Uutiset

Maahanmuuttoviranomaiset pitäisivät homot kaapissa

Suomikin käännyttää homoseksuaaleja maihin, joissa heitä uhkaavat ankarat rangaistukset, käy ilmi tuoreesta raportista.
(Kuva: Paul G, Flickr.com / cc 2.0)

Euroopasta turvaa hakevia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia käännytetään usein kotimaihinsa, vaikka heitä uhkaa siellä jopa kuolemanrangaistus, käy ilmi Euroopan pakolaisrahaston tukemasta tutkimuksesta.

Vaikka pakolaislainsäädännön mukaan ihmisillä on oikeus suojeluun, jos he pelkäävät vainoa ihmisoikeutensa harjoittamisen vuoksi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen käännyttämiseksi on keksitty monia porsaanreikiä.

26 Euroopan maan tutkimuksen mukaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä perustellaan esimerkiksi sillä, että ihmiset voivat kyllä palata kotimaahansa, kunhan salaavat suuntautumisensa.

Turvapaikkapäätös voi olla kielteinen myös siksi, ettei hakijan ole uskottu edustavan seksuaalivähemmistöä tai koska hänen olisi pitänyt hakea apua oman maansa viranomaisilta – vaikka nämä olisivatkin homofobisia.

Suomi ei raportin mukaan ole poikkeus. Esimerkiksi iranilainen homo olisi viranomaisten mukaan voinut muuttaa maan sisällä, vaikka maassa voi saada homoseksuaalisuudesta kuolemanrangaistuksen.

Järjestelmällistä tilastotietoa siitä, kuinka usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat hakevat Euroopasta turvapaikkaa, ei ole. Raportissa kuitenkin arvioidaan, että jopa 10 000 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajaa hakee EU-maista vuosittain turvapaikkaa.

Raportissa suositellaan muun muassa, että turvapaikka annettaisiin niille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajille, joiden kotimaissa homoseksuaalisuus tai transsukupuolisuus on kriminalisoitu.

Raportti vaatii myös viranomaisille parempaa koulutusta, sillä usein turvapaikkapäätös perustuu stereotypioihin, kuten siihen käyttäytyykö seksuaalivähemmistön edustaja "tyypillisellä" tavalla.

Homoseksuaalisuus on rikos 76 maailman maassa. Kuolemantuomion siitä voi saada Iranissa, Jemenissä, Mauritaniassa, Nigerian pohjoisosissa, Saudi-Arabiassa, Somalian eteläosissa sekä Sudanissa.

Hlbti-oikeudet maailmallaHlbti-oikeudet Suomessa seksuaalisuuspakolaiset EurooppaSuomi

Lue myös

Kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru

Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Kenian korkein oikeus päätti toukokuussa pitää voimassa siirtomaa-ajalta peräisin olevan lainsäädännön, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Suomessa vieraileva asianajaja Njeri Gateru kertoo, että sen jälkeen hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat kiihtyneet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta