Uutiset Yritysvastuu

Outokumpu aikoo tehdä tarkastuksen saastuttamisesta syytetyn brasilialaisen alihankkijansa kaivoksella – Taustalla helmikuussa julkaistu järjestöraportti

Finnwatch paljasti helmikuussa, että Outokummun alihankkija saastuttaa alkuperäiskansojen maata Brasilian Amazonilla. Nyt yhtiö aikoo ottaa kaivoksen tarkempaan syyniin.
Ylhäältäpäin otettu kuva kylästä.
Xikrinien kylä Cateté-joen läheisyydessä. Finnwatch teki raportin kenttätutkimuksen yhteistyössä Repórter Brazil -järjestön kanssa. (Kuva: Repórter Brasil , Finnwatch)

Teräsyhtiö Outokumpu aikoo valvoa jatkossa tarkemmin alihankkijoitaan ja lisätä ostojensa läpinäkyvyyttä. Yhtiö julkaisi tänään tiedotteen, jossa se kertoo tekevänsä tarkastuksen brasilialaisen ferronikkelitoimittajansa Valen kaivokseen.

Taustalla on suomalaisen Finnwatch-järjestön helmikuussa julkaisema raportti, josta muun muassa Maailma.net uutisoi.

Raportin mukaan ruostumatonta terästä valmistavan Outokummun brasilialainen alihankkijayritys on aiheuttanut vakavia ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia Brasilian Amazonin alueella. Muun muassa paikallisen alkuperäiskansan elinympäristöön kuuluva joki on saastunut pahoin raskasmetalleista, mikä johtuu kaivostoiminnasta seuranneen metsäkadon aiheuttamasta mineraalien huuhtoutumisesta sekä kaivosyhtiön jokeen johtamista jätevesistä.

Finnwatchin mukaan Outokumpu on ostoillaan myötävaikuttanut ihmisoikeusloukkauksiin ja sivuuttanut valtion omistajaohjauksen suositukset, sillä niiden mukaan valtionyhtiöiden pitäisi noudattaa YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevia ohjaavia periaatteita. Ohjeiden mukaan yritysten on pyrittävä minimoimaan toimintansa aiheuttamat ihmisoikeusriskit ja korjattava ongelmat myös alihankintaketjussaan.

Outokumpu ei vielä helmikuussa suostunut vahvistamaan ostavansa ferronikkeliä juuri Valelta eikä avaamaan alihankintaketjunsa yksityiskohtia. Se lupasi kuitenkin käydä syytökset läpi.

Nyt julkaistun tiedotteen mukaan Outokumpu on raportin julkaisemisen jälkeen korostanut Valelle vaatimustensa ja toimitusehtojensa noudattamisen tärkeyttä ja päättänyt teettää ferronikkelikaivoksella riippumattoman tarkastuksen, kunhan pandemiatilanne sallii. Yhtiön nykyisiä vastuullisuusohjeita aiotaan kehittää YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet huomioiden.

Finnwatch on tyytyväinen Outokummun toimiin.

”Olen iloinen siitä hyvästä ja rakentavasta vuoropuhelusta, jota Finnwatchilla ja yhtiöllä on ollut pian raporttimme julkaisun jälkeen. -- Outokummulla on vastuullisuustyössään vielä pitkä matka edessään, mutta se on menossa oikeaan suuntaan”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Järjestön mukaan valtion omistajaohjausyksikön pitäisi kuitenkin selvittää, miksi jo vuosia voimassa olleiden omistajaohjauspolitiikan linjausten toimeenpanoon tarvittiin kansalaisjärjestön raportti ja julkinen yritysvastuukohu.

”Yrityksillä, joissa valtio on mukana omistajana, on korostettu vastuu ihmisoikeuksien kunnioittamisesta”, Finér muistuttaa.

Yritysvastuu ihmisoikeudetalkuperäiskansattalousliiketoimintayhtiötympäristösaastuminen SuomiBrasilia

Lue myös

Mielenosoittajia rivissä kylttien kera.

Protestiliike vaatii urheilutarvikejätti Pumaa luopumaan yhteistyöstä Israelin jalkapalloliiton kanssa

Urheilutarvikevalmistaja Puma sponsoroi Israelin jalkapalloliitto IFAa, jonka liigoissa pelaa myös seuroja Israelin siirtokunnista miehitetyllä Länsirannalla. Samalla Puma auttaa työntämään palestiinalaisten oikeudet taka-alalle, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.