Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”

Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä Myanmarin sotilasjuntalle yhtäkään luotia, vaatii yli 200 kansalaisjärjestöä. Turvallisuusneuvoston on kuitenkin vaikea ryhtyä voimakkaisiin toimiin Myanmaria vastaan etenkin Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.

Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Myanmarin sotilasvallankaappausta on vastustettu laajasti ympäri maailman. Muun muassa teollisuusalojen ammattiliittojen kattojärjestö IndustriALL kampanjoi mielenosoittajien puolesta. Kuva: IndustriALL Global Union / CC BY-NC-ND 2.0.

Yli 200 kansalaisjärjestöä vetoaa YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta se asettaisi Myanmarin asevientikieltoon.

Syynä on helmikuun alussa tapahtunut sotilasvallankaappaus ja sen jälkeinen väkivalta. Maan armeija on tappanut lähes 800 ihmistä tukahduttaessaan vallankaappausta vastustavia mielenosoituksia.

Maan siviilijohto on pidätetty, ja myös esimerkiksi aktivisteja ja toimittajia on otettu kiinni. Satoja ihmisiä on kadonnut. Armeija on toiminut väkivaltaisesti myös aiemmin ja syyllistynyt myös mahdollisesti sotarikoksiin etnistä rohingya-vähemmistöä kohtaan, vetoomuksessa muistutetaan.

”Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä yhtäkään luotia juntalle näissä olosuhteissa. Kansainvälinen aseidenvientikielto on tarvittava minimiaskel, joka turvallisuusneuvoston pitäisi ottaa reaktiona armeijan pahenevaan väkivaltaan. Turvallisuusjoukoille toimitettuja aseita ja materiaalia käytetään todennäköisesti ihmisoikeuksia ja humanitaarista lakia vastaan”, vetoomuksessa todetaan.

Järjestöjen mukaan turvallisuusneuvoston tekstien luonnostelijan, Ison-Britannian, pitäisi nyt välittömästi avata neuvottelut luonnoksen muotoilemiseksi asevientikiellosta.

Useat hallitukset sekä EU ovat asettaneet sanktioita Myanmarin armeijan johtohenkilöille ja armeijan kontrolloimille yrityksille.

Turvallisuusneuvosto on järjestänyt useita Myanmariin liittyviä tapaamisia, mutta etenkään Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi se ei ole kyennyt vahvoihin toimiin. Se on kuitenkin vaatinut Myanmarin johtajan Aung San Suu Kyin ja muiden siviilijohtajien vapauttamista sekä tuominnut väkivallan.

”Lausuntojen aika on ohi. Turvallisuusneuvoston pitäisi viedä yksimielisyytensä Myanmarista uudelle tasolle ja sopia välittömistä ja merkittävistä toimista”, järjestöjen vetoomuksessa todetaan.

Mukana vetoomuksessa ovat muun muassa kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch. Suomesta mukana ovat Sadankomitea sekä Suomen karen-yhteisö.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia