Uutiset Myanmarin kehitys

Nälkäkriisi syvenee Myanmarissa – Moni lainaa nyt rahaa pystyäkseen ostamaan ruokaa

Noin kolme miljoonaa myanmarilaista tarvitsee humanitaarista apua. Maailman ruokaohjelma on huolisaan avun jatkumisesta, sillä yli 70 prosenttia sen rahoitustarpeista on täyttämättä.
Mielenosoittaja kyltin kera.
Myanmarin sotilasvallankaappausta vastaan on protestoitu ympäri maailman. Kuva Haagista Alankomaista. (Kuva: Roel Wijnants / CC BY-NC 2.0)

Avustusjärjestöt ovat huolissaan humanitaariseen katastrofiin syöksyvästä Myanmarista. Yhä useampi kärsii nälästä, ja koronapandemian kolmas aalto vaikeuttaa tilannetta entisestään.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) kertoi viime viikolla, että sen avustusoperaatioiden kohtalo on epäselvä, sillä yli 70 prosenttia sen rahoitustarpeista seuraavan puolen vuoden ajalta ovat täyttämättä.

”Olemme nähneet nälän leviävän kauemmas ja syvemmälle Myanmarissa. Lähes 90 prosenttia kotitalouksista, jotka elävät slummityyppisissä olosuhteissa Yangonin ympärillä, sanovat, että heidän täytyy lainata rahaa ostaakseen ruokaa. Monien tulot ovat kärsineet pahasti”, sanoi WFP:n maajohtaja Stephen Anderson tiedotteessa perjantaina.

WFP arvioi aiemmin huhtikuussa, että nälkäisten määrä voi yli kaksinkertaistua helmikuun luvuista noin 6,2 miljoonaan. Nyt yhä useammat perheet ovat äärirajoilla.

YK:n arvion mukaan 54 miljoonan asukkaan väestöstä yhteensä noin kolme miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua ja suojelua.

Kriisin taustalla on helmikuun sotilasvallankaappaus, joka on lähes pysäyttänyt maan talouden. Monet ovat menettäneet työnsä ja esimerkiksi ruuan ja polttoaineen hinta on noussut.

”Myanmarilaisilla kohtaavat vaikeimmat hetkensä miesmuistiin. On kriittisen tärkeää, että tavoitamme kaikki apua tarvitsevat ja saamme rahoitusta jakaaksemme heille humanitaarista apua”, Anderson vetosi.

Poliisi ja turvallisuusjoukot ovat tappaneet yli 900 ihmistä, jotka ovat protestoineet vallankaappausta vastaan. Tuhansia on pidätetty. Etnisten vähemmistöjen alueilla käynnissä olevat konfliktit ovat kärjistyneet, ja yli 200 000 ihmistä on paennut maan sisällä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan sotilasjuntta on syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Tilannetta pahentaa kolmas korona-aalto. Kuun vaihteessa arvioitiin, että jopa yli puolet maan väestöstä saattaa sairastua koronaan kahden viikon kuluessa. Positiivisten testitulosten osuus on eri arvioiden mukaan ollut jopa yli 35 prosenttia.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan Myanmarin terveysjärjestelmä on käytännössä romahtanut helmikuun alun jälkeen. Kokonaisia perheitä sairastuu, ja samaan aikaan hoitojen, lääkkeiden ja hapen saanti on vaikeaa. Hinnat ovat pilvissä, järjestö kertoi heinäkuun lopussa.

Koronaeristystoimet ja erilaiset matkustusrajoitukset vaikeuttavat avun välittämistä. Lisäksi myös humanitaarisia työntekijöitä on sairastunut koronaan.

Myanmarin kehitys avustustyökatastrofiapuruokapolitiikkademokratiakonflikti Myanmar (Burma)

Lue myös

Ihmisiä astumassa veneeseen, taustalla kaupungin rakennuksia.

Myanmar voi olla matkalla kohti pitkää diktatuurin kautta, sanovat asiantuntijat – ”Muutoksen täytyy tulla sisältäpäin”

Myanmarin vallankaappaus on johtanut yli 800 ihmisen kuolemaan ja vakavaan talouskriisiin. Muiden maiden on vaikea vaikuttaa sotilasjunttaan, sillä esimerkiksi Kiinan, Venäjän ja EU:n lähestymistavat ovat hyvin erilaiset, sanovat muun muassa Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijat.
Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”

Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä Myanmarin sotilasjuntalle yhtäkään luotia, vaatii yli 200 kansalaisjärjestöä. Turvallisuusneuvoston on kuitenkin vaikea ryhtyä voimakkaisiin toimiin Myanmaria vastaan etenkin Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.
Myyntitiskin äärellä oleva nainen takaapäin kuvattuna kadulla.

YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua

Koronakriisi ja vallankaappaus uhkaavat kumota Myanmarissa viime vuosina tapahtuneen edistyksen. Ensi vuoden alussa jo puolet maan väestöstä voi elää köyhyydessä, varoittaa UNDP.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.