Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.

Eduskuntatalo

Melkein kaksi kolmesta kansanedustajaehdokkaasta haluaa helpottaa perheenyhdistämistä. Kuva: Lauri Rantala / CC BY 2.0.

Melkein kaksi kolmasosaa tulevien eduskuntavaalien kansanedustajaehdokkaista haluaa helpottaa perheenyhdistämistä tulevalla hallituskaudella. Asia selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Suomessa on viime vuosina kiristetty useampaan otteeseen maahanmuuttajien perheenyhdistämisen ehtoja. Vuonna 2016 eduskunta päätti, että myös kansainvälistä suojelua saaneelta vaaditaan tiettyä toimeentuloa, jotta hän saisi perheensä Suomeen. Perheenkokoajan nettotulojen pitää olla 2 600 euron kuukaudessa, jotta hän voi tuoda esimerkiksi puolisonsa ja kaksi lastaan Suomeen. Jos maahanmuuttaja on saanut pakolaisaseman, hänen perheensä on haettava oleskelulupaa kolmen kuukauden sisällä, jotta toimeentuloedellytys ei astuisi voimaan.

Järjestöt ovat arvostelleet muutoksia muun muassa lapsen edun vastaisina, sillä kiristysten seurauksena myös yksin Suomeen tulleita lapsia koskevat samanlaiset toimeentulovaatimukset kuin muitakin perheenkokoajia.

Amnestyn kyselytutkimuksen mukaan 64 prosenttia nyt ehdolla olevista kansanedustajaehdokkaista olisi valmiita helpottamaan perheenyhdistämistä sekä lain että käytäntöjen tasolla tulevalla hallituskaudella. 67 prosenttia vastanneista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että toimeentuloedellytys pitäisi poistaa kokonaan lapsen kohdalta.

Tutkimuksessa oli mukana yhdeksän puoluetta. Niistä seitsemässä yli puolet eduskuntavaaliehdokkaista asettui kannattamaan perheenyhdistämisen helpottamista. Korkeinta kannatus oli vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n riveissä. Myös keskustassa ja kokoomuksessa yli puolet ehdokkaista kannatti helpotuksia, vaikka ne ajoivat hallituskauden aikana kiristyksiä. Perussuomalaisista vain neljä prosenttia kannatti helpotuksia, kyselystä selviää.

Perheenyhdistämisen helpottaminen on esillä myös useiden puolueiden vaaliohjelmissa. Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp mainitsevat sen yhdeksi tavoitteekseen tulevalle hallituskaudelle.

Tutkimuksen teki tammikuussa Aula Research, ja siihen osallistui 415 eduskuntavaaliehdokasta. Puolueista kyselyssä oli mukana keskusta, kokoomus, vasemmistoliitto, sdp, perussuomalaiset, vihreät ja kristillisdemokraatit, sininen tulevaisuus ja rkp.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia