EU:n sopi päästövähennyksistä – "aivan liian vähän" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n sopi päästövähennyksistä – "aivan liian vähän"

Järjestöjen mukaan 40 prosentin päästövähennykset eivät riitä.

Kansalaisjärjestöt ovat pettyneitä EU:n eilisiin linjauksiin tulevasta ilmasto- ja energiapolitiikasta. Niiden mukaan sopimus ei ole linjassa ilmastonmuutoksen kiireellisyyden kanssa.

Eurooppa-neuvosto päätti eilen, että unioni vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi uusiutuvan energian käyttöä lisätään koko unionin tasolla 27 vähintään prosenttia, ja energiankysyntää vähennetään 27 prosenttia, joskin tavoite on vapaaehtoinen.

"Päästövähennykset ovat tervetulleita, mutta ne ovat vain ensimmäinen askel, joka aivan liian vähän siihen nähden, mitä EU tarvitsee tehdäkseen osuutensa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Rikkaiden maiden riittämätön toiminta asettaa yhä enemmän paineita köyhimmille ihmisille, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa eniten ja jotka ovat vähiten vastuussa kriisistä", sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin apulaiskampanjajohtaja Natalia Alonso.

Hänen mukaansa EU:ta pidättelee etenkin fossiilisten polttoaineiden teollisuus.

Euroopan ilmastonmuutoksen vastaisen verkoston CAN Europen mukaan sopimus ei anna Euroopan teollisuudelle riittäviä kannusteita investoida matalahiilisiin teknologioihin, eivätkä 40 prosentin päästövähennykset riitä, mikäli Euroopan on tarkoitus luopua hiilestä vuoteen 2050 mennessä.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen kannanoton mukaan sopimus myös hidastaa puhtaan energian kehittämistä EU:ssa ja pitää unionin riippuvaisena saastuttavista polttoaineista.

EU:n sopimuksen uskotaan luovan pohjan ensi vuoden Pariisin ilmastoneuvotteluille, joissa on tarkoitus sopia globaaleista päästövähennystavoitteista. Sopu oli kuitenkin vaikea saavuttaa, sillä etenkin hiilivoimaloista riippuvainen Puola uhkasi käyttää veto-oikeuttaan, ellei sen vaatimuksiin suostuta. Se saikin läpi myönnytyksiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia