Nobelin rauhanpalkinto seksuaalisen väkivallan vastaiselle työlle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nobelin rauhanpalkinto seksuaalisen väkivallan vastaiselle työlle

Nobelin rauhanpalkinto menee tänä vuonna ruohonjuuritason työlle: seksuaalista väkivaltaa kokeneelle jesidinaiselle sekä kongolaiselle gynekologille.

Denis Mukwege

Denis Mukwege on saanut myös Euroopan parlamenti Saharov-ihmisoikeuspalkinnon. Kuva: © European Union 2014 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0.

Norjan Nobel-komitea on myöntänyt tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon kongolaiselle Denis Mukwegelle sekä Irakin jesidivähemmistöön kuuluvalle Nadia Muradille näien ponnisteluista lopettaa seksuaalinen väkivalta sota-aseena ja aseellisissa konflikteissa.

Mukwege on lääkäri, joka on omistautunut auttamaan Kongon demokraattisen konfliktin yhteydessä tasavallan seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneita. Hänen perustamansa sairaala on hoitanut tuhansia hyökkäysten kohteeksi joutuvia naisia.

Mukwege on aiemmin saanut muun muassa Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnon sekä vaihtoehto-Nobelina tunnetun Right Livelihood -palkinnon.

Murad on pohjoisirakilainen jesidivähemmistön jäsen. Ääriliike Isis hyökkäsi hänen kotikyläänsä 2014 ja teurasti satoja ihmisiä. Naisia ja lapsia pidettiin seksiorjina. Murad joutui useita kertoja raiskausten ja muun väkivallan kohteeksi. Hän onnistui pakenemaan ja on sen jälkeen kertonut avoimesti kokemuksistaan. Hänet on nimetty YK:n hyväntahdon lähettilääksi ihmiskaupan uhrien arvokkuuden alueella.

Nobel-komitea muistuttaa ilmoituksessaan, että tänä vuonna täyttää kymmenen vuotta YK:n päätöslauselma, jonka mukaan seksuaalinen väkivalta sota-aseena on sotarikos. Päätöslauselma kehottaa aseellisten konfliktien osapuolia suojelemaan siviilejä seksuaaliselta väkivallalta, huolehtimaan sotilaallisen kurin säilymisestä ja saattamaan seksuaaliseen väkivaltaan syylliset vastuuseen teoistaan.

Nobelin rauhanpalkinnon arvo on noin 870 000 euroa. Viime vuonna palkinnon sai ydinaseita vastustava ICAN-verkosto.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia