Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.

Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston edustaja Jens Laerke vetoaa YK:n Jemen-avun lisäämiseksi. ”Olen pahoillani, että toistan tätä yhä uudelleen ja uudelleen.” Kuva: Violaine Martin / UN Photo.

Jemenin aliravitsemuskriisi uhkaa riistäytyä käsistä. Osissa maan eteläosia viidesosa tai jopa neljäsosa alle 5-vuotiasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja tarvitsee välittömästi hoitoa, selviää tuoreista YK-tilastoista.

Tilastojen mukaan akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on maan eteläosissa kasvanut tänä vuonna lähes kymmenen prosenttia, melkein 590 000:een. Määrä on suurin koko konfliktin aikana. Pohjoisen tietoja ei ole vielä saatu analysoitua, mutta niiden uskotaan olevan yhtä huolestuttavia.

Tänä vuonna avunantajat ovat rahoittaneet YK:n humanitaarisen avun suunnitelmaa erityisen nihkeästi, ja vaarana on, että aliravitsemuksen hoito-ohjelmiakaan ei pystytä toteuttamaan, varoittivat YK-järjestöt eilen.

”Olemme varoittaneet useiden kuukausien ajan, että Jemen suuntaa kohti jyrkänteen reunaa. Nyt näemme, että ensimmäiset ihmiset putoavat sieltä. He ovat alle 5-vuotiaita. Meille on kerrottu, että 100 000 heistä voi kuolla”, sanoi YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston edustaja Jens Laerke eilen YK:n uutissivustolla.

Laerke vetosi, että avunantajamaat lisäisivät YK:n apusuunnitelman rahoitusta. Aliravitsemuksen hoitoon tarvittaisiin välittömästi 50 miljoonaa dollaria (42 miljoonaa euroa), mutta apuun yhteensä tänä vuonna noin 3,2 miljardia dollaria (2,7 miljardia euroa). Alle puolet on saatu kasaan.

”Olen pahoillani, että toistan tätä yhä uudelleen ja uudelleen. Se on massiivisesti alirahoitettu. Vain 42-prosenttisesti. -- Se on paljon vähemmän kuin olemme nähneet viime vuosina. Joten on jotain, mitä maailma voi tehdä. Raha auttaa, ja olen tietysti sitä mieltä, että nyt on aika toimittaa sitä rahaa”, Laerke sanoi.

Tähän asti suoranainen nälänhätä on onnistuttu Jemenissä välttämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta tänä vuonna rahoituspula, konfliktin paheneminen, talouden heikkeneminen ja koronavirus tekevät työstä yhä vaikeampaa. Lähes 70 prosenttia Jemenin alueista on nyt nälänhädän vaarassa.

”Jos sota ei lopu nyt, lähestymme peruuttamatonta tilannetta ja voimme menettää kokonaisen sukupolven Jemenin pieniä lapsia”, sanoo YK:n Jemenin humanitaarinen koordinaattori Lise Grande tiedotteessa.

Jemen on ollut Lähi-idän köyhimpiä maita pitkään, mutta se on ajautunut vaikeaan humanitaariseen kriisiin vuonna 2015 alkaneen sisällissodan vuoksi. Terveysjärjestelmä ja talous ovat lähes romahtaneet ja noin 80 prosenttia väestöstä, yli 24 miljoonaa ihmistä, tarvitsee humanitaarista apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia