Outokumpu aikoo tehdä tarkastuksen saastuttamisesta syytetyn brasilialaisen alihankkijansa kaivoksella – Taustalla helmikuussa julkaistu järjestöraportti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Outokumpu aikoo tehdä tarkastuksen saastuttamisesta syytetyn brasilialaisen alihankkijansa kaivoksella – Taustalla helmikuussa julkaistu järjestöraportti

Finnwatch paljasti helmikuussa, että Outokummun alihankkija saastuttaa alkuperäiskansojen maata Brasilian Amazonilla. Nyt yhtiö aikoo ottaa kaivoksen tarkempaan syyniin.

Ylhäältäpäin otettu kuva kylästä.

Xikrinien kylä Cateté-joen läheisyydessä. Finnwatch teki raportin kenttätutkimuksen yhteistyössä Repórter Brazil -järjestön kanssa. Kuva: Repórter Brasil , Finnwatch.

Teräsyhtiö Outokumpu aikoo valvoa jatkossa tarkemmin alihankkijoitaan ja lisätä ostojensa läpinäkyvyyttä. Yhtiö julkaisi tänään tiedotteen, jossa se kertoo tekevänsä tarkastuksen brasilialaisen ferronikkelitoimittajansa Valen kaivokseen.

Taustalla on suomalaisen Finnwatch-järjestön helmikuussa julkaisema raportti, josta muun muassa Maailma.net uutisoi.

Raportin mukaan ruostumatonta terästä valmistavan Outokummun brasilialainen alihankkijayritys on aiheuttanut vakavia ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia Brasilian Amazonin alueella. Muun muassa paikallisen alkuperäiskansan elinympäristöön kuuluva joki on saastunut pahoin raskasmetalleista, mikä johtuu kaivostoiminnasta seuranneen metsäkadon aiheuttamasta mineraalien huuhtoutumisesta sekä kaivosyhtiön jokeen johtamista jätevesistä.

Finnwatchin mukaan Outokumpu on ostoillaan myötävaikuttanut ihmisoikeusloukkauksiin ja sivuuttanut valtion omistajaohjauksen suositukset, sillä niiden mukaan valtionyhtiöiden pitäisi noudattaa YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevia ohjaavia periaatteita. Ohjeiden mukaan yritysten on pyrittävä minimoimaan toimintansa aiheuttamat ihmisoikeusriskit ja korjattava ongelmat myös alihankintaketjussaan.

Outokumpu ei vielä helmikuussa suostunut vahvistamaan ostavansa ferronikkeliä juuri Valelta eikä avaamaan alihankintaketjunsa yksityiskohtia. Se lupasi kuitenkin käydä syytökset läpi.

Nyt julkaistun tiedotteen mukaan Outokumpu on raportin julkaisemisen jälkeen korostanut Valelle vaatimustensa ja toimitusehtojensa noudattamisen tärkeyttä ja päättänyt teettää ferronikkelikaivoksella riippumattoman tarkastuksen, kunhan pandemiatilanne sallii. Yhtiön nykyisiä vastuullisuusohjeita aiotaan kehittää YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet huomioiden.

Finnwatch on tyytyväinen Outokummun toimiin.

”Olen iloinen siitä hyvästä ja rakentavasta vuoropuhelusta, jota Finnwatchilla ja yhtiöllä on ollut pian raporttimme julkaisun jälkeen. -- Outokummulla on vastuullisuustyössään vielä pitkä matka edessään, mutta se on menossa oikeaan suuntaan”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Järjestön mukaan valtion omistajaohjausyksikön pitäisi kuitenkin selvittää, miksi jo vuosia voimassa olleiden omistajaohjauspolitiikan linjausten toimeenpanoon tarvittiin kansalaisjärjestön raportti ja julkinen yritysvastuukohu.

”Yrityksillä, joissa valtio on mukana omistajana, on korostettu vastuu ihmisoikeuksien kunnioittamisesta”, Finér muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia