Uutiset Reilu kauppa

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.
(Kuva: gordontour / Flickr.com / cc 2.0)

Reilun kaupan tiloilla työskentelevät maataloustyöläiset eivät saa sen enempää palkkaa kuin tavallisten tilojen työläisetkään – yleensä jopa vähemmän, sanoo tuore tutkimus. Suomen Reilu kauppa ry:n mukaan tutkimus on monilta osin virheellinen ja epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.

Lontoon yliopiston nelivuotisessa tutkimusprojektissa tarkasteltiin kahvin ja kukkien tuotantoa Etiopiassa sekä kahvin ja teen tuotantoa Ugandassa.

Sen mukaan esimerkiksi tavallisista etiopialaista kahvityöläisistä vajaat viisi prosenttia tienaa 60 prosenttia alle mediaanitulon. Reilun kaupan kahvia tuottavien pientilojen kausityöläisten keskuudessa pienituloisia on sen sijaan reilut 30 prosenttia. Samantyyppinen tilanne havaittiin myös ugandalaisten teetyöläisten kohdalla.

Suomen Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtajan Janne Sivosen osa kritiikistä on perusteltua, mutta samalla monet tutkimuksen johtopäätöksistä ampuvat ohi. Epäreilua on esimerkiksi tutkimuksen vertailu muun muassa isojen Reilun kaupan piiriin kuulumattomien plantaasien ja kausityövoimaa palkkaavien Reilun kaupan pienviljelijöiden välillä.

"On aivan selvää, että vaikka pienviljelijä olisi Reilun kaupan viljelijä, mahdollisuudet maksaa palkkaa kausityövoimalle ovat aivan toisenlaiset kuin plantaasilla, joka voi olla monikansallisen yrityksen omistuksessa. Ei Reilu kauppakaan voi tehdä köyhästä pienviljelijästä suurta plantaasinomistajaa rikkaampaa", Sivonen sanoo.

Hän huomauttaa, että vertailussa oli mukana vain yksi Reilun kaupan plantaasi, etiopialainen kukkatila. Loput tutkituista Reilun kaupan tiloista ovat osuuskuntiin kuuluvia pientiloja. Kahviplantaaseja Reilu kauppa ei edes sertifioi.

Tutkimusta varten haastateltiin yhteensä yli 1 700:aa ihmistä. Tutkimuskohteista neljä oli mukana Reilussa kaupassa. Lisäksi tutkittiin kahdeksaa Reilun kaupan piiriin kuulumatonta kohdetta, joihin kuului sekä suuria että pieniä tiloja.

Tila menetti sertifikaatin

Tutkijoiden mukaan tulovertailut pitävät paikkansa, vaikka tilojen kokoerot ja muut tekijät otettaisiin huomion.

Sivonen sekä Ison-Britannian Reilun kaupan yhdistys kuitenkin kritisoivat tutkimusta myös siksi, että mukana ollut Reilun kaupan etiopialainen kukkaplantaasi menetti sertifikaattinsa pian tutkimuksen teon jälkeen ja toinen tila taas sai sertifikaatin. Se vaikeuttaa vertailua.

"Lisäksi tutkitut tilat eivät aina myyneet kaikkia tuotteitaan Reilu kauppa -sertifioituina. Mukana on ugandalainen osuuskunta, joka myy alle prosentin tuotannostaan Reilun kaupan tuotteina. Jos myyntiä ei ole, silloin ei Reilun kaupan hyötyjäkään ole", Sivonen muistuttaa.

Kausityöläiset tienaavat huonosti

Vaikka tutkimuksessa on ongelmia, Sivosen mukaan yksi sen esiin nostama asia on selvä: pienviljelijöiden palkkaamat kausityöläiset tienaavat huonosti kaikkialla, myös Reilun kaupan piirissä. Reilun kaupan kriteerit, jotka takaavat paremmat palkat ja työolot, koskevat tällä hetkellä pääosin vain plantaasien työntekijöitä ja pienviljelijöitä, eivät pienviljelijöiden kausittain palkkaamia työläisiä.

"Siinä meillä on parannettavaa. Ongelma ei kuitenkaan tule yllätyksenä kenellekään Reilun kaupan parissa työskentelevälle", hän toteaa.

Järjestö onkin hänen mukaansa parhailtaan pohtimassa kausityöläisten aseman parantamista; plantaasityöntekijöiden osalta Reilun kaupan kriteereitä uudistettiin jo alkuvuodesta. Pienviljelijöiden palkkaamat kausityöläiset ovat kuitenkin haastavampi ryhmä.

"Kun puhutaan perheviljelijöistä, puhutaan ihmisistä, jotka ovat yleensä itsekin köyhiä. Jos maapläntti on alle hehtaarin ja viljelijä palkkaa ihmisiä sadonkorjuuseen, niin kriteerit eivät voi olla samat kuin plantaaseilla. Toisaalta perheviljelmiäkin on eri kokoisia", Sivonen toteaa.

Yhteensä Reilun kaupan piirissä on tällä hetkellä noin miljoona pienviljelijää ja 300 000 plantaasityöntekijää.

TÄSMENNYS: Juttua on päivitetty kolmannen väliotsikon jälkeisen kappaleen osalta. Pienviljelijöiden palkkaamat kausityöläiset, eivät kaikki maataloustyöläiset, tienaavat Sivosen mukaan huonosti myös Reilun kaupan piirissä.

Reilu kauppa ihmisoikeudettyö EtiopiaUganda Reilu kauppa ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.