Uutiset

Vaihtoehto-Nobel neljälle ihmiselämän perusteiden turvaajalle

Kemiallisten aseiden vastustaja, ihmisoikeusaktivisti, kestävän maatalouden pioneeri ja gynekologi saavat Right Livelihood -palkinnon.

Vaihtoehto-Nobelina tunnettu Right Livelihood -palkinto on tänä vuonna myönnetty neljälle henkilölle, jotka ovat palkintolautakunnan mukaan auttaneet turvaamaan ihmiselämän perusteita.

Palkinnon saavat palestiinalainen ihmisoikeusaktivisti Raji Sourani, kongolainen gynekologi Denis Mukwege, sveitsiläinen kestävän maatalouden pioneeri Hans R. Herren ja yhdysvaltalainen kemiallisten aseiden vastustaja Paul Walker.

"[Palkinnon saajat] ovat osoittaneet, että meillä on tietämystä ja keinoja joukkotuhoaseiden hävittämiseen, ihmisoikeuksien turvaamiseen, sodan lopettamiseen naisia vastaan itäisessä Kongossa sekä maailman ruokkimiseen luonnonmukaisen maatalouden avulla", perusteli palkintosäätiön johtaja Ole von Uexkull valintoja.

Palkituista palestiinalainen Sourani sekä sveitsiläinen Herren ovat maansa ensimmäisiä vaihtoehto-Nobelin saajia.

Gazassa syntynyt Sourani on tutkinut ihmisoikeusrikoksia Israelin miehittämillä alueilla ja Libyassa sekä vastikään kouluttanut syyrialaisia lakimiehiä. Hän on myös perustanut ihmisoikeusrikkomuksia tutkivan keskuksen.

Herren on luonnonmukaisen tuholaistorjunnan ja kestävän maatalouden asiantuntija. Hän on muun muassa kehittänyt biologisen menetelmän kassavan juuria tuhoavien hyönteisten torjumiseksi. Menetelmä pelasti miljoonia ihmishenkiä Afrikassa.

Ympäristöjärjestö Green Crossille työskentelevän Walkerin johdolla on hävitetty yli 55 000 tonnia kemiallisia aseita. Hän on edistänyt myös aseidenriisuntaa sekä ydinsulkusopimusta.

Kivun alueella Kongon demokraattisessa tasavallassa työskentelevä Mukwege puolestaan on perustanut sairaalan, jossa on hoidettu noin 40 000:ta raiskauksen uhria.

Palkinnot, yhteisarvoltaan noin 230  000 euroa, jaetaan Tukholmassa 2. joulukuuta.

Right Livelihood -palkinnon perusti alun perin vuonna 1980 Jakob von Uexkull, joka halusi Nobelin palkintoihin ympäristöön ja köyhien elämän parantamiseen liittyvät kategoriat. Kun ehdotus ei mennyt läpi, hän perusti oman palkinnon. Palkinnon on saanut yhteensä 153 ihmistä 64 maasta.

ihmisoikeudetmaataloussota ja rauha SveitsiYhdysvallat

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.