Uutiset Reilu kauppa

Kysely: Enemmistö suomalaisista tahtoo yritysten kunnioittavan ihmisoikeuksia

Reilun kaupan merkki on tuoreen kyselyn mukaan Suomen tunnetuimpia vastuullisuusmerkkejä.
(Kuva: Phil Wiffen / cc 2.0)

Lähes neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että suomalaisyritysten tulee huomioida ihmisoikeuksien toteutuminen hankkiessaan raaka-aineita ja tuotteita kehitysmaista. Kolme neljästä myös pitää tärkeänä, ettei verovaroja käytetä riisto- tai lapsityövoimalla valmistettuihin tuotteisiin, käy Taloustutkimuksen tuoreesta kyselystä (pdf).

Kyselyn teetti Reilu kauppa ry, joka markkinoi Suomessa Reilun kaupan sertifikaatin saaneita tuotteita. Reilun kaupan merkki oli kyselyn mukaan viidestä vastaajille esitetystä brändeistä tunnetuin: 81 prosenttia tunnisti merkin. Seuraavaksi parhaiten suomalaiset tunsivat Luomu-merkin sekä kestävän kehityksen Rainforest Alliance -merkin.

83 prosenttia vastanneista sanoi myönsi tietävänsä, mitä Reilun kaupan merkki tarkoittaa. Tietoisuus on noussut viime vuodesta kuusi prosenttiyksikköä.

Myös Reilun kaupan tuotteiden ostaminen on tutkimuksen mukaan lisääntynyt. Merkin tuntevista suomalaisista 84 prosenttia sanoi ostavansa vähintään silloin tällöin Reilun kaupan tuotteita. Nousua oli kuusi prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Reilun kaupan merkki takaa viljelijöille ja työntekijöille tuotteesta takuuhinnan sekä yhteisölle Reilun kaupan lisän. Kyselyn mukaan suurin osa myös luottaa brändiin, joskin luottamus kasvaisi, jos kuluttajat tietäisivät paremmin, mikä osuus hinnasta menee viljelijälle.

"Viljelijän saaman korvauksen lisäksi kuluttajia kiinnostaa myös lopputuotteen hintarakenne. Siksi yritysten tulisi nähdä mahdollisimman läpinäkyvä hinnoittelu kilpailuvalttina ja mahdollisuutena erottautua", sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen järjestön tiedotteessa.

Tutkimusta varten haastateltiin runsasta tuhatta suomalaista lokakuun lopussa.

Reilu kauppa ihmisoikeudettyökauppakuluttaminenyhtiöt Suomi Reilu kauppa ry

Lue myös

Reilu kauppa kasvoi maailmalla

Uusimpia Reilun kaupan tuotteita myyviä maita ovat Intia ja Kenia.

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.