Uutiset Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka

12 000 suomalaista vastustaa perheenyhdistämisen kiristystä

Kansalaisjärjestöjen vetoomus luovutettiin tiistaina eduskuntapuolueiden edustajille.
(Kuva: Christine und Hagen Graf / CC BY 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja sen yhteistyökumppanit luovuttivat tiistaina eduskuntapuolueiden edustajille perheenyhdistämisen ehtojen kiristämistä vastustavan vetoomuksen, jonka keräsi 12 000 suomalaisen allekirjoituksen.

Järjestöjen mukaan hallituksen suunnittelema tuloraja perheenyhdistäjälle tekee perheenyhdistämisestä lähes mahdotonta, koska kansainvälistä suojelua saavat työllistyvät usein matalapalkka-aloille.

Lakiesityksen mukaan perheenyhdistäjä tarvitsisi 2 600 euron tulot tuodakseen Suomeen puolison ja kaksi lasta. Alle puolet suomalaisista tienaa näin paljon. Tulorajaa kaavailtiin myös suomalaisille perheenyhdistäjälle, mutta suomalaisten osalta vaatimuksesta luovuttiin.

Pakolaisneuvonta ry:n johtava lakimies Marjaana Laine totesi vetoomuksen luovutustilaisuudessa, että perus- ja ihmisoikeudet asettavat rajat lainsäädännölle. Hallituksen esitys asettaa hänen mielestään ihmiset eriarvoiseen asemaan taloudellisen aseman perusteella, mikä on yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastaista.

Vihreiden kansanedustaja Emma Karin mukaan hallituksen esitys on epäinhimillinen ja julma. Hänen mukaansa julkisuudessa on keskusteltu siitä, että Eurooppaan on saapunut vain nuoria miehiä, ja nyt Turkin sopimuksen ja perheenyhdistämisen tiukennuksien myötä läimäistään ovi kiinni naisten ja lapsien edessä.

RKP:n kansanedustajan Anders Adlercreutzin mukaan hallituksen esitys on hyvin lähellä erittäin maahanmuuttovastaista Nuivaa vaalimanifestia ja hyvin kaukana keskustan ja kokoomuksen arvomaailmasta.

Nuiva vaalimanifesti oli 13:n perussuomalaisen poliitikon vuoden 2011 eduskuntavaaleja laatima vaaliohjelma, joka vaati muun muassa perheenyhdistämisen kiristämistä. Adlercreutz pitääkin perheenyhdistämisen ehtojen kiristystä lähinnä myönnytyksenä perussuomalaisille.

Perheenyhdistäminen on järjestöjen mukaan vaikeaa jo nyt. Pakolaisten luovutustilaisuudessa kertomista käytännön kokemuksista nousi esille vaikeus päästä edes paikalliseen Suomen suurlähetystöön tekemään perheenyhdistämishakemusta. Esimerkiksi Syyriasta on hyvin vaikeaa päästä tekemään hakemusta Suomen suurlähetystöön Syyriassa tai Libanonissa.

Sisäministeriön mukaan lakiesitys perheenyhdistämisen kiristyksestä on tarkoitus käsitellä eduskunnassa kevätistuntokaudella.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Suomi Amnesty International

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä