Liman ilmastokokous testaa ilmastosopimuksen mahdollisuudet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Liman ilmastokokous testaa ilmastosopimuksen mahdollisuudet

Järjestöt vaativat päästöjen vähentämistä nollaan.

Kansainväliset ilmastoneuvottelut alkavat Perun pääkaupungissa Limassa ensi maanantaina. Kaksiviikkoisia neuvotteluja pidetään keskeisinä, sillä niissä on tarkoitus hahmotella ensi vuonna Pariisissa solmittavan ilmastosopimuksen ääriviivat.

Vuonna 2020 voimaan tulevan sopimuksen tavoitteena on rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousu kahteen asteeseen. Sopimusteksti luonnostellaan jo toukokuussa.

Suomalaisten järjestöjen mukaan Limassa on jätettävä jäähyväiset fossiilisille polttoaineille ja sovittava päästöjen vähentämisestä nollaan vuoteen 2050 mennessä.

EU lupasi syksyllä leikata päästöjään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Sitoumusta on pidetty liian pienenä. Myös Kiina ja Yhdysvallat ovat syksyn mittaan tehneet uusia päästövähennyssitoumuksia.

Järjestöt moittivat kannanotossaan Suomen ilmastopolitiikkaa passiiviseksi. Suomen tulee ottaa aktiivinen rooli ilmastoneuvotteluissa yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa, ne sanovat.

Kannanotossa vaaditaan myös, että rikkaat maat päästövähennysten lisäksi tukevat kehitysmaiden ilmastotoimia ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumista kunnianhimoisesti.

"Ilmastonmuutoksen ratkaisut voivat kuulostaa teknisiltä, mutta ilmastonmuutoksessa on mitä suurimmassa määrin kyse ihmisistä ja arvoista. Ilmastopäästöjen seurauksista kärsivät kaikki, mutta kaikkein eniten ne, jotka päästöjä vähiten aiheuttavat", muistuttaa Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hietaniemi.

Rikkaat maat ovat sitoutuneet nostamaan kehitysmaiden ilmastotoimiin tarkoitetun rahoituksen sadan miljardin dollarin vuositasolle vuoteen 2020 mennessä, mutta lupauksen toteutumisesta ollaan vielä kaukana. YK:n vihreä ilmastorahasto sai viime viikolla vajaan kahdeksan miljardin euron rahoituslupaukset.

Varoitukset ilmastonmuutoksesta ovat viime aikoina kiihtyneet. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n lokakuussa julkaiseman raportin mukaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä on luovuttava kokonaan vuoteen 2050 mennessä. Myös Maailmanpankki varoitti taannoin ilmastonmuutoksen vaikutuksista köyhyyden vastaiseen taisteluun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia