Uutiset

Maahanmuuttoviranomaiset pitäisivät homot kaapissa

Suomikin käännyttää homoseksuaaleja maihin, joissa heitä uhkaavat ankarat rangaistukset, käy ilmi tuoreesta raportista.
(Kuva: Paul G, Flickr.com / cc 2.0)

Euroopasta turvaa hakevia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia käännytetään usein kotimaihinsa, vaikka heitä uhkaa siellä jopa kuolemanrangaistus, käy ilmi Euroopan pakolaisrahaston tukemasta tutkimuksesta.

Vaikka pakolaislainsäädännön mukaan ihmisillä on oikeus suojeluun, jos he pelkäävät vainoa ihmisoikeutensa harjoittamisen vuoksi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen käännyttämiseksi on keksitty monia porsaanreikiä.

26 Euroopan maan tutkimuksen mukaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä perustellaan esimerkiksi sillä, että ihmiset voivat kyllä palata kotimaahansa, kunhan salaavat suuntautumisensa.

Turvapaikkapäätös voi olla kielteinen myös siksi, ettei hakijan ole uskottu edustavan seksuaalivähemmistöä tai koska hänen olisi pitänyt hakea apua oman maansa viranomaisilta – vaikka nämä olisivatkin homofobisia.

Suomi ei raportin mukaan ole poikkeus. Esimerkiksi iranilainen homo olisi viranomaisten mukaan voinut muuttaa maan sisällä, vaikka maassa voi saada homoseksuaalisuudesta kuolemanrangaistuksen.

Järjestelmällistä tilastotietoa siitä, kuinka usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat hakevat Euroopasta turvapaikkaa, ei ole. Raportissa kuitenkin arvioidaan, että jopa 10 000 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajaa hakee EU-maista vuosittain turvapaikkaa.

Raportissa suositellaan muun muassa, että turvapaikka annettaisiin niille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajille, joiden kotimaissa homoseksuaalisuus tai transsukupuolisuus on kriminalisoitu.

Raportti vaatii myös viranomaisille parempaa koulutusta, sillä usein turvapaikkapäätös perustuu stereotypioihin, kuten siihen käyttäytyykö seksuaalivähemmistön edustaja "tyypillisellä" tavalla.

Homoseksuaalisuus on rikos 76 maailman maassa. Kuolemantuomion siitä voi saada Iranissa, Jemenissä, Mauritaniassa, Nigerian pohjoisosissa, Saudi-Arabiassa, Somalian eteläosissa sekä Sudanissa.

Hlbti-oikeudet maailmallaHlbti-oikeudet Suomessa seksuaalisuuspakolaiset EurooppaSuomi

Lue myös

Mies puolilähikuvassa kiviseinää vasten.

Ghanan poliitikot ajavat homouden kieltävää lakia – Se on helppo keino kääntää huomio pois todellisista ongelmista

Ghanassa käsitellään uutta lakia, joka voisi sulkea vankilaan sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt että heidän oikeuksistaan raportoivat journalistit. Köyhyys ei kuitenkaan katoa vähemmistöjä vainoamalla, kirjoittaa ghanalaistaustainen freelance-toimittaja Linus Atarah.
Kaksi ugandalaista pitää kädessä pridelippua, kasvoillaan karnevaalinaamiot.

Ugandassa homoseksuaaleja ohjataan kyseenalaisiin käännytysterapioihin – terapioita antava sairaalaverkosto saa kehitysapua USAID:ltä, joka ei tue anti-lgbti-politiikkaa

Valepukuiselle toimittajalle kaupattiin kyseenalaisia käännytysterapioita, vaikka virallisesti niiden olemassaolo kiistetään. Terveyskeskukset, joissa terapioita annetaan, ovat osa sairaalaverkostoa, joka saa avustusta yhdysvaltalaiselta USAID-järjestöltä. Avunsaajien toimintaa aiotaan tutkia nyt tarkemmin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.