YK:n ilmastorahastoon 7,4 miljardia euroa – "liian vähän" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n ilmastorahastoon 7,4 miljardia euroa – "liian vähän"

Järjestöjen mukaan eilen tehdyt lupaukset vihreään ilmastorahastoon ovat tervetulleita, mutta vasta alku.

Maailman maiden eilen tekemät lupaukset YK:n ilmastorahastoon ovat tervetulleita mutta ne ovat liian pieniä ja joka tapauksessa vasta alku, sanovat kansainväliset kehitys- ja ympäristöjärjestöt.

"Ilmastokriisi pahenee joka vuosi, ja nämä lupaukset ovat parhaimmillaankin vain laastari vuotavalle haavalle. Ne eivät riitä kattamaan tarpeita kentällä", toteaa avustusjärjestö ActionAidin asiantuntija Brandon Wu.

21 maata lupasi eilen Berliinissä lahjoittaa YK:n niin sanottuun vihreään ilmastorahastoon yhteensä 9,3 miljardia dollaria eli noin 7,4 miljardia euroa vuosina 2015–2018. Rahoilla autetaan kehitysmaita sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja vähentämään päästöjään.

Suurimmat lahjoitukset tulevat Yhdysvalloilta ja Japanilta, joiden yhteensä 4,5 miljardin dollarin eli noin 3,6 miljoonan euron rahoituksesta oli tosin ilmoitettu jo aiemmin. Suomi lupasi rahastoon 80 miljoonaa euroa, joista ensi vuonna 34,7 miljoonaa. Ruotsilta on tulossa 580 miljoonaa dollaria eli noin 462 miljoonaa euroa.

Vihreän ilmastorahaston perustamisesta sovittiin vuonna 2010 Meksikon ilmastokokouksen yhteydessä. Rikkaat maat ovat luvanneet maksaa siihen 100 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2020 mennessä, joskaan ei ole selvää, miten rahat kerätään. Vaikka tarkoituksena on, että rahastoa rahoittavat teollisuusmaat, Berliinissä lupauksia tekivät myös kehitysmaat ja nousevat taloudet, kuten Etelä-Korea, Meksiko, Panama ja Mongolia.

Läheskään kaikki teollisuusmaat eivät vielä ole mukana. Esimerkiksi Australia, Itävalta, Belgia, Kanada ja Irlanti eivät ole tehneet vielä mitään lupauksia, muistuttaa avustusjärjestö Oxfam, jonka mukaan joulukuun Liman ilmastokokoukseen mennessä rahaa pitäisi olla kasassa 10–15 miljoonaa dollaria. Kehitysmaat ovat vaatineet rahastoon tänä vuonna 15:tä miljoonaa dollaria.

Rahoituksessa on vielä monia mutkia. Esimerkiksi ActionAid järjestön Brandon Wu on huolissaan siitä, että jotkut hallitukset ovat vihjanneet asettavansa ehtoja sille, miten rahat käytetään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia