Kansalaisjärjestöt vaativat Fortumia ajamaan kivihiililaitokset alas | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansalaisjärjestöt vaativat Fortumia ajamaan kivihiililaitokset alas

Järjestöt ovat avanneet vetoomuksen, jossa vaaditaan, että valtionomisteinen Fortum luopuu hiilivoimasta ajamalla laitokset alas. ”Vain siten liiketoiminta olisi linjassa Fortumin yritysstrategian ja Suomen hallituksen kivihiilikiellon kanssa”, sanoo Maan ystävien koordinaattori Eija Kärkkäinen.

Hiilivoimala joen rannalla, joessa laiva

Saksalaisen energiayhtiön Uniperin hiilivoimalat tuottavat valtavat määrät päästöjä. Järjestöt vaativat Uniperin osakkeita omistavaa Fortumia ajamaan kivihiilen alas. Kuva Dortmundista. Kuva: Phil Beard / CC BY-NC-ND 2.0.

Joukko suomalaisia ja eurooppalaisia kansalaisjärjestöjä vaatii energiayhtiö Fortumia ajamaan alas kivihiililaitoksensa. Suomalainen Fortum osti viime keväänä 47,35 prosenttia kivihiilivoimaloita omistavan Uniperin osakkeista.

Järjestöt ovat avanneet vetoomuksen, jossa vaaditaan yhtiötä julkistamaan suunnitelmansa kivihiililaitosten alasajosta keväällä 2019 pidettävään yhtiökokoukseensa mennessä.

”Fortumin pitäisi ottaa täysi vastuu omistukseensa siirtyvästä kivihiilen tuotantokapasiteetista ja ajaa ne ripeästi alas. Vain siten liiketoiminta olisi linjassa Fortumin yritysstrategian ja Suomen hallituksen kivihiilikiellon kanssa”, sanoo Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori Eija Kärkkäinen tiedotteessa.

Uniperin omistamien energialaitosten hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna noin 63,3 miljoonaa tonnia, enemmän kuin Suomen kokonaispäästöt yhteensä. Lisäksi Fortum omistaan suoraan hiilivoimaloita Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Puolassa.

Fortumin suurin omistaja on Suomen valtio. Lisäksi sen omistajiin kuuluvat Kela, Ilmarinen, Valtion eläkerahasto, Elo, Varma ja Keva. Useimmat suomalaiset eläkevakuuttajat vieroksuvat kivihiiltä, järjestöt muistuttavat. Hallitus puolestaan sopi viime keväänä, että kivihiilen käyttö energianlähteenä lopetetaan Suomessa vuoteen 2029 mennessä.

”Suomalaisten eläkkeet ovat nyt kiinni saastuttavassa tuotannossa, mikä ei taatusti ole ilmastonmuutoksesta huolestuneiden kansalaisten mieleen. Suomalaisten on ilmaistava toiveensa siitä, että Fortum asettaisi hienon kansainvälisen esimerkin vähentämällä Saksan kivihiiliriippuvuutta”, sanoo ympäristöjärjestö WWF:n koordinaattori Kaarina Kolle.

Järjestöjen pelkona on, että Fortum hankkiutuu voimaloista eroon myymällä ne. Näin toimi myös ruotsalainen Vattenfall vuonna 2016, kun se myi hiilivoimalansa tšekkiyhtiö EPH:lle. Myynti voisi jopa lisätä päästöjä, sillä ostajat yrittävät tehdä laitoksilla rahaa nopeasti mahdollisimman paljon, ne muistuttavat.

Vetoomuksessa mukana olevat järjestöt ovat Bund, Changemaker, Ilmastovanhemmat, Kepa, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Sandbag, Save Pond Hockey, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen, YK-nuoret, Urgewald, WWF ja 350 Suomi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia