Saharov-palkinto kongolaiselle gynekologille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saharov-palkinto kongolaiselle gynekologille

Raiskausten uhrien auttaja saa 50 000 euron palkinnon.

Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto on myönnetty kongolaiselle gynekologille Denis Mukwegelle. 59-vuotias Mukwege saa palkinnon naisten suojelemiseksi tekemästään työstä, parlamentti ilmoitti eilen.

Mukwege perusti vuonna 1998 Kongon demokraattiseen tasavaltaan sairaalan, joka hoitaa edelleen maan seksuaalisen väkivallan uhreja. Maassa tapahtuu paljon raiskauksia sen itäosissa riehuvan konfliktin vuoksi.

Muut ehdokkaat palkinnon saajiksi olivat azerbaidžanilainen ihmisoikeusaktivisti Leyla Yunus sekä Ukrainan vallankumoukseen johtanut EuroMaidan-liiken. Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin mukaan päätös palkinnonsaajasta oli yksimielinen, eikä se ole kannanotto Euromaidania vastaan. Parlamentti aikoo lähettää myös delegaation Azerbaidžaniin Yunusin tukemiseksi, hän kertoi. Demokratiajärjestöä johtava Yunus on pidätettynä poliittisina pidettyjen syytteiden vuoksi, ja hänen terveytensä on heikentynyt.

Palkinnon julkistamista ehdittiin jo kertaalleen lykätä. Se oli tarkoitus julkistaa jo viime viikolla, mutta europarlamentin euroskeptisen ryhmän hajottua siihen ei ollut mahdollisuutta, Schulz kertoi viime viikolla.

Vuonna 1988 perustettu Saharov-palkinto annetaan ihmisoikeuksien ja muiden perusvapauksien puolustamisesta. Sen sai viime vuonna pakistanilainen Malala Yousafzai, joka tänä vuonna palkittiin Nobelilla. Palkinnon arvo on 50 000 euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia