Kalleimmat luonnonkatastrofit aiheuttivat miljardien kustannukset vuonna 2022 – Puolet osui rikkaisiin maihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kalleimmat luonnonkatastrofit aiheuttivat miljardien kustannukset vuonna 2022 – Puolet osui rikkaisiin maihin

Muun muassa Euroopan lämpöaalto ja Pakistanin tulvat johtivat viime vuonna valtaviin menetyksiin. Avustusjärjestö Christian Aid vaatii raportissaan YK:n ilmastokokouksessa perustetun rahaston nopeaa käyttöönottoa.

Romahtanut talo ja jätettä.

Hurrikaani Ianin aiheuttamia tuhoja Floridassa. Kuva: Florida Fish and Wildlife / CC BY-NC-ND 2.0.

Yhdysvaltoja ja Kuubaa syys- ja lokakuussa moukaroinut hurrikaani Ian oli viime vuonna kallein ilmastonmuutoksen aiheuttama luonnonkatastrofi. Kustannukset nousivat yli 100 miljardiin dollariin, laskee brittiläinen avustusjärjestö Christian Aid.

Sen tuoreessa raportissa listataan kymmenen eniten taloudellisia kustannuksia viime vuonna aiheuttanutta äärimmäistä sääilmiötä. Jokainen maksoi yli kolme miljardia dollaria.

”Dollarien takana on miljoonia tarinoita inhimillisistä menetyksistä ja kärsimyksestä. Ilman merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjen leikkauksia tämä inhimillinen ja taloudellinen hinta vain kasvaa”, muistuttaa järjestön johtaja Patrick Watt tiedotteessa

Hurrikaani Ianin lisäksi listalla ovat esimerkiksi Euroopan lämpöaallon aiheuttama kuivuus, Kiinan tulvat ja kuivuus sekä Australian ja Pakistanin tulvat.

Osa katastrofeista, kuten Isoa-Britanniaa helmikuussa kurittanut Eunice-myrsky ja Karibianmerelle sekä Kanadaan osunut hurrikaani Fiona, tapahtui nopeasti. Osa taas oli hitaasti syntyviä katastrofeja, kuten Kiinan ja Brasilian kuivuuskaudet.

Puolet listan maista ja alueista kuuluu rikkaimpiin maihin, sillä niissä omaisuuden arvo arvioidaan korkeammaksi ja niillä on lisäksi varaa vakuutuksiin, joihin Christian Aidin laskelmat pääosin perustuvat. Esimerkiksi Pakistanin tulvat aiheuttivat noin 30 miljardin dollarin vahingot, mutta vain 5,6 miljardia summasta on vakuutusten piirissä.

Christian Aidin mukaan ongelmaan on puututtava pikaisesti. YK:n ilmastokokouksessa viime vuoden lopulla sovittiin uudesta rahastosta, jonka tarkoituksena on korvata kehittyville maille ilmastonmuutoksen jo aiheuttamia menetyksiä ja vahinkoja. Käytännön yksityiskohdista ei kuitenkaan ole vielä sovittu. Nyt maailman johtajien on nopeasti sovittava siitä, miten rahastoon saadaan rahaa ja miten sitä hallinnoidaan, järjestö vaatii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia