Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta

Yli 2 700 ihmistä on pidätetty vallankaappauksen jälkeen. Tunnistetuista pidätetyistä vain pienen osan sijainti on selvillä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Pelkona on, että pidätettyjä kidutetaan tai heidät on tapettu.

Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Myanmarin sotilasvallankaappausta on vastustettu laajasti ympäri maailman. Muun muassa teollisuusalojen ammattiliittojen kattojärjestö IndustriALL kampanjoi mielenosoittajien puolesta. Kuva: IndustriALL Global Union / CC BY-NC-ND 2.0.

Satoja ihmisiä on kadonnut Myanmarissa sen jälkeen, kun maassa tapahtui sotilasvallankaappaus helmikuun ensimmäisenä päivänä. Sotilasjuntta on ottanut kiinni poliitikkoja, vaaliviranomaisia, toimittajia, aktivisteja ja mielenosoittajia ja kieltäytynyt kertomasta heidän olinpaikkaansa. Heille ei ole sallittu asianajajien tai perheenjäsenten tapaamista, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Myanmarin poliittisia vankeja tarkkailevan AAPP-järjestön mukaan Myanmarissa on vallankaappauksen jälkeen pidätetty, asetettu syytteeseen tai tuomittu 2 728 ihmistä.

Järjestö kuitenkin kertoi HRW:lle, että vain pienen osan kohdalla tiedetään, missä he oikeastaan ovat. Pelkona on, että pidätettyjä kidutetaan tai heidät on tapettu.

HRW puhui 16 kadonneen ihmisen perheenjäsenille, todistajille ja asianajajille. Monissa tapauksissa perheet ovat saaneet tietoa pidätettyjen sijainnista vain, kun joku vapautetuista on kertonut nähneensä heidät. Osa päättelee pidätetyn sijainnin siitä, että vankila saattaa hyväksyä paketin lähettämisen tälle.

Yksi kadonneista on NLD-puolueen aktiivi Mya Aye, 55. Neljä sotilasta ja yksi siviili pidättivät hänet heti vallankaappauspäivän aamuna ilman pidätysmääräystä tai muita perusteluja Yangonissa. Myöhemmin kaksi viranomaista kävi hakemassa hänen lääkkeensä mutta ei kertonut muuta. Maaliskuun lopussa hänen olinpaikkaansa ei yhä ollut kerrottu eikä hän ollut päässyt tapaamaan asianajajaa, järjestö kertoo.

Toinen aktivisti, Nyi Nyi Kyaw, puolestaan pidätettiin poliisin ampuman protestoijan hautajaisissa Mandalayssa maaliskuun alussa. Hän soitti myöhemmin yhden puhelun, joka katkesi ennen kuin hän ehti kertoa olinpaikkaansa.

”Olemme niin ahdistuneita heidän olinpaikastaan ja huolissamme heidän hyvinvoinnistaan. Haluamme nähdä heidät omin silmin nähdäksemme, että he ovat ok ja elossa”, kuvaili erään pidätetyn sukulainen HRW:lle.

Pidätettyjen olinpaikan salaaminen ja asianajajan tapaamisen estäminen on vastoin kansainvälistä oikeutta.

”Näyttää siltä, että sotilasjuntan laajamittainen mielivaltaisten pidätysten ja katoamisten käytöllä yritetään herättää pelkoa mielenosoittajien sydämissä. Hallitusten pitäisi vaatia jokaisen kadonneen vapauttamista ja asettaa sanktioita juntan johtajille, jotta tämä julma armeija saadaan vastuuseen”, sanoo HRW:n Aasian johtaja Brad Adams tiedotteessa.

Väkivalta Myanmarissa on kiihtynyt viime viikkoina armeijan tukahduttaessa väkivalloin mielenosoituksia. AAPP:n mukaan jo 570 ihmistä on kuollut.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi viime viikolla mielenosoittajiin kohdistetun väkivallan. Muotoilu jäi kuitenkin laimeaksi etenkin Kiinan vaatimusten vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia