Uutiset

Vaihtoehto-Nobel neljälle ihmiselämän perusteiden turvaajalle

Kemiallisten aseiden vastustaja, ihmisoikeusaktivisti, kestävän maatalouden pioneeri ja gynekologi saavat Right Livelihood -palkinnon.

Vaihtoehto-Nobelina tunnettu Right Livelihood -palkinto on tänä vuonna myönnetty neljälle henkilölle, jotka ovat palkintolautakunnan mukaan auttaneet turvaamaan ihmiselämän perusteita.

Palkinnon saavat palestiinalainen ihmisoikeusaktivisti Raji Sourani, kongolainen gynekologi Denis Mukwege, sveitsiläinen kestävän maatalouden pioneeri Hans R. Herren ja yhdysvaltalainen kemiallisten aseiden vastustaja Paul Walker.

"[Palkinnon saajat] ovat osoittaneet, että meillä on tietämystä ja keinoja joukkotuhoaseiden hävittämiseen, ihmisoikeuksien turvaamiseen, sodan lopettamiseen naisia vastaan itäisessä Kongossa sekä maailman ruokkimiseen luonnonmukaisen maatalouden avulla", perusteli palkintosäätiön johtaja Ole von Uexkull valintoja.

Palkituista palestiinalainen Sourani sekä sveitsiläinen Herren ovat maansa ensimmäisiä vaihtoehto-Nobelin saajia.

Gazassa syntynyt Sourani on tutkinut ihmisoikeusrikoksia Israelin miehittämillä alueilla ja Libyassa sekä vastikään kouluttanut syyrialaisia lakimiehiä. Hän on myös perustanut ihmisoikeusrikkomuksia tutkivan keskuksen.

Herren on luonnonmukaisen tuholaistorjunnan ja kestävän maatalouden asiantuntija. Hän on muun muassa kehittänyt biologisen menetelmän kassavan juuria tuhoavien hyönteisten torjumiseksi. Menetelmä pelasti miljoonia ihmishenkiä Afrikassa.

Ympäristöjärjestö Green Crossille työskentelevän Walkerin johdolla on hävitetty yli 55 000 tonnia kemiallisia aseita. Hän on edistänyt myös aseidenriisuntaa sekä ydinsulkusopimusta.

Kivun alueella Kongon demokraattisessa tasavallassa työskentelevä Mukwege puolestaan on perustanut sairaalan, jossa on hoidettu noin 40 000:ta raiskauksen uhria.

Palkinnot, yhteisarvoltaan noin 230  000 euroa, jaetaan Tukholmassa 2. joulukuuta.

Right Livelihood -palkinnon perusti alun perin vuonna 1980 Jakob von Uexkull, joka halusi Nobelin palkintoihin ympäristöön ja köyhien elämän parantamiseen liittyvät kategoriat. Kun ehdotus ei mennyt läpi, hän perusti oman palkinnon. Palkinnon on saanut yhteensä 153 ihmistä 64 maasta.

ihmisoikeudetmaataloussota ja rauha SveitsiYhdysvallat

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.