Uutiset Yritysvastuu

Outokumpu aikoo tehdä tarkastuksen saastuttamisesta syytetyn brasilialaisen alihankkijansa kaivoksella – Taustalla helmikuussa julkaistu järjestöraportti

Finnwatch paljasti helmikuussa, että Outokummun alihankkija saastuttaa alkuperäiskansojen maata Brasilian Amazonilla. Nyt yhtiö aikoo ottaa kaivoksen tarkempaan syyniin.
Ylhäältäpäin otettu kuva kylästä.
Xikrinien kylä Cateté-joen läheisyydessä. Finnwatch teki raportin kenttätutkimuksen yhteistyössä Repórter Brazil -järjestön kanssa. (Kuva: Repórter Brasil , Finnwatch)

Teräsyhtiö Outokumpu aikoo valvoa jatkossa tarkemmin alihankkijoitaan ja lisätä ostojensa läpinäkyvyyttä. Yhtiö julkaisi tänään tiedotteen, jossa se kertoo tekevänsä tarkastuksen brasilialaisen ferronikkelitoimittajansa Valen kaivokseen.

Taustalla on suomalaisen Finnwatch-järjestön helmikuussa julkaisema raportti, josta muun muassa Maailma.net uutisoi.

Raportin mukaan ruostumatonta terästä valmistavan Outokummun brasilialainen alihankkijayritys on aiheuttanut vakavia ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia Brasilian Amazonin alueella. Muun muassa paikallisen alkuperäiskansan elinympäristöön kuuluva joki on saastunut pahoin raskasmetalleista, mikä johtuu kaivostoiminnasta seuranneen metsäkadon aiheuttamasta mineraalien huuhtoutumisesta sekä kaivosyhtiön jokeen johtamista jätevesistä.

Finnwatchin mukaan Outokumpu on ostoillaan myötävaikuttanut ihmisoikeusloukkauksiin ja sivuuttanut valtion omistajaohjauksen suositukset, sillä niiden mukaan valtionyhtiöiden pitäisi noudattaa YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevia ohjaavia periaatteita. Ohjeiden mukaan yritysten on pyrittävä minimoimaan toimintansa aiheuttamat ihmisoikeusriskit ja korjattava ongelmat myös alihankintaketjussaan.

Outokumpu ei vielä helmikuussa suostunut vahvistamaan ostavansa ferronikkeliä juuri Valelta eikä avaamaan alihankintaketjunsa yksityiskohtia. Se lupasi kuitenkin käydä syytökset läpi.

Nyt julkaistun tiedotteen mukaan Outokumpu on raportin julkaisemisen jälkeen korostanut Valelle vaatimustensa ja toimitusehtojensa noudattamisen tärkeyttä ja päättänyt teettää ferronikkelikaivoksella riippumattoman tarkastuksen, kunhan pandemiatilanne sallii. Yhtiön nykyisiä vastuullisuusohjeita aiotaan kehittää YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet huomioiden.

Finnwatch on tyytyväinen Outokummun toimiin.

”Olen iloinen siitä hyvästä ja rakentavasta vuoropuhelusta, jota Finnwatchilla ja yhtiöllä on ollut pian raporttimme julkaisun jälkeen. -- Outokummulla on vastuullisuustyössään vielä pitkä matka edessään, mutta se on menossa oikeaan suuntaan”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Järjestön mukaan valtion omistajaohjausyksikön pitäisi kuitenkin selvittää, miksi jo vuosia voimassa olleiden omistajaohjauspolitiikan linjausten toimeenpanoon tarvittiin kansalaisjärjestön raportti ja julkinen yritysvastuukohu.

”Yrityksillä, joissa valtio on mukana omistajana, on korostettu vastuu ihmisoikeuksien kunnioittamisesta”, Finér muistuttaa.

Yritysvastuu ihmisoikeudetalkuperäiskansattalousliiketoimintayhtiötympäristösaastuminen SuomiBrasilia

Lue myös

Mielenosoittajia rivissä kylttien kera.

Protestiliike vaatii urheilutarvikejätti Pumaa luopumaan yhteistyöstä Israelin jalkapalloliiton kanssa

Urheilutarvikevalmistaja Puma sponsoroi Israelin jalkapalloliitto IFAa, jonka liigoissa pelaa myös seuroja Israelin siirtokunnista miehitetyllä Länsirannalla. Samalla Puma auttaa työntämään palestiinalaisten oikeudet taka-alalle, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.
Lähikuva mustavalkoisista tennareista.

Tuore raportti peräänkuuluttaa lenkkari- ja tennarifirmoilta vastuullisuutta: Yksikään 15 firmasta ei ole sitoutunut elämiseen riittävään palkkaan

Eettisen kaupan puolesta ry:n tuoreessa vertailussa ainoa suomalaisbrändi on hollantilaisomisteinen Karhu, joka ei saa yhtään pistettä. ”Merkittävä ongelma alalla on vastuullisuus- ja viherpesu”, selvityksessä todetaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä