Ihmiskauppiaat vaanivat Intian rautateillä – 13-vuotias Deepti aiottiin myydä bordelliin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskauppiaat vaanivat Intian rautateillä – 13-vuotias Deepti aiottiin myydä bordelliin

Intiassa katoaa lapsi joka kahdeksas minuutti. Osa ihmiskauppiaita etsii lapsia junissa, joissa matkustaa päivittäin yli 23 miljoonaa ihmistä. Ongelmaa torjuu muun muassa puhelinpalvelu, jonka kautta saa pelastuspartion paikalle välittömästi.

Nuoria seisoo rivissä aikuisen edessä.

Intian valtavassa rautatieliikenteessä työskentelevät ja matkustelevat lapset saavat tärkeää tietoa saalistavista ihmiskauppiaista. Kuva: Umar Manzoor Shah / IPS.

(IPS) -- Deepti Rani, 13, asuu rappeutuneessa talossa äitinsä kanssa lähellä rautatietä Intian Karnatakan osavaltiossa. Elannokseen he myyvät liikkuvissa junissa pokkareita junamatkustajille.

Neljä kuukautta sitten heidän luokseen tuli viisissäkymmenissä oleva mies. Hän esiintyi delhiläisenä liikemiehenä, kauhisteli perheen elinoloja ja tarjosi apua. Mies kysyi Deeptiltä lähtisikö tämä hänen kanssaan Delhiin, josta voisi löytyä kunnon työ kotiapulaisena tai myyjänä.

Tytön äidille mies sanoi, että jos tämä antaa Deeptille luvan lähteä, tytär tienaa 15 000–20 000 rupiaa eli runsaat pari sataa euroa kuukaudessa.

Deeptin äiti uskoi, että tyttären ansiot nostaisivat heidät köyhyydestä ja he voisivat lopettaa pokkareiden kauppaamisen.

Kun mies tuli hakemaan Deeptiä, naapuri ilmoitti poliisille epäilevänsä ihmiskauppaa. Hän oli tullut epäluuloiseksi nähtyään ”liikemiehen” toistuvat vierailut äidin ja tyttären luona.

Poliisi pidätti miehen. Selvisi, että mies oli aikonut myydä tytön delhiläiseen bordelliin.

Lupaus auvoisasta tulevaisuudesta

Ramesh, 14, puolestaan kertoo, että hänen vanhemmilleen tarjottiin mukava summa rahaa ”adoptiosta”.

”Vanhempani ovat työläisiä, ja he olivat heti valmiita suostumaan. Minun piti lähteä sellaisen miehen mukaan, johon olimme tutustuneet pari päivää aiemmin. Minulle luvattiin hyvä koulutus ja elämä ja rakastavat vanhemmat. Ihmettelin, miten tuntematon mies tarjoaa meille niin paljon niin pian. Sanoin vanhemmilleni, että tämä haiskahtaa”, Ramesh muistelee.

Seuraavana päivänä mies tuli hakemaan Rameshia, mutta pojan vanhemmat ja naapurit puuttuivat tilanteeseen.

”Soitimme valtion auttavaan puhelimeen ja sieltä tultiin parissakymmenessä minuutissa. Kun miestä kuulusteltiin, hän avautui. Hän oli aikonut myydä pojan Lähi-itään ja saada hurjat voitot itselleen. Me olisimme menettäneet lapsemme iäksi”, Rameshin isä kertoo.

Puhelimella voi kutsua pelastuspartion

Virallisten tilastojen mukaan Intiassa katoaa lapsi joka kahdeksas minuutti. Joka vuosi noin 44 000 lasta katoaa ja heistä 11 000 jää kateisiin. Usein lapsen vanhemmat ovat köyhiä, ja lapselle luvataan parempia oloja kaupungeissa. Tosiasiassa he saavat mitätöntä palkkaa, heitä pahoinpidellään ja käytetään seksuaalisesti hyväksi.

Ihmiskaupan kielto on kirjattu Intian perustuslakiin, mutta usein rikosilmoitus jää tekemättä.

Aktivistit ja Belgaum Diocesan Social Service Society (BDSSS) toteuttavat lastensuojeluohjelmia köyhistä oloista tuleville lapsille. Yksi ohjelmista on Childline 1098 Collab. Se on avuntarpeessa oleville lapsille perustettu puhelinpalvelu, johon soittamalla pelastuspartion saa paikalle välittömästi.

Peter Asheervadappa johtaa BDSSS:n hätäapua ja pelastuspalveluita.

”Käsittelemämme tapaukset ovat erilaisia: seksuaalista hyväksikäyttöä, pahoinpitelyitä, lapsityötä, avioliittoja ja muita lapsen hyvinvointia vahingoittavia asioita”, Asheervadappa kuvailee.

Hän kertoo, että Intian rautatieverkosto, joka on maailman laajimpia, pitää sisällään 7 321 asemaa, 123 542 kilometriä raiteita 9 143 junaa ja yli 23 miljoonaa matkustajaa päivässä.

”Valtavaa verkostoa, joka on välttämätön maan selviytymiselle, käytetään myös lapsikauppaan. Siksi järjestömme ja muut vastaavat ovat vaatineet, että tärkeimmät asemat saisivat erityistä huomioita ja toimia. Solmukohdat ovat tärkeitä lasten löytymiselle ja auttamiselle.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia