Ilmastokokouksen päätös perustaa korvausrahasto saa järjestöiltä kiitosta, mutta ”toiseen tällaiseen kokoukseen ei ole varaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastokokouksen päätös perustaa korvausrahasto saa järjestöiltä kiitosta, mutta ”toiseen tällaiseen kokoukseen ei ole varaa”

YK:n ilmastokokouksessa Egyptissä sovittiin uudesta rahastosta, mutta siitä voi tulla ”maailmanlopun rahasto”, varoittaa WWF.

Tehtaan piipusta nousevaa savua

- Kuva: Eric Schmuttenmaer / CC BY-SA 2.0.

YK:n viime viikonloppuna päättyneen Egyptissä päättyneen COP27-ilmastokokouksen tärkeimmäksi saavutukseksi on jäämässä uuden rahaston perustaminen ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaamiseksi.

Rahastoa vaativat kehittyvät maat, jotka kärsivät jo nyt ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Esimerkiksi EU vastusti rahastoa mutta kääntyi viime hetkellä kannattamaan sen perustamista. Tulosta voi pitää voittona, sillä etukäteen oli epäselvää, otettaisiinko rahastoa edes kokouksen esityslistalle.

Rahan tarve on valtava. Esimerkiksi marraskuussa ilmestyneen raportin mukaan kehittyvät maat tarvitsevat todennäköisesti biljoonia dollareita vuodessa.

Käytännössä on vielä epäselvää, mistä rahat kerätään ja mitkä maat ovat rahoittajia. Mahdollista on, että uusi rahasto keräisi rahaa esimerkiksi kehityspankeilta tai lentoveron muodossa.

Varsinaisesti rahasto on määrä saada toimintaan ensi vuonna Dubain ilmastokokouksessa, kertoo Yle.

Ympäristöjärjestöt kiittelivät rahaston perustamista epäselvyyksistä huolimatta.

”Sopimus rahastosta merkitsee uutta aikaa ilmasto-oikeudenmukaisuudelle Hallitukset ovat nyt laskeneet peruskiven pitkään viivästyneelle uudelle rahastolle, joka välittää elintärkeää apua haavoittuville maille ja yhteisöille”, sanoi ympäristöjärjestö Greenpeacen Kaakkois-Aasian johtaja Yeb Saño tiedotteessa.

Suomen Greenpeacen asiantuntija Kaisa Kosonen arvioi Twitterissä, että rahasto tuo esiin ilmastokriisin todellisen hinnan.

Yli 1 500 järjestön kansainvälisen ilmastoverkoston CANin poliittisen strategian johtaja Harjeet Singh puolestaan arvioi, että rahasto lähettää saastuttajille viestin siitä, etteivät ne enää voi selvitä ilmaston tuhoamisesta rangaistuksetta.

”Tästä lähtien niiden täytyy maksaa aiheuttamistaan vahingoista ja olla vastuussa ihmisille, jotka kärsiväst myrskyistä, tuhoisista tulvista ja nousevasta merenpinnasta”, Singh sanoi tiedotteessa.

Hän kuitenkin muistutti, että nyt maiden on myös pantava rahasto toimintaan.

Yleisesti ottaen ilmastokokous on nähty pettymyksenä. Maat eivät enää merkittävästi kiristäneet päästövähennyslupauksiaan verrattuna viime vuoden Glasgow’n ilmastokokoukseen. Pelkona on, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoite, maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen, jää saavuttamatta. Tämänhetkiset päästövähennyslupaukset johtavat 2,4–2,6 asteen nousuun. 

Vaikka rahasto olikin välttämätön, se ei ole vastaus ilmastokriisiin, muistutti myös YK:n pääsihteeri António Guterres, joka vaati fossiilisista polttoaineista luopumista sekä investointeja uusiutuvaan energiaan.

”Meidän pitää vähentää päästöjä radikaalisti nyt – ja tämä on asia, jota COP ei käsitellyt”, hän sanoi.

Rahastosta uhkaakin tulla ”maailmanlopun rahasto”, totesi ympäristöjärjestö WWF:n ilmasto- ja energiajohtaja Manuel Pulgar-Vidal.

”Meillä ei ole varaa toiseen tällaiseen ilmastokokoukseen. On mahdotonta hyväksyä, että neuvottelijat eivät saaneet aikaan kunnianhimoisempaa sopimusta kuin Glasgow’ssa viime vuonna. -- Hallitusten on nyt lisättävä ponnistelujaan vähentää päästöjä ja ryhdyttävä toimiin, jotta lämpeneminen saataisiin pidettyä alle 1,5 asteessa. Ensi vuoden kokouksen pitää olla ilmastouskottavuuden kokous”, hän sanoi tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia