Kultakaivosten ympärillä käydään ihmiskauppaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kultakaivosten ympärillä käydään ihmiskauppaa

Etelä-Amerikassa järjestäytyneen rikollisuuden laittomat kultakaivokset ja ihmiskauppa ovat nivoutuneet yhteen, kertoo järjestö.

Etelä-Amerikan laittomien kultakaivosten ympärillä esiintyy paljon ihmiskauppaa. Kansainvälinen verkosto Global Initiative Against Transnational Organized Crime on julkaissut raportin, joka paljastaa varsinkin Kolumbiassa ja Perussa esiintyvän sekä seksuaalista ihmiskauppaa että orjatyötä.

Raportin mukaan kullan korkea hintataso vuosien 2000 ja 2010 välillä sai järjestäytyneen rikollisuuden ottamaan laittoman kaivostoiminnan haltuunsa. Lisäksi kokaiinin kasvatuksen vastainen taistelu sai rikollisryhmät etsimään uusia tulonlähteitä. Nyt esimerkiksi Kolumbiassa 80 prosenttia kullasta on laitonta.

Ihmiskauppa pesiytyy raportin mukaan laittomien kultakaivosten ympärille myös kaivosten syrjäisen sijainnin vuoksi. Syrjäisillä viidakkoseuduilla on vähän poliiseja ja viranomaisia valvomassa lakeja.

Raportissa kerrotaan, että köyhiä nuoria naisia houkutellaan prostituoiduiksi baareihin ja bordelleihin lupaamalla valheellisesti työpaikka kokkina tai tarjoilijana. Kaivoksien ympärillä on pakkotyössä miehiä, naisia ja lapsia orjuuden kaltaisissa oloissa.

Raportin kirjoittanut Livia Wagner kertoi uutistoimisto Reutersille nähneensä jopa 12-vuotiaita tyttöjä työskentelemässä Perun Madre de Diosin alueen laittomien kultakaivosten ympärille syntyneissä bordelleissa ja baareissa.

Vaikka viime vuosina on säädetty lakeja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan taistelemiseksi, Global Initiativen mukaan aukkoja riittää yhä. Se suosittelee mineraalien viejämaita esimerkiksi laillistamaan työntekijöiden aseman ja varmistamaan riittävän rahoituksen uhrien suojelutoimille. Tuojamaiden taas pitäisi velvoittaa alihankkijat noudattamaan ympäristö- ja ihmisoikeussäädöksiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia