Uutiset Yritysvastuu

Raportti paljasti Indonesian suojelualueiden palmuöljykaupan – Neste kertoo lopettaneensa ostot laittomasti toimivista tehtaista

Uuden tutkimuksen mukaan Neste ja monet muut länsimaiset brändit käyttävät palmuöljyä, jonka raaka-aine kasvatetaan laittomasti Indonesian suojelu- ja metsäalueilla. Neste kertoo lopettaneensa ostot tehtaista tänä vuonna. WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan kuluttajan kannattaa suhtautua palmuöljyyn varovaisesti.
Kasvillisuutta Tesso Nilon kansallispuistossa Indonesiassa
Monet suuryritykset ostavat palmuöljyä, joka on peräisin suojellusta Tesso Nilon kansallispuistosta Indonesiasta. (Kuva: Flore de Preneuf / PROFOR / CC BY-NC 2.0)

Neste ei enää osta palmuöljyä indonesialaistehtailta, joiden kerrottiin viime viikolla hankkivan raaka-aineitaan suojelualueilta. Näin kertoo yhtiön vastuullisuusjohtaja Simo Honkanen maailma.netille toimittamassaan sähköpostivastauksessa.

”Meille ei ole vuoden 2018 alusta lähtien tullut palmuöljyä niistä lähteistä, jotka raportissa mainitaan”, hän kertoo.

Neste oli vuonna 2016 ensimmäinen suuryritys, joka julkisti palmuöljynsä tavarantoimittajat. Se kertoo verkkosivuillaan, että nykyisin kaikki sen käyttämä palmuöljy on sataprosenttisesti jäljitettävissä sekä myös sertifioitua.

Siksi laittoman palmuöljyn tulon toimitusketjuun ei pitäisi olla mahdollista.

”Raportissa mainitut epäkohdat ovat vakavia ja periaatteidemme, sopimustemme sekä lakien vastaisia. -- Näin voi käydä yksinkertaisesti vain, jos joku toimitusketjun osa päättää sopimusten ja ohjeiden vastaisesti toimia laittomasti”, Honkanen toteaa.

Indonesialainen Eyes on the Forest (Eof) -järjestöverkosto kertoi viime viikolla julkaistussa raportissaan löytäneensä tarkastuksissaan 22 tehdasta, jotka ostavat laittomasti kasvatettuja öljypalmun hedelmiä Keski-Sumatran, Tesso Nilon ja Bukit Tigapuluhin suojelu- ja metsäalueilta.

Tehtaiden kautta on päätynyt laitonta palmuöljyä monille suomalaisillekin tutuille suuryrityksille, kuten Kellogg’sille, PepsiCo:lle, Nestlélle, Unileverille, Bungelle, Marsille, Colgate-Palmolivelle ja Procter & Gamblelle sekä suomalaiselle öljy-yhtiölle Nesteelle.

Neste on raportin mukaan ostanut palmuöljyä kolmelta laittomasti toimivalta tehtaalta vuosina 2011–2017. Yksi tehtaista vastaanotti laitonta raaka-ainetta Tesso Nilon kansallispuistosta vielä viime vuonna.

Honkasen mukaan raportin tehtaista neljä on toimittanut Nesteelle palmuöljyä. Ne kuuluvat Asian Agrille, yhdelle maailman suurimmista palmuöljyfirmoista. Vuoden 2018 alusta alkaen Nesteelle ole enää tullut palmuöljyä raportissa mainituista tehtaista. Syynä olivat kaupalliset tai toimitustekniset syyt, eivät epäilyt laittomuuksista.

Asian Agri on myös antanut ongelmista selvityksen, ja jatkossa Nesteen tavoitteena on parantaa riskialueiden toimintaketjun valvontaa, hän kertoo.

Kuluttajan kannattaa olla varuillaan

Ympäristöjärjestö WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen pitää EoF:n raportin löydöksiä huolestuttavina. Vaikka suuryritysten avoimuus tuotantoketjustaan on hänen mukaansa mahdollistanut raportin teon, ongelmia on silti yhä paljon.

”Tesso Nilo on kärsinyt vuosikymmeniä erilaisista laittomuuksista, ja esimerkiksi UPM oli alihankkijansa kanssa ongelmissa siellä jo 20 vuotta sitten. On erittäin huolestuttavaa, että Indonesia ei pysty valtiona hallitsemaan laittomuutta”, hän sanoo.

Palmuöljy on eettisesti ongelmallista, sillä sen raaka-aineena käytettävät öljypalmun hedelmät kasvatetaan plantaaseilla, joiden tieltä on raivattu miljoonia hehtaareita sademetsää. Luukkosen mukaan palmuöljyn tuotannon saaminen kestävälle pohjalle onkin vaikeaa, sillä käytännössä plantaasit hävittävät alkuperäiset metsät kokonaan.

Jotta tilanne muuttuisi, tarvitaan hänen mukaansa suuria rakenteellisia uudistuksia Indonesian hallinnossa sekä esimerkiksi korruptioon puuttumista. Yritysten taas pitäisi tehdä enemmän varmistaakseen raaka-aineidensa alkuperän.

Kuluttajan on vaikea välttyä palmuöljyltä, sillä sitä käytetään tavallisissa tuotteissa aina suklaasta shampooseen. Yksi vaihtoehto on luottaa yritysten hyödyntämiin vastuullisuussertifikaatteihin. Luotettavimpana pidetty RSPO-sertifikaatti löytyi kuitenkin joiltakin EoF:n raportissakin mainituilta tehtailta.

Luukkosen mukaan sertifikaateissa on paljon kehitettävää. Hän suhtautuu kuluttajana palmuöljyyn varovaisesti.

”En periaatteessa suosittele sertifioitua enkä sertifioimatonta palmuöljyä, koska tuotannon mittakaava on niin valtava ja ongelmia niin paljon”, hän toteaa.

Yritysvastuu talousyhtiötympäristömetsätsuojelu Indonesia

Lue myös

Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Injektioneula lähikuvassa.

Lääkeyhtiöt ovat muuttuneet lääkkeiden tuottajista rahoituslaitoksiksi

Suurin osa lääkeyritysten tuotoista tulee nykyisin sijoitustoiminnasta, ja lääkkeiden valmistaminen on jäänyt sivuosaan. Liiketoimintamallin muutoksella on kielteiset vaikutukset niin köyhiin maihin kuin maailmanlaajuisesta pandemiasta kärsiviinkin, kirjoittaa Omar El-Begawy.
Farkut lähikuvassa roikkumassa narulla.

Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset

Huonolaatuisen ja epäeettisen pikamuodin haitat tunnetaan, mutta silti sen ostaminen houkuttaa kuluttajia. Muotoilun ja muodin professori Kirsi Niinimäki ja vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertovat, miksi näin on ja miten siitä voi päästä eroon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.
pommituksia kaupungissa

Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat

Jemeniä uhkaavat pian tuhannet kolerakuolemat, kun ihmiset eivät koronan pelossa uskalla hakeutua hoitoon, avustusjärjestöt varoittavat. Pitkään jatkuneen konfliktin, koronan, tulvien ja heinäsirkkojen piinaama maa on jälleen nälkäkriisin partaalla.
Kolme naista tien vieressä

Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä

Siny Samban startup-yritys Le Lionceau menestyy valmistamalla senegalilaislapsille välipaloja paikallisista lähiluomutuotteista. Senegalissa on vain vähän startup-yrittäjiä, ja vielä harvempi heistä on nainen. Uuden lain toivotaan parantavan tilannetta.

Tuoreimmat

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria
Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään