Pelastakaa Lapset: Joka kymmenes jemeniläislapsi joutunut pakenemaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Joka kymmenes jemeniläislapsi joutunut pakenemaan

Jemeniin saatiin viime vuoden lopulla hauras tulitauko, mutta tilanne on edelleen vaikea. Pelastakaa Lasten mukaan maahan ei saada vieläkään riittävästi avustustarvikkeita.

Pakolaisleirin ihmisiä ja valkoisia telttoja Jemenissä

Maan sisäisten pakolaisten leiri Jemenin Lahjissa. Kuva: Jonathan Hyams / Save The Children.

Ainakin 1,5 miljoonaa lasta Jemenissä on joutunut jättämään kotinsa pian neljä vuotta kestäneen sodan seurauksena, arvioi maassa avustustyötä tekevä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Määrä vastaa yhtä kymmenestä jemeniläislapsesta. Pelkästään viimeisen puolen vuoden aikana Hodeidan maakunnan taisteluita on paennut yli puoli miljoonaa lasta.

Hodeida on konfliktissa keskeinen maakunta, jossa on käyty erityisen kiivaita taisteluita Hodeidan satamakaupungin hallinnasta.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, mutta se ajautui suoranaiseen humanitaariseen katastrofiin sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maan hallitusta vastaan taistelevia huthikapinallisia vuonna 2015. Tuhansia siviilejä on kuollut konfliktissa, joka on romahduttanut myös maan terveydenhuoltojärjestelmän.

Suurin osa maan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua, jonka välittämistä väkivalta on viime kuukausina vaikeuttanut. Pelastakaa Lapset arvioi viime marraskuussa, että 85 000 lasta on kuollut sodan aikana nälkään.

Konfliktin osapuolet pääsivät sopuun tulitauosta viime joulukuussa Tukholmassa. Se on ollut kuitenkin hauras, eivätkä osapuolet ole päässeet sopuun Hodeidasta, joka on tällä hetkellä huthien hallussa. Hallitusta kannattavat joukot taas ovat sen laitamilla.

YK:n erityislähettiläs Martin Griffiths sanoi kuitenkin aiemmin tällä viikolla, että Hodeidan tulitauko on ”yleisesti ottaen” pitänyt ja että osapuolilla on edelleen tahtoa rauhaan.

”On myönteistä, että väkivaltaisuudet ovat vähentyneet konfliktin osapuolten viime kuussa sovittua tulitauosta Hodeidan alueella. Tilanne on kuitenkin yhä hyvin jännittynyt. Ruokaa, lääkkeitä ja avustustarvikkeita ei saada vieläkään tuotua riittävissä määrin Jemenille elintärkeän Hodeidan sataman kautta”, sanoo Anne Haaranen, Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja tiedotteessa.

Pelastakaa Lasten mukaan myös pakoon pääseviä siviilejä uhkaavat monet vaarat. Pommit, kranaatit ja muut räjähteet vaativat jatkuvasti lisää siviiliuhreja. Esimerkiksi viime viikolla kahdeksan siviiliä kuoli maansisäisten pakolaisten leirissä Hajjah’n maakunnassa kranaatti-iskun seurauksena, järjestö kertoo.

Maan sisäisten pakolaisten leireillä taas on pulaa ruuasta, puhtaasta vedestä ja terveydenhuollosta.

”Meille on kerrottu, kuinka lapset palelevat talven kylminä kuukausina, koska heillä ei ole riittävää suojaa ja perheillä ei ole varaa ostaa polttoainetta lämmitykseen. Paenneita vastaanottavat yhteisöt, kaupungit ja kylät eivät selviydy suuresta pakolaistulvasta, sillä tilanne on muutoinkin hyvin vaikea ja nämä kamppailevat eloonjäämisestä”, kertoo järjestön Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos.

Jemenissä arvioidaan olevan yhteensä noin 2,9 miljoonaa maan sisäistä pakolaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia