Uutiset Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka

12 000 suomalaista vastustaa perheenyhdistämisen kiristystä

Kansalaisjärjestöjen vetoomus luovutettiin tiistaina eduskuntapuolueiden edustajille.
(Kuva: Christine und Hagen Graf / CC BY 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja sen yhteistyökumppanit luovuttivat tiistaina eduskuntapuolueiden edustajille perheenyhdistämisen ehtojen kiristämistä vastustavan vetoomuksen, jonka keräsi 12 000 suomalaisen allekirjoituksen.

Järjestöjen mukaan hallituksen suunnittelema tuloraja perheenyhdistäjälle tekee perheenyhdistämisestä lähes mahdotonta, koska kansainvälistä suojelua saavat työllistyvät usein matalapalkka-aloille.

Lakiesityksen mukaan perheenyhdistäjä tarvitsisi 2 600 euron tulot tuodakseen Suomeen puolison ja kaksi lasta. Alle puolet suomalaisista tienaa näin paljon. Tulorajaa kaavailtiin myös suomalaisille perheenyhdistäjälle, mutta suomalaisten osalta vaatimuksesta luovuttiin.

Pakolaisneuvonta ry:n johtava lakimies Marjaana Laine totesi vetoomuksen luovutustilaisuudessa, että perus- ja ihmisoikeudet asettavat rajat lainsäädännölle. Hallituksen esitys asettaa hänen mielestään ihmiset eriarvoiseen asemaan taloudellisen aseman perusteella, mikä on yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastaista.

Vihreiden kansanedustaja Emma Karin mukaan hallituksen esitys on epäinhimillinen ja julma. Hänen mukaansa julkisuudessa on keskusteltu siitä, että Eurooppaan on saapunut vain nuoria miehiä, ja nyt Turkin sopimuksen ja perheenyhdistämisen tiukennuksien myötä läimäistään ovi kiinni naisten ja lapsien edessä.

RKP:n kansanedustajan Anders Adlercreutzin mukaan hallituksen esitys on hyvin lähellä erittäin maahanmuuttovastaista Nuivaa vaalimanifestia ja hyvin kaukana keskustan ja kokoomuksen arvomaailmasta.

Nuiva vaalimanifesti oli 13:n perussuomalaisen poliitikon vuoden 2011 eduskuntavaaleja laatima vaaliohjelma, joka vaati muun muassa perheenyhdistämisen kiristämistä. Adlercreutz pitääkin perheenyhdistämisen ehtojen kiristystä lähinnä myönnytyksenä perussuomalaisille.

Perheenyhdistäminen on järjestöjen mukaan vaikeaa jo nyt. Pakolaisten luovutustilaisuudessa kertomista käytännön kokemuksista nousi esille vaikeus päästä edes paikalliseen Suomen suurlähetystöön tekemään perheenyhdistämishakemusta. Esimerkiksi Syyriasta on hyvin vaikeaa päästä tekemään hakemusta Suomen suurlähetystöön Syyriassa tai Libanonissa.

Sisäministeriön mukaan lakiesitys perheenyhdistämisen kiristyksestä on tarkoitus käsitellä eduskunnassa kevätistuntokaudella.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Suomi Amnesty International

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.

Tuoreimmat

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa
Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla