Uutiset Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka

12 000 suomalaista vastustaa perheenyhdistämisen kiristystä

Kansalaisjärjestöjen vetoomus luovutettiin tiistaina eduskuntapuolueiden edustajille.
(Kuva: Christine und Hagen Graf / CC BY 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja sen yhteistyökumppanit luovuttivat tiistaina eduskuntapuolueiden edustajille perheenyhdistämisen ehtojen kiristämistä vastustavan vetoomuksen, jonka keräsi 12 000 suomalaisen allekirjoituksen.

Järjestöjen mukaan hallituksen suunnittelema tuloraja perheenyhdistäjälle tekee perheenyhdistämisestä lähes mahdotonta, koska kansainvälistä suojelua saavat työllistyvät usein matalapalkka-aloille.

Lakiesityksen mukaan perheenyhdistäjä tarvitsisi 2 600 euron tulot tuodakseen Suomeen puolison ja kaksi lasta. Alle puolet suomalaisista tienaa näin paljon. Tulorajaa kaavailtiin myös suomalaisille perheenyhdistäjälle, mutta suomalaisten osalta vaatimuksesta luovuttiin.

Pakolaisneuvonta ry:n johtava lakimies Marjaana Laine totesi vetoomuksen luovutustilaisuudessa, että perus- ja ihmisoikeudet asettavat rajat lainsäädännölle. Hallituksen esitys asettaa hänen mielestään ihmiset eriarvoiseen asemaan taloudellisen aseman perusteella, mikä on yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastaista.

Vihreiden kansanedustaja Emma Karin mukaan hallituksen esitys on epäinhimillinen ja julma. Hänen mukaansa julkisuudessa on keskusteltu siitä, että Eurooppaan on saapunut vain nuoria miehiä, ja nyt Turkin sopimuksen ja perheenyhdistämisen tiukennuksien myötä läimäistään ovi kiinni naisten ja lapsien edessä.

RKP:n kansanedustajan Anders Adlercreutzin mukaan hallituksen esitys on hyvin lähellä erittäin maahanmuuttovastaista Nuivaa vaalimanifestia ja hyvin kaukana keskustan ja kokoomuksen arvomaailmasta.

Nuiva vaalimanifesti oli 13:n perussuomalaisen poliitikon vuoden 2011 eduskuntavaaleja laatima vaaliohjelma, joka vaati muun muassa perheenyhdistämisen kiristämistä. Adlercreutz pitääkin perheenyhdistämisen ehtojen kiristystä lähinnä myönnytyksenä perussuomalaisille.

Perheenyhdistäminen on järjestöjen mukaan vaikeaa jo nyt. Pakolaisten luovutustilaisuudessa kertomista käytännön kokemuksista nousi esille vaikeus päästä edes paikalliseen Suomen suurlähetystöön tekemään perheenyhdistämishakemusta. Esimerkiksi Syyriasta on hyvin vaikeaa päästä tekemään hakemusta Suomen suurlähetystöön Syyriassa tai Libanonissa.

Sisäministeriön mukaan lakiesitys perheenyhdistämisen kiristyksestä on tarkoitus käsitellä eduskunnassa kevätistuntokaudella.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Suomi Amnesty International

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan