Miljoonat ihmiset elävät yhä tulva-alueilla Pakistanissa – Talvi uhkaa etenkin telttaleireille jääneitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miljoonat ihmiset elävät yhä tulva-alueilla Pakistanissa – Talvi uhkaa etenkin telttaleireille jääneitä

Pakistanin loppukesän tulvat vaikuttivat noin 33 miljoonaan ihmiseen. Ihmisiä on alkanut palata koteihinsa, mutta uhkana ovat niin taudit kuin nälkäkin.

Ilmakuvaa tulva-alueista.

Pakistanin tulvat vaikuttivat 33 miljoonan ihmisen elämään. Kuva: Ali Hyder Junejo / CC BY 2.0.

Tulvavedet ovat laskeneet Pakistanissa, jossa koettiin loppukesästä historiallisen pahat tulvat. Kaikkialta tulvavedet eivät ole kuitenkaan laskeneet vieläkään, ja uhkana ovat aliravitsemus ja taudit.

Miljoonat ihmiset ovat palanneet koteihinsa, mutta Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestön mukaan he joutuvat selviytymään tuhoutuneiden kotiensa ja muun infrastruktuurin keskellä. Moni on menettänyt elinkeinonsa, eikä