"Olisin voinut kuolla vuosia sitten" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Olisin voinut kuolla vuosia sitten"

Thaimaassa kunnianloukkaussyytteen saanut siirtolaisuustutkija Andy Hall muistuttaa, että moni paikallinen aktivisti kokee häntä kovemman kohtalon.

Andy Hall

Andy Hall tuomittiin syyskuussa kunnianloukkauksesta. Toinen samantyyppinen syyte sen sijaan kaatui. (Kuva: Teija Laakso) Kuva: Teija Laakso.

Suomeenkin päätynyt pakkotyöllä teetetty ananasmehutiiviste ei ole pahin mahdollinen esimerkki Thaimaan siirtotyöläisten asemasta, sanoo siirtolaisuusasiantuntija Andy Hall.

"Esimerkiksi kalastusalukset ovat helvetti. Niiltä ei välttämättä pääse pois vuosiin", hän kertoo.

Helsingin Maailma kylässä -festivaaleilla viime viikonloppuna vieraillut Hall sai helmikuussa kunnianloukkaussyytteen tutkittuaan thaimaalaista Natural Fruit -ananasmehutiivistetehdasta ja kerrottuaan tuloksista julkisuudessa.

Burmalaisten siirtotyöläisten haastatteluista selvisi, että olosuhteet täyttävät monin paikoin ihmiskaupan ja pakkotyön tunnusmerkit. Työntekijät kertoivat, että tehdas on muun muassa takavarikoinut työntekijöiden passit, käyttää lapsityövoimaa ja teettää jopa 5–10 ylityötuntia päivässä.

Tietoja hyödynnettiin Finnwatchin raportissa, joka käsittelee suomalaisten halpamerkkien ongelmia. Natural Fruitin ananasmehutiivistettä on toimitettu Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-mehuihin.

Hall on tutkinut siirtotyöläisten oloja Kaakkois-Aasiassa kymmenen vuotta, ja Natural Fruitin tapaus on hänen mukaansa normaali. Niin viranomaiset, salakuljettajat kuin työnantajatkin käyttävät siirtotyöläisiä hyväkseen, ja heitä jopa tapetaan.

"Ihmiset näkevät Thaimaassa aina vain kauniit rannat, ruuan ja halvat hinnat. Yhteiskunnassa on kuitenkin paljon korruptiota ja hyväksikäyttöä. Hienoa, että maahan kiinnitetään nyt huomiota", Hall sanoo.

Jotain hyvääkin

Hallin syyte on saanut poikkeuksellista huomiota maailmalla. Suomalaisfirmat ovat katkaisseet toimitukset Natural Fruitin tehtaalta, ja laajan järjestökentän antaman tuen lisäksi europarlamentaarikot ovat jättäneet kirjallisia kysymyksiä tapauksesta.

EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin europarlamentaarikko Sari Essayahille antaman vastauksen mukaan tapaus on EU:ssa noteerattu ja työhön liittyvät normit otetaan huomioon myös EU:n ja Thaimaan välisissä vapaakauppaneuvotteluissa, jotka aloitettiin maaliskuussa.

Hallin mukaan EU ei tähän asti ole juuri osoittanut mielenkiintoa Thaimaan työnormeja ja muita ongelmia kohtaan, vaikka unioni on Thaimaan suurimpia kauppakumppaneita. Hän uskoo, että hänen tapauksestaan on seurannut kuitenkin jotain hyvääkin.

"Olen ollut hyvin pettynyt siihen, ettei Thaimaassa mikään ole parantunut. Tämän tapauksen ansiosta on syntynyt uusi tapa kampanjoida."

Aktivisteja salamurhataan

Hallin oikeudenkäynnin on määrä jatkua heinäkuussa. Natural Fruit vaatii häneltä yli seitsemän miljoonan euron korvauksia, ja häntä uhkaa myös vankilatuomio.

Hall kertoo, että syytteet tulivat hänelle yllätyksenä, sillä hän on paljastanut isommankin kokoluokan tapauksia. Hän uskookin, että kyseessä on hallituksen yritys hiljentää hänet.

Taustalla on myös se, että Natural Fruitin omistajat ovat opposition pääpuolueen, demokraattien, pääsihteerin perhettä.

Hallin rikossyyte ei ole Thaimaan oloissa muutenkaan poikkeuksellinen. Aktivistejakin vastaan nostetaan kunnianloukkaussyytteitä, ja erityisen hanakasti sovelletaan lakia, joka kriminalisoi herjaavien lausuntojen levittämisen netin välityksellä.

Hallin mukaan sananvapauden rajoittaminen on kasvava trendi.

"Thaimaassa on yhä enemmän demokraattisia voimia pelissä. On enemmän toisinajattelijoita, enemmän monarkian roolin kyseenalaistamista. Ihmiset, jotka ovat vallassa, ovat selvästi tietoisia siitä", Hall sanoo.

Monet paikalliset aktivistit maksavat toiminnastaan Hallin mukaan jopa hengellään. Monet vain katoavat. Häntä itseään sen sijaan suojaa laaja kansainvälinen verkosto ja EU-kansalaisuus.

"Jos olisin thai, minut voitaisiin vain ampua. Olisin voinut kuolla jo monta vuotta sitten. Se on tapa toimia Thaimaassa", Hall sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia