Uutiset Unohdetut kriisit

Keski-Afrikan tasavalta on aavevaltio, jonka nykyisessä konfliktissa näkyvät siirtomaa-ajan jäljet – ”Kolonialistinen hallintomalli jatkuu yhä”

Unohdetut kriisit -sarjamme neljännessä osassa käsitellään haurasta Keski-Afrikan tasavaltaa, jonka väestöstä yli puolet on humanitaarisen avun tarpeessa konfliktin vuoksi. ”Kolonialistinen hallintomalli, jossa hallitsijat pyrkivät hyötymään alamaisistaan sen sijaan, että palvelisivat kansalaisiaan, jatkuu yhä”, toteaa sotatieteiden apulaisprofessori Ilmari Käihkö.
Mopoja ja polkupyörä liikenneympyrässä, jonka keskellä kyyhkyspatsas.
Rauhanmonumentti Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa. (Kuva: Will Baxter / Kirkon Ulkomaanapu)

Keski-Afrikan tasavallan luoteisosassa kidnapattiin heinäkuussa yhteensä yhdeksän avustustyöntekijää, Kirkon Ulkomaanavun (KUA) Keski-Afrikan maatoimiston johtaja Zaire Lwango laskee. Yksi menetti henkensä.

”Olemme valmiita menettämään rahaa, tavaroita ja ajoneuvoja, mutta jos alamme menettää ihmishenkiä, se on huono juttu”, Lwango sanoo videopuhelun välityksellä.

KUA tukee maassa koulutuksen kehittämistä ja tekee rauhantyötä muun muassa uskontoryhmien välistä dialogia edistämällä. Sen rauhallisemmalla alueella sijaitseva toimisto on välttynyt hyökkäyksiltä.

Keski-Afrikan tasavallassa kytee väkivaltainen konflikti, jonka vuoksi maan 4,7 miljoonasta asukkaasta noin 1,3 miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Nimensä mukaisesti keskellä Afrikkaa Sudanin, Kamerunin, Tšadin ja Kongon demokraattisen tasavallan välissä sijaitseva Keski-Afrikan tasavalta on yksi maailman vaarallisimmista maista avustustyöntekijöille. Inhimillisen kehityksen indeksillä mitattuna se on toiseksi viimeisellä sijalla ennen Nigeriä.

Puolella väestöstä ei ole tarpeeksi ruokaa, ja alle viisivuotiaista lapsista yli kolmasosa on kroonisesti aliravittuja. Väestöstä 2,6 miljoonaa on humanitaarisen avun tarpeessa.

”Keski-Afrikan tasavalta on todellakin unohdettu kriisi”, sanoo Afrikan konflikteihin perehtynyt sotatieteiden apulaisprofessori Ilmari Käihkö Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Syynä on Käihkön mukaan se, että maan ongelmat ovat niin monimutkaisia ja vaikeasti hahmotettavia, eikä sillä ole juurikaan painoarvoa kansainvälisessä tai edes alueellisessa politiikassa.

”Valitettavasti lukuisista maailman kriiseistä vain osa saa huomiota. Keski-Afrikan tasavalta on koko historiansa ajan jäänyt tässä kilpailussa alakynteen.”

Ranskan vaikutus suuri

Keski-Afrikan tasavalta itsenäistyi Ranskan siirtomaavallan alta vuonna 1960.

”Siirtomaaisännät pyrkivät maksimoidaan siirtomaistaan tulevan voiton, eivät rakentamaan niitä toimiviksi valtioiksi. Ranskan Keski-Afrikan tasavalta on ääriesimerkki tästä logiikasta, joka on luonut niin heikon valtion, että sitä on kutsuttu aavevaltioksi”, Käihkö sanoo.

Kuvaavaa on, että Ranskan siirtomaavallan aikana Keski-Afrikan tasavaltaa kutsuttiin Tuhkimoksi ja jopa jäteastiaksi.

Itsenäistymisen jälkeen maan hallinto ulkoistettiin yksityisille yrityksille, jotka käyttivät paikallisia asukkaita pakkotyövoimana. Päätöksiä tekivät ranskalaiset asiantuntijat. Valta on vaihtunut pääosin sotilasvallankaappauksilla, usein Ranskan myötävaikutuksella.

”Ranskan vaikutus itsenäisyyden ajan politiikassa on valtava. Kolonialistinen hallintomalli, jossa hallitsijat pyrkivät hyötymään alamaisistaan sen sijaan, että palvelisivat kansalaisiaan, jatkuu yhä”, Käihkö sanoo.

Se näkyy muun muassa julkisten palvelujen puutteessa. KUA:n Zaire Lwangon mukaan Keski-Afrikan tasavallassa voi ajaa satoja kilometrejä näkemättä merkkiäkään valtiosta. Vesi- ja viemäröintijärjestelmät puuttuvat, teitä on vähän, energiaa saadaan puun polttamisesta.

”Jos joku saa vähän koulutusta Punaiselta Ristiltä, hänestä tulee kylän lääkäri”, Lwango sanoo.

Pankkien ja muiden palvelujen puute on yksi syy avustusjärjestöjen toimistoihin ja työntekijöihin kohdistuviin hyökkäyksiin.

”Hyökkääjät tietävät, että järjestöjen toimistoissa on rahaa. Se on kuin lotossa voittaisi”, Lwango toteaa.

