Uutiset

Maahanmuuttoviranomaiset pitäisivät homot kaapissa

Suomikin käännyttää homoseksuaaleja maihin, joissa heitä uhkaavat ankarat rangaistukset, käy ilmi tuoreesta raportista.
(Kuva: Paul G, Flickr.com / cc 2.0)

Euroopasta turvaa hakevia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia käännytetään usein kotimaihinsa, vaikka heitä uhkaa siellä jopa kuolemanrangaistus, käy ilmi Euroopan pakolaisrahaston tukemasta tutkimuksesta.

Vaikka pakolaislainsäädännön mukaan ihmisillä on oikeus suojeluun, jos he pelkäävät vainoa ihmisoikeutensa harjoittamisen vuoksi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen käännyttämiseksi on keksitty monia porsaanreikiä.

26 Euroopan maan tutkimuksen mukaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä perustellaan esimerkiksi sillä, että ihmiset voivat kyllä palata kotimaahansa, kunhan salaavat suuntautumisensa.

Turvapaikkapäätös voi olla kielteinen myös siksi, ettei hakijan ole uskottu edustavan seksuaalivähemmistöä tai koska hänen olisi pitänyt hakea apua oman maansa viranomaisilta – vaikka nämä olisivatkin homofobisia.

Suomi ei raportin mukaan ole poikkeus. Esimerkiksi iranilainen homo olisi viranomaisten mukaan voinut muuttaa maan sisällä, vaikka maassa voi saada homoseksuaalisuudesta kuolemanrangaistuksen.

Järjestelmällistä tilastotietoa siitä, kuinka usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat hakevat Euroopasta turvapaikkaa, ei ole. Raportissa kuitenkin arvioidaan, että jopa 10 000 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajaa hakee EU-maista vuosittain turvapaikkaa.

Raportissa suositellaan muun muassa, että turvapaikka annettaisiin niille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajille, joiden kotimaissa homoseksuaalisuus tai transsukupuolisuus on kriminalisoitu.

Raportti vaatii myös viranomaisille parempaa koulutusta, sillä usein turvapaikkapäätös perustuu stereotypioihin, kuten siihen käyttäytyykö seksuaalivähemmistön edustaja "tyypillisellä" tavalla.

Homoseksuaalisuus on rikos 76 maailman maassa. Kuolemantuomion siitä voi saada Iranissa, Jemenissä, Mauritaniassa, Nigerian pohjoisosissa, Saudi-Arabiassa, Somalian eteläosissa sekä Sudanissa.

Hlbti-oikeudet maailmallaHlbti-oikeudet Suomessa seksuaalisuuspakolaiset EurooppaSuomi

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä