Uutiset

Saharov-palkinto kongolaiselle gynekologille

Raiskausten uhrien auttaja saa 50 000 euron palkinnon.
(Kuva: UN Photo / Eskinder Debebe)

Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto on myönnetty kongolaiselle gynekologille Denis Mukwegelle. 59-vuotias Mukwege saa palkinnon naisten suojelemiseksi tekemästään työstä, parlamentti ilmoitti eilen.

Mukwege perusti vuonna 1998 Kongon demokraattiseen tasavaltaan sairaalan, joka hoitaa edelleen maan seksuaalisen väkivallan uhreja. Maassa tapahtuu paljon raiskauksia sen itäosissa riehuvan konfliktin vuoksi.

Muut ehdokkaat palkinnon saajiksi olivat azerbaidžanilainen ihmisoikeusaktivisti Leyla Yunus sekä Ukrainan vallankumoukseen johtanut EuroMaidan-liiken. Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin mukaan päätös palkinnonsaajasta oli yksimielinen, eikä se ole kannanotto Euromaidania vastaan. Parlamentti aikoo lähettää myös delegaation Azerbaidžaniin Yunusin tukemiseksi, hän kertoi. Demokratiajärjestöä johtava Yunus on pidätettynä poliittisina pidettyjen syytteiden vuoksi, ja hänen terveytensä on heikentynyt.

Palkinnon julkistamista ehdittiin jo kertaalleen lykätä. Se oli tarkoitus julkistaa jo viime viikolla, mutta europarlamentin euroskeptisen ryhmän hajottua siihen ei ollut mahdollisuutta, Schulz kertoi viime viikolla.

Vuonna 1988 perustettu Saharov-palkinto annetaan ihmisoikeuksien ja muiden perusvapauksien puolustamisesta. Sen sai viime vuonna pakistanilainen Malala Yousafzai, joka tänä vuonna palkittiin Nobelilla. Palkinnon arvo on 50 000 euroa.

ihmisoikeudetEU Kongon demokraattinen tasavalta

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.