Aseelliset ryhmät taistelevat vallasta

Nykyinen konflikti käynnistyi loppuvuodesta 2012. Käihkön mukaan sen juuret ovat siirtomaa-aikana luodussa epätasa-arvoisessa hallintojärjestelmässä.

”Koska valtio nähdään maallisena mutta kristittynä, on muslimit leimattu ulkomaalaisiksi. Valtiovalta on historiallisesti kohdellut muslimeita epäluotettavina ja polkenut heidän oikeuksiaan.”

Maan väestöstä muslimeja on noin 15 prosenttia, kristittyjä protestantteja ja katolisia noin 80 prosenttia.

Pääosin muslimeista koostuva Séléka-liike nousi kapinaan ja syrjäytti presidentti François Bozizén maaliskuussa 2013. Sélékaa vastustamaan syntyi Anti-Balakaksi kutsuttu kristittyenemmistöinen aseellinen ryhmä. Molemmat syyllistyivät siviiliväestöön kohdistuneisiin julmuuksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin, ja maassa pelättiin jopa kansanmurhaa.

”Väkivalta johti kierteeseen, jossa niin kristityt kuin muslimitkin tukeutuivat yhä enemmän omaan yhteisöönsä suojatakseen itseään toiselta”, Käihkö kertoo.

Olisi kuitenkin liian yksinkertaistettua puhua vain uskontoryhmien välisestä konfliktista. Maassa taistelee useita eritaustaisia, omia etujaan ajavia kapinallisryhmiä, joista osa tulee naapurimaista Sudanista ja Tšadista.

”Aseelliset ryhmät väittävät, että heillä on poliittinen agenda ja että he haluavat suojella ihmisiä ja puolustaa tietyn uskonnollisen ryhmän oikeuksia. Todellisuudessa he haluavat vain alistaa alueet omaan hallintaansa”, Lwango sanoo.

Ryhmät taistelevat muun muassa maan timanttikaivosten hallinnasta. Keski-Afrikan tasavalta tunnetaan niin sanotuista veritimanteistaan, joilla aseelliset ryhmät ovat rahoittaneet toimintaansa. Viime vuosina Keski-Afrikan kaivosoikeuksista on kiinnostunut myös Venäjä, jolla on maassa palkkasotilaita.

Rauhansopimus presidentti Faustin-Archange Touadéran hallituksen ja 14 kapinallisryhmän välillä solmittiin viime vuonna, mutta väkivalta ei ole loppunut. Keski-Afrikan tasavallasta 70 prosenttia on aseellisten ryhmien hallinnassa.

Maailma.netin Unohdetut kriisit -juttusarjassa käsitellään vähemmälle huomiolle jääneiden konfliktien, humanitaaristen kriisien ja katastrofien taustoja.

Selin kameraan oleva vihreäpaitainen mies puhuu tuoleilla istuvalle yleisölle.
Nuorten rauhankerhot ovat osa Kirkon Ulkomaanavun työtä Keski-Afrikan tasavallassa. (Kuva: Patrick Meinhardt / Kirkon Ulkomaanapu)

Suomen apu tärkeää

Lwango ei usko Keski-Afrikan tilanteen paranevan lähitulevaisuudessa. Joulukuussa järjestettävien presidentinvaalien pelätään kiihdyttävän väkivaltaisuuksia entisestään.

Koronan vuoksi rajat naapurimaihin ovat kiinni, mikä heikentää haurasta taloutta. Koulut ovat olleet kiinni viisi kuukautta, ja sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia.

”Iso osa lapsista on pudonnut kyydistä eikä todennäköisesti palaa enää ensi vuonna kouluun.”

Väkivalta ja levottomuudet ovat keskittyneet maan pohjois- ja itäosiin. Länsi- ja eteläosissa maata on sen sijaan hyvin rauhallisia alueita, Lwango sanoo.

”Siellä ei tarvita humanitaarista apua vaan tukea taloudellisen toiminnan käynnistämiseksi uudelleen.”

Ylipäätään apua tarvittaisiin infrastruktuurin, toimivan valtion ja talouden kehittämiseen, Lwango sanoo. Suomi voisi asiantuntemuksellaan auttaa Keski-Afrikan tasavaltaa luonnonvarojen, kuten metsien hyödyntämisessä kestävällä ja paikallisia yhteisöjä tukevalla tavalla.

”Suomen apu ja tuki ovat todella tärkeitä Keski-Afrikan tasavallalle, myös siksi että Suomea ei nähdä täällä poliittisena vaan neutraalina toimijana, toisin kuin vaikka Ranska, Englanti tai Yhdysvallat. Olemme onnistuneet edistämään dialogia eri osapuolten välillä ja saaneet jopa muslimijohtajat keskustelemaan keskenään, vaikka olemme kristillinen järjestö. Meidät otetaan kaikkialla hyvin vastaan.”

Keski-Afrikan tasavallan konfliktiUnohdetut kriisit avustustyökatastrofiapukonflikti Keski-Afrikan tasavalta Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Kaupungin rakennuksia yläviistosta kuvattuna.

Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta

Englanninkielistä vähemmistöä edustavan separatistiryhmän taistelut hallitusta vastaan ovat kestäneet jo viisi vuotta. ”Seuraava sukupolvi tuhotaan silmiemme edessä, ja se vain lisää halveksuntaa ja vieraantumista valtiota kohtaan heidän kasvaessaan”, varoittaa politiikan tutkija Christopher Fomunyoh.
Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu