Raportti: Kamerunin pakolaiskriisi on maailman unohdetuin – ”Katkeruus lisääntyy päivittäin ja alue lähestyy täysimittaista sotaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kamerunin pakolaiskriisi on maailman unohdetuin – ”Katkeruus lisääntyy päivittäin ja alue lähestyy täysimittaista sotaa”

Norjan pakolaisneuvosto on julkaissut listan maailman unohdetuimmista pakolaiskriiseistä. ”Joka päivä miljoonia pakolaisia lyödään laimin, koska heitä koskettaa väärä kriisi”, kritisoi järjestön pääsihteeri Jan Egeland.

Yleiskuva kaupungista

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Kamerunissa on noin 24 miljoonaa asukasta. Kuva pääkaupunki Yaoundésta. Kuva: bsag / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Kamerunin pakolaiskriisi on maailman laiminlyödyin pakolaiskriisi, sanoo Norjan pakolaisneuvosto (NRC).

Avustusjärjestö julkaisi tällä viikolla listauksen maailman kymmenestä unohdetuimmasta pakolaiskriisistä.

”Kansainvälinen yhteisö ei hoida velvollisuuksiaan Kamerunin kriisissä. Brutaalit tappamiset, poltetut kylät ja massiivinen pakolaisuus on otettu vastaan hiljaisuudella”, kritisoi järjestön pääsihteeri Jan Egeland tiedotteessa.

Taistelut ovat ajaneet kodeistaan puoli miljoonaa ihmistä Kamerunin lounais- ja luoteisosissa. Satoja kyliä on sytytetty palamaan ja sairaaloihin on hyökätty. Yli 780 000 lapsen koulut on suljettu. Kolme miljoonaa ihmistä tarvitsisi humanitaarista apua.

Väkivallasta huolimatta maassa ei ole nähty suuria rauhanvälitysponnisteluja tai avustusohjelmia, NRC kritisoi. Mediahuomio on ollut minimaalista, ja osapuolia on painostettu kunnioittamaan siviilien oikeuksia liian vähän.

”Jokaisena päivänä, jona konfliktin annetaan jatkua, katkeruus lisääntyy ja alue lähestyy täysmittaista sotaa”, Egeland varoittaa.

Kriisin juuret liittyvät Kamerunin siirtomaahistoriaan. Maa jaettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen Ranskan ja Britannian kesken. Vuonna 2016 englanninkielisen alueen asukkaat ryhtyivät protestoimaan kokemaansa syrjintää. Turvallisuusjoukkojen kova reaktio on johtanut laajaan väkivaltaan ja aseellisten oppositioryhmittymien syntyyn.

NRC:n listaus perustuu arvioihin avustusoperaatioiden rahoituspulasta, mediahuomiosta sekä poliittisesta laiminlyönnistä. Kamerun sai korkeat pisteet kaikissa kategorioissa. Sen jälkeen laiminlyödyimpiä kriisejä ovat Kongon demokraattisen tasavallan ja Keski-Afrikan tasavallan kriisit.

”Humanitaarista apua pitäisi antaa vain tarpeiden perusteella. Joka päivä miljoonia pakolaisia kuitenkin lyödään laimin, koska heitä koskettaa väärä kriisi ja dollarit ovat ehtyneet”, Egeland muistuttaa.

Samantyyppistä listausta tekee myös avustusjärjestö Care International, joka listasi alkuvuodesta, mistä kriiseistä media uutisoi kaikkein vähiten. Kamerun ei päässyt tälle listalle.

Maailman laiminlyödyimmät pakolaiskriisit

  1. Kamerun
  2. Kongon demokraattinen tasavalta
  3. Keski-Afrikan tasavalta
  4. Burundi
  5. Ukraina
  6. Venezuela
  7. Mali
  8. Libya
  9. Etiopia
  10. Palestiina

Norjan pakolaisneuvosto arvioi 36 pakolaiskriisiä, jotka ovat aiheuttaneet yli 200 00 ihmisen pakenemisen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia