Uutiset Ihmiskauppa

Kultakaivosten ympärillä käydään ihmiskauppaa

Etelä-Amerikassa järjestäytyneen rikollisuuden laittomat kultakaivokset ja ihmiskauppa ovat nivoutuneet yhteen, kertoo järjestö.
Laiton kultakaivos Madre de Diosin alueella. (Kuva: Lig Ynnek / CC BY-NC-ND 2.0)

Etelä-Amerikan laittomien kultakaivosten ympärillä esiintyy paljon ihmiskauppaa. Kansainvälinen verkosto Global Initiative Against Transnational Organized Crime on julkaissut raportin, joka paljastaa varsinkin Kolumbiassa ja Perussa esiintyvän sekä seksuaalista ihmiskauppaa että orjatyötä.

Raportin mukaan kullan korkea hintataso vuosien 2000 ja 2010 välillä sai järjestäytyneen rikollisuuden ottamaan laittoman kaivostoiminnan haltuunsa. Lisäksi kokaiinin kasvatuksen vastainen taistelu sai rikollisryhmät etsimään uusia tulonlähteitä. Nyt esimerkiksi Kolumbiassa 80 prosenttia kullasta on laitonta.

Ihmiskauppa pesiytyy raportin mukaan laittomien kultakaivosten ympärille myös kaivosten syrjäisen sijainnin vuoksi. Syrjäisillä viidakkoseuduilla on vähän poliiseja ja viranomaisia valvomassa lakeja.

Raportissa kerrotaan, että köyhiä nuoria naisia houkutellaan prostituoiduiksi baareihin ja bordelleihin lupaamalla valheellisesti työpaikka kokkina tai tarjoilijana. Kaivoksien ympärillä on pakkotyössä miehiä, naisia ja lapsia orjuuden kaltaisissa oloissa.

Raportin kirjoittanut Livia Wagner kertoi uutistoimisto Reutersille nähneensä jopa 12-vuotiaita tyttöjä työskentelemässä Perun Madre de Diosin alueen laittomien kultakaivosten ympärille syntyneissä bordelleissa ja baareissa.

Vaikka viime vuosina on säädetty lakeja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan taistelemiseksi, Global Initiativen mukaan aukkoja riittää yhä. Se suosittelee mineraalien viejämaita esimerkiksi laillistamaan työntekijöiden aseman ja varmistamaan riittävän rahoituksen uhrien suojelutoimille. Tuojamaiden taas pitäisi velvoittaa alihankkijat noudattamaan ympäristö- ja ihmisoikeussäädöksiä.

Ihmiskauppa ihmisoikeudettyöyhtiöt Etelä-AmerikkaKolumbiaPeru

Lue myös

Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Mies puolilähikuvassa tietokoneen ääressä.

Toive eliitin joukkoon pääsemisestä saa monet somalialaisnuoret uskomaan henkensä ihmissalakuljettajien käsiin

Somalian hallituksessa istuu paljon ihmisiä, joilla on Somalian lisäksi myös jonkun länsimaan kansalaisuus. Haave paremmista tuloista saa monet nuoret uskomaan ihmiskauppiaiden vakuutteluja.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.