Uutiset

Malawi pääsemässä eroon elintarvikeavusta

Vuonna 2005 Malawissa nähtiin nälkää. Yli viisi
miljoonaa maan 14 miljoonasta asukkaasta tarvitsi elintarvikeapua.
Kolme vuotta myöhemmin viljapulasta kärsineestä maasta on tullut viljan
viejä.

Vuonna 2005 Malawissa nähtiin nälkää. Yli viisi miljoonaa maan 14 miljoonasta asukkaasta tarvitsi elintarvikeapua. Kolme vuotta myöhemmin viljapulasta kärsineestä maasta on tullut viljan viejä.

Hallituksen maksamien tukiaisten avulla ostetut maissin siemenet ja lannoitteet ovat auttaneet tämän eteläisen Afrikan tiheimmin asutun maan 1,7 miljoonaa viljelijäperhettä kasvattamaan satojaan ja
tulojaan. Köyhät perheet ovat todistaneet, että Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vastustamat tukiaiset voivat oikealla tavalla suunnattuina mullistaa maan elintarviketilanteen.

Vaikka maataloustukiaiset eivät olekaan ratkaisu maailman elintarvikekriisiin, ne ovat edistäneet Malawin elintarvikeomavaraisuutta.

Kolmena viimeisenä kasvukautena Bernadette Bandan perheen maissisato on kaksinkertaistunut hallituksen tukiaisohjelman ansiosta. Banda selittää, että niiden avulla perhe on päässyt nälästä ja sillä on valoisammat tulevaisuuden näkymät.

Yli puolet köyhyysrajan alapuolella

Malawissa 60 prosenttia väestöstä eli 7,2 miljoonaa ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella. Heille jokainen ylimääräinen maissisäkki ja ansaittu kwacha on kotiin päin.

Viranomaiset, yksityissektori ja tutkijat ovat sitä mieltä, että maissisatojen kasvaminen todistaa Malawin voivan luopua kansainvälisestä elintarvikeavusta oikean politiikan avulla. Tukiaisohjelman ansiosta maissisato kolminkertaistui vuoden 2005 noin 1,2 miljoonasta tonnista 3,4 miljoonaan tonniin 2006 ja 2007. Tänä vuonna sato oli 2,6 miljoonaa tonnia.

Nyt Malawi on jopa vienyt maissia elintarvikepulasta kärsivään Zimbabween.

Sääntöjen rikkominen kannatti

Myös maatalousministerinä toimiva Malawin presidentti Bingu wa Mutharika teki vastoin kansainvälisten avunantajien suosituksia ja päätti maksaa viljelijöille tukiaisia. Tänä vuonna tukiaisiin käytetään 10 miljoonaa euroa.

Pienviljelijöille jaettaan kuponkeja, joilla he voivat ostaa kaksi 50 kilon lannoitesäkkiä viidenneksellä markkinahinnasta. He saavat myös kuponkeja maissin siementen ostamiseen. Keskimääräiset hehtaarisadot ovat yli kaksinkertaistuneet.

Kansainväliset avunantajat vastustivat aluksi Malawin politiikkaa, mutta tulokset nähtyään osa on muuttanut käsityksiään.

Myös yksityissektorin toimijat ovat vakuuttuneet

Aluksi oli pelkoa siitä, että tukiaisohjelma ruokkisi budjettialijäämiä, vääristäisi markkinoita ja olisi kallis hallinnoida. Mutta maa on säästänyt miljoonia dollareita voituaan vähentää ruoan tuontia. Yksityissektorin mukaan sen toimijoilla ja hallituksella on menestyksekäs kumppanuus.

"Politiikka on ollut menestys. Aluksi ajattelimme, että sillä olisi tuhoisat seuraukset lannoiteteollisuudelle ja että hallitus hallitsisi koko prosessia. Mutta vuoropuhelun avulla kehitimme teollisuuttamme edistävän ja samalla hallitusta tukevan mallin", Malawin lannoiteyhdistyksen puheenjohtaja Dimitri Giannakis sanoo.

Viljelijät ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat, että tukiaisia on annettava yhä useammille malawilaisille.

Bunda Collegen tutkija Richard Kachule pitää tukiaisia hyvinä, mutta niistä eroon pääsemiseksi olisi laadittava kestävä strategia. Markkinoita on kehitettävä niin, että viljelijät voivat myydä ylijäämäsatonsa nykyistä korkeammilla hinnoilla ja kattaa näin lannoitteiden ja siementen kustannukset itse.

avustustyöruokataloushallinto MalawiItä-Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset