Uutiset Myanmarin kehitys

Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta

Yli 2 700 ihmistä on pidätetty vallankaappauksen jälkeen. Tunnistetuista pidätetyistä vain pienen osan sijainti on selvillä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Pelkona on, että pidätettyjä kidutetaan tai heidät on tapettu.
Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.
Myanmarin sotilasvallankaappausta on vastustettu laajasti ympäri maailman. Muun muassa teollisuusalojen ammattiliittojen kattojärjestö IndustriALL kampanjoi mielenosoittajien puolesta. (Kuva: IndustriALL Global Union / CC BY-NC-ND 2.0)

Satoja ihmisiä on kadonnut Myanmarissa sen jälkeen, kun maassa tapahtui sotilasvallankaappaus helmikuun ensimmäisenä päivänä. Sotilasjuntta on ottanut kiinni poliitikkoja, vaaliviranomaisia, toimittajia, aktivisteja ja mielenosoittajia ja kieltäytynyt kertomasta heidän olinpaikkaansa. Heille ei ole sallittu asianajajien tai perheenjäsenten tapaamista, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Myanmarin poliittisia vankeja tarkkailevan AAPP-järjestön mukaan Myanmarissa on vallankaappauksen jälkeen pidätetty, asetettu syytteeseen tai tuomittu 2 728 ihmistä.

Järjestö kuitenkin kertoi HRW:lle, että vain pienen osan kohdalla tiedetään, missä he oikeastaan ovat. Pelkona on, että pidätettyjä kidutetaan tai heidät on tapettu.

HRW puhui 16 kadonneen ihmisen perheenjäsenille, todistajille ja asianajajille. Monissa tapauksissa perheet ovat saaneet tietoa pidätettyjen sijainnista vain, kun joku vapautetuista on kertonut nähneensä heidät. Osa päättelee pidätetyn sijainnin siitä, että vankila saattaa hyväksyä paketin lähettämisen tälle.

Yksi kadonneista on NLD-puolueen aktiivi Mya Aye, 55. Neljä sotilasta ja yksi siviili pidättivät hänet heti vallankaappauspäivän aamuna ilman pidätysmääräystä tai muita perusteluja Yangonissa. Myöhemmin kaksi viranomaista kävi hakemassa hänen lääkkeensä mutta ei kertonut muuta. Maaliskuun lopussa hänen olinpaikkaansa ei yhä ollut kerrottu eikä hän ollut päässyt tapaamaan asianajajaa, järjestö kertoo.

Toinen aktivisti, Nyi Nyi Kyaw, puolestaan pidätettiin poliisin ampuman protestoijan hautajaisissa Mandalayssa maaliskuun alussa. Hän soitti myöhemmin yhden puhelun, joka katkesi ennen kuin hän ehti kertoa olinpaikkaansa.

”Olemme niin ahdistuneita heidän olinpaikastaan ja huolissamme heidän hyvinvoinnistaan. Haluamme nähdä heidät omin silmin nähdäksemme, että he ovat ok ja elossa”, kuvaili erään pidätetyn sukulainen HRW:lle.

Pidätettyjen olinpaikan salaaminen ja asianajajan tapaamisen estäminen on vastoin kansainvälistä oikeutta.

”Näyttää siltä, että sotilasjuntan laajamittainen mielivaltaisten pidätysten ja katoamisten käytöllä yritetään herättää pelkoa mielenosoittajien sydämissä. Hallitusten pitäisi vaatia jokaisen kadonneen vapauttamista ja asettaa sanktioita juntan johtajille, jotta tämä julma armeija saadaan vastuuseen”, sanoo HRW:n Aasian johtaja Brad Adams tiedotteessa.

Väkivalta Myanmarissa on kiihtynyt viime viikkoina armeijan tukahduttaessa väkivalloin mielenosoituksia. AAPP:n mukaan jo 570 ihmistä on kuollut.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi viime viikolla mielenosoittajiin kohdistetun väkivallan. Muotoilu jäi kuitenkin laimeaksi etenkin Kiinan vaatimusten vuoksi.

Myanmarin kehitys ihmisoikeudetkansalaisoikeudetaktivismidemokratiaoikeus ja rikos Myanmar (Burma)

Lue myös

Ihmisiä astumassa veneeseen, taustalla kaupungin rakennuksia.

Myanmar voi olla matkalla kohti pitkää diktatuurin kautta, sanovat asiantuntijat – ”Muutoksen täytyy tulla sisältäpäin”

Myanmarin vallankaappaus on johtanut yli 800 ihmisen kuolemaan ja vakavaan talouskriisiin. Muiden maiden on vaikea vaikuttaa sotilasjunttaan, sillä esimerkiksi Kiinan, Venäjän ja EU:n lähestymistavat ovat hyvin erilaiset, sanovat muun muassa Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijat.
Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”

Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä Myanmarin sotilasjuntalle yhtäkään luotia, vaatii yli 200 kansalaisjärjestöä. Turvallisuusneuvoston on kuitenkin vaikea ryhtyä voimakkaisiin toimiin Myanmaria vastaan etenkin Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.
Myyntitiskin äärellä oleva nainen takaapäin kuvattuna kadulla.

YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua

Koronakriisi ja vallankaappaus uhkaavat kumota Myanmarissa viime vuosina tapahtuneen edistyksen. Ensi vuoden alussa jo puolet maan väestöstä voi elää köyhyydessä, varoittaa UNDP.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia