Uutiset

Saharov-palkinto kongolaiselle gynekologille

Raiskausten uhrien auttaja saa 50 000 euron palkinnon.
(Kuva: UN Photo / Eskinder Debebe)

Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto on myönnetty kongolaiselle gynekologille Denis Mukwegelle. 59-vuotias Mukwege saa palkinnon naisten suojelemiseksi tekemästään työstä, parlamentti ilmoitti eilen.

Mukwege perusti vuonna 1998 Kongon demokraattiseen tasavaltaan sairaalan, joka hoitaa edelleen maan seksuaalisen väkivallan uhreja. Maassa tapahtuu paljon raiskauksia sen itäosissa riehuvan konfliktin vuoksi.

Muut ehdokkaat palkinnon saajiksi olivat azerbaidžanilainen ihmisoikeusaktivisti Leyla Yunus sekä Ukrainan vallankumoukseen johtanut EuroMaidan-liiken. Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin mukaan päätös palkinnonsaajasta oli yksimielinen, eikä se ole kannanotto Euromaidania vastaan. Parlamentti aikoo lähettää myös delegaation Azerbaidžaniin Yunusin tukemiseksi, hän kertoi. Demokratiajärjestöä johtava Yunus on pidätettynä poliittisina pidettyjen syytteiden vuoksi, ja hänen terveytensä on heikentynyt.

Palkinnon julkistamista ehdittiin jo kertaalleen lykätä. Se oli tarkoitus julkistaa jo viime viikolla, mutta europarlamentin euroskeptisen ryhmän hajottua siihen ei ollut mahdollisuutta, Schulz kertoi viime viikolla.

Vuonna 1988 perustettu Saharov-palkinto annetaan ihmisoikeuksien ja muiden perusvapauksien puolustamisesta. Sen sai viime vuonna pakistanilainen Malala Yousafzai, joka tänä vuonna palkittiin Nobelilla. Palkinnon arvo on 50 000 euroa.

ihmisoikeudetEU Kongon demokraattinen tasavalta

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.