Arvio: 85 000 lasta on saattanut kuolla nälkään Jemenissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arvio: 85 000 lasta on saattanut kuolla nälkään Jemenissä

Jokaista pommeihin ja luoteihin kuollutta lasta kohden kymmenet kuolevat nälkään, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

YK:n Jemenin pysyvä edustaja Ahmed Awad Binmubarak ja muita edustajia YK:n turvallisuusneuvostossa

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli viime viikolla Jemenin tilanteesta. Kuvassa Jemenin pysyvä YK-edustaja Ahmed Awad Binmubarak. Kuva: Evan Schneider.

Avustusjärjestö Pelastakaa Lapset on julkaissut uuden arvion, jonka mukaan 85 000 alle 5-vuotiasta lasta on saattanut menehtyä aliravitsemukseen ja tauteihin Jemenissä sen jälkeen, kun maan konflikti kiihtyi huhtikuussa 2015.

Arvio perustuu YK:n kokoamiin tietoihin sekä hoitoa saamattomien vakavasta aliravitsemuksesta kärsivien alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuuslukuihin. Varovaisen arvion mukaan noin 84 700 vakavasti aliravittua lasta on menehtynyt vuoden 2015 huhtikuun ja tämän vuoden lokakuun välisenä aikana, järjestö sanoo.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, mutta se ajautui humanitaariseen katastrofiin sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maan huthikapinallisia ja samalla myös siviilejä. Konflikti on romahduttanut maan terveydenhuoltojärjestelmän ja tappanut joukoittain siviilejä. YK:n mukaan kolme neljäsosaa jemeniläisistä tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua ja nälänhätä uhkaa noin 14:ää miljoonaa ihmistä.

Pelastakaa Lasten mukaan liittouman vuosi sitten asettaman saarron jälkeen avun tarpeessa olevien ihmisten lukumäärä on kasvanut dramaattisesti. Elintarvikkeiden kaupallinen tuonti Hodeidan sataman kautta on ollut kuukausitasolla keskimäärin yli 55 000 tonnia pienempi kuin ennen viime vuoden marraskuuta. Tämä määrä riittäisi 4,4 miljoonan ihmisen tarpeisiin, joista puolet on lapsia.  Mikäli tuonti vähenee entisestään, tämä johtaisi todennäköisesti suoraan nälänhätään, järjestö varoittaa.

”Jokaista pommeihin ja luoteihin kuollutta lasta kohden kymmenet kuolevat nälkään. Tämä olisi täysin estettävissä”, toteaa Tamer Kirolos, Pelastakaa Lapset Jemenin maajohtaja tiedotteessa.

”Tällä tavoin [nälkään] kuolevat lapset kärsivät äärettömän paljon, kun heidän elintärkeiden elintensä toiminta hidastuu ja lopulta pysähtyy. Heidän elimistönsä vastustuskyky on niin heikko, että he ovat alttiita kaikille infektioille. Jotkut ovat liian heikkoja edes itkemään. Vanhemmat joutuvat näkemään lapsensa kuihtuvan pystymättä itse tekemään mitään estääkseen tämän.”

Pelastakaa Lapset kertoo välittäneensä ruokaa 140 000 lapselle ja hoitaneensa yli 78 000:ta aliravitsemuksesta kärsivää. Taistelut, saarrot ja byrokratia ovat pakottaneet avustusjärjestön tuomaan elintärkeitä tarvikkeita maan pohjoisosaan etelässä sijaitsevan Adenin sataman kautta. Avun perille vienti voi tätä reittiä pitkin kestää kolme viikkoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia