120 000 ihmistä on paennut vaaliväkivaltaa Keski-Afrikan tasavallassa – ”Ihmiset pakenevat kodeistaan vain vaatteet päällään” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

120 000 ihmistä on paennut vaaliväkivaltaa Keski-Afrikan tasavallassa – ”Ihmiset pakenevat kodeistaan vain vaatteet päällään”

Avustusjärjestöt varoittavat ruokakriisistä Keski-Afrikan tasavallassa, jossa väkivalta on kiihtynyt joulukuun vaalien jälkeen. Avustuskuljetuksia ei saada perille ja hinnat nousevat. Kymmenet tuhannet ovat paenneet naapurimaihin.

Mies mikrofonin edessä puolilähikuvassa.

Faustin Archange Touadéra valittiin joulukuussa uudelleen Keski-Afrikan tasavallan presidentiksi, mutta oppositio on pitänyt vaaleja vilpillisinä. Kuva: Jean Marc Ferré / UNCTAD Photo / CC BY-SA 2.0.

Noin 120 000 ihmistä on paennut kodeistaan Keski-Afrikan tasavallassa, jossa järjestettiin presidentinvaalit sekä parlamenttivaalit joulukuun lopulla.

Taustalla on istuvan presidentti Faustin-Archange Touadéra vaalivoittoa vastustavien kapinallisten väkivalta, joka on ulottunut pääkaupunki Banguihin saakka. Oppositio on pitänyt vaaleja vilpillisinä. Väkivalta alkoi kuitenkin jo ennen vaaleja.

”On selvää, että tilanne on pahentunut. Pakolaisten määrä on kaksinkertaistunut viikossa”, sanoi YK:n pakolaisjärjestön edustaja Boris Cheshirkov viime perjantaina tiedotteessa. Hän viittasi ulkomaille paenneiden pakolaisten määrään.

Maan sisällä noin 60 000 ihmistä on pakolaisena. Saman verran ihmisiä on paennut naapurimaihin Kameruniin, Tšadiin, Kongon tasavaltaan ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Alueelta on saatu raportteja aseellisten ryhmien väkivallasta, seksuaalisesta väkivallasta, hyökkäyksistä äänestäjiä vastaan sekä ryöstelystä. Myös avustusjärjestöjä ja rauhanturvaajia vastaan on hyökätty.

”Kuten useimmat humanitaariset järjestöt, olemme joutuneet keskeyttämään toimintamme monilla tärkeillä alueilla. -- Olemme syvästi huolissamme seurauksista siviileille, mutta on vain liian vaarallista jatkaa toimintaa tällä hetkellä”, sanoi Norjan pakolaisneuvoston maajohtaja David Manan perjantaina tiedotteessa.

Keski-Afrikan tasavallan humanitaarinen tilanne oli vaikea jo ennen väkivallan kärjistymistä. Noin 2,8 miljoonaa ihmistä tarvitsisi humanitaarista apua.

Avustusjärjestö Action Against Hunger varoittaa ruokakriisistä, sillä tärkeimmät toimitusreitit ovat kiinni.

”Ihmiset pakenevat kodeistaan vain vaatteet päällään. Kun he viimein saapuvat turvaan, moni ei voi ruokkia perhettään. Ruuasta on pulaa ja hinnat nousevat. Samaan aikaan sadat ruokarekat ovat toimettomina Kamerunin rajan puolella eivätkä pysty tavoittamaan väkivallan takia ansassa olevia ihmisiä”, sanoi maajohtaja Mathilde Lambert tiedotteessa.

Jo ennen viimeaikaisia väkivaltaisuuksia noin 600 000 ihmistä oli pakolaisena maan sisällä ja saman verran sen rajojen ulkopuolella. Taustalla on vuonna 2013 alkanut konflikti, jossa muslimeista koostuva Séléka-liike nousi kapinaan ja syrjäytti presidentti François Bozizén. Sélékaa vastustamaan syntyi Anti-Balakaksi kutsuttu kristittyenemmistöinen aseellinen ryhmä. Molemmat syyllistyivät siviiliväestöön kohdistuneisiin julmuuksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin, ja maassa pelättiin jopa kansanmurhaa.

Rauhansopimus presidentti Touadéran hallituksen ja 14 kapinallisryhmän välillä solmittiin viime vuonna, mutta väkivalta ei ole loppunut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia