ebolatyöntekijää. Kesäkuussa päättynyt, maailman toiseksi laajin ebolaepidemia vaati lähes 2 300 uhria.

Mediat haastattelivat yhteensä 51:tä naista. Monen tarinoita tukivat lisäksi avustusjärjestöjen autokuskit ja paikallisten järjestöjen työntekijät. Pääosin miehet olivat sanoneet olevansa kansainvälisiä työntekijöitä.

Naiset kertoivat, että usein kyse oli seksin vaatimisesta työpaikan saamiseksi. Naisia saatettiin myös uhata erottamisella, jos he eivät tottelisi. Osa naisista oli kokkeja, siivoojia tai yhteisötyöntekijöitä, yksi oli psykologista apua etsivä ebolasta toipunut.

Syytökset kohdistuvat etenkin Maailman terveysjärjestöön (WHO), jonka mainitsi ainakin 30 naista. Jotkut tekijät sanoivat olevansa Kongon terveysministeriön alaisia. Muutama syytös kohdistui World Visioniin, YK:n lastenjärjestö Unicefiin sekä terveysjärjestö ALIMAan. Lisäksi oli yksittäisiä syytöksiä Oxfamia, Kansainvälistä siirtolaisuusjärjestöä (IOM) sekä Lääkärit ilman rajoja -järjestöä vastaan.

Kaikkien kansallisuuksia naiset eivät tienneet, mutta he mainitsivat Belgian, Burkina Fason, Kanadan, Norsunluurannikon, Ranskan ja Guinean.

Osa järjestöistä kertoi ryhtyvänsä selvittämään asiaa. WHO julkaisi eilen lausunnon, jossa se paheksui avustustyöntekijöiden käytöstä ja lupasi käynnistää asiasta tutkinnan.

Suurin osa järjestöistä kertoi, ettei sen työntekijöistä ole tehty Kongossa lainkaan valituksia, vaikka valitusjärjestelmiä on olemassa. Toisaalta suurin osa naisista sanoi, ettei tiennyt, miten raportoida väärinkäytöksistä ja osa oli myös häpeissään.

Vastaavia skandaaleja on aiemmin paljastunut muun muassa Haitissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Kriitikoiden mukaan uusi paljastus kertookin erilaisten hyväksikäytön ehkäisyohjelmien epäonnistumisesta. Monet ohjelmat ovat miesten johtamia eivätkä tapauksia selvittävät osaa aina kohdella uhreja oikein, artikkelissa todetaan.

”Avunantajahallitusten pitäisi suhtautua paljon vakavammin ja varmistaa, että veronmaksajien rahoja ei käytetä haavoittuvassa asemassa olevien avun vastaanottajien oikeuksien rikkomiseen”, toteaa YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistossa aiemmin työskennellyt Miranda Brown artikkelissa.

Ebola avustustyöeriarvoisuuskatastrofiaputerveys Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla pensasaita.

Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö

Maailma.net aloittaa juttusarjan suomalaisista, jotka ovat päätyneet kansainvälisiin kehitys- ja ihmisoikeustehtäviin. Anna Autio on edistänyt Pohjois-Afrikan lehdistönvapautta, johtanut Maailmanpankin ihmisoikeusrahastoa ja tutkinut Kosovon ihmisoikeusloukkauksia. Hän on oppinut työssään realismia – mutta ei kyynisyyttä.
Sarvikuono kadulla ihmisten ympäröimänä.

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys

Nepal on onnistunut suojelemaan sarvikuonoja monilta uhilta, mutta uusi haaste ovat muun muassa tulvat ja kuivuus. Keväisin juomavettä on liian vähän, monsuuniaikana sarvikuonoja hukkuu jokiin. Lisäksi tulokaskasvit uhkaavat korvata niiden lempiruuan.
Muuri, jossa piirroksia.

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.

Tuoreimmat

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”