Vaihtoehto-Nobel neljälle ihmiselämän perusteiden turvaajalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaihtoehto-Nobel neljälle ihmiselämän perusteiden turvaajalle

Kemiallisten aseiden vastustaja, ihmisoikeusaktivisti, kestävän maatalouden pioneeri ja gynekologi saavat Right Livelihood -palkinnon.

Vaihtoehto-Nobelina tunnettu Right Livelihood -palkinto on tänä vuonna myönnetty neljälle henkilölle, jotka ovat palkintolautakunnan mukaan auttaneet turvaamaan ihmiselämän perusteita.

Palkinnon saavat palestiinalainen ihmisoikeusaktivisti Raji Sourani, kongolainen gynekologi Denis Mukwege, sveitsiläinen kestävän maatalouden pioneeri Hans R. Herren ja yhdysvaltalainen kemiallisten aseiden vastustaja Paul Walker.

"[Palkinnon saajat] ovat osoittaneet, että meillä on tietämystä ja keinoja joukkotuhoaseiden hävittämiseen, ihmisoikeuksien turvaamiseen, sodan lopettamiseen naisia vastaan itäisessä Kongossa sekä maailman ruokkimiseen luonnonmukaisen maatalouden avulla", perusteli palkintosäätiön johtaja Ole von Uexkull valintoja.

Palkituista palestiinalainen Sourani sekä sveitsiläinen Herren ovat maansa ensimmäisiä vaihtoehto-Nobelin saajia.

Gazassa syntynyt Sourani on tutkinut ihmisoikeusrikoksia Israelin miehittämillä alueilla ja Libyassa sekä vastikään kouluttanut syyrialaisia lakimiehiä. Hän on myös perustanut ihmisoikeusrikkomuksia tutkivan keskuksen.

Herren on luonnonmukaisen tuholaistorjunnan ja kestävän maatalouden asiantuntija. Hän on muun muassa kehittänyt biologisen menetelmän kassavan juuria tuhoavien hyönteisten torjumiseksi. Menetelmä pelasti miljoonia ihmishenkiä Afrikassa.

Ympäristöjärjestö Green Crossille työskentelevän Walkerin johdolla on hävitetty yli 55 000 tonnia kemiallisia aseita. Hän on edistänyt myös aseidenriisuntaa sekä ydinsulkusopimusta.

Kivun alueella Kongon demokraattisessa tasavallassa työskentelevä Mukwege puolestaan on perustanut sairaalan, jossa on hoidettu noin 40 000:ta raiskauksen uhria.

Palkinnot, yhteisarvoltaan noin 230  000 euroa, jaetaan Tukholmassa 2. joulukuuta.

Right Livelihood -palkinnon perusti alun perin vuonna 1980 Jakob von Uexkull, joka halusi Nobelin palkintoihin ympäristöön ja köyhien elämän parantamiseen liittyvät kategoriat. Kun ehdotus ei mennyt läpi, hän perusti oman palkinnon. Palkinnon on saanut yhteensä 153 ihmistä 64 maasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia