YK:n rauhanturvaajat jälleen epäiltyinä hyväksikäytöstä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n rauhanturvaajat jälleen epäiltyinä hyväksikäytöstä

Neljä alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi Keski-Afrikan tasavallassa.

YK on kertonut tutkivansa uusia syytöksiä, joiden mukaan sen rauhanturvaajat ovat syyllistyneet seksuaaliseen hyväksikäyttöön Keski-Afrikan tasavallassa. Uusien tietojen mukaan YK:n lipun alla toimivat rauhanturvaajat olisivat syyllistyneet neljän alaikäisen tytön seksuaaliseen hyväksikäyttöön. YK:n lastenjärjestö Unicef on tavannut uhrit viikon sisällä, tiistaina julkistetussa tiedotteessa kerrottiin.

Seksuaaliseen riistoon liittyvät hyväksikäyttösyytteet Keski-Afrikan tasavallassa ovat piinanneet YK:ta viime keväästä alkaen, jolloin The Guardian-lehti paljasti, että useiden, pääosin Ranskasta kotoisin olevan rauhanturvaajan epäillään pakottaneen lapsia seksiin vuosina 2013 ja 2014. Sotilaat eivät toimineet suoraan YK:n komennuksessa, vaan YK:n turvallisuusneuvoston valtuuttamina.

Kevään jälkeen paljastui kuitenkin lisää hyväksikäyttöepäilyjä, ja pääsihteeri Ban Ki-moon erotti vuonna 2014 aloittaneen rauhanturvaoperaationsa Minuscan silloisen johtajan. Joulukuussa ilmestyneessä riippumattomassa raportissa (pdf) YK:ta myös kritisoitiin siitä, ettei se ryhtynyt ranskalaissotilaiden tapauksessa toimiin riittävän nopeasti, vaan kierrätti tietoja epäilyistä työpöydältä toiselle kenenkään ottamatta vastuuta.

Minuscan nykyinen johtaja Parfait Onanga-Anyanga lupasi tiistaina, että tapauksiin puututaan ja seksuaalirikoksia pyritään estämään entistä tehokkaammin. Tarkempia tietoja uusista tapauksista ei vielä annettu, mutta Guardianin lähteiden mukaan epäillyt olisivat kotoisin Gabonista, Egyptistä ja Marokosta. Lehden mukaan tapauksia, joissa YK-rauhanturvaajia syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä Keski-Afrikan tasavallassa, on nyt yhteensä 26.

YK:n rauhanturvaoperaatio Minusca perustettiin vuonna 2014 Keski-Afrikan tasavallan sisällissodan taltuttamiseksi. Jo ennen tätä maassa toimivat Ranskan johtamat niin sanotut Sangari-rauhanturvaajat. Lähes miljoona ihmistä on paennut maan väkivaltaisuuksia sen sisällä tai ulkomaille.

YK:ta on jo aiemmin vaadittu puuttumaan tiukemmin rauhanturvaajien rikkomuksiin, sillä Keski-Afrikan tasavallan skandaali ei ole ensimmäinen laatuaan. Se on myöntänyt, että tapauksia on luultavasti paljon raportoitua enemmän.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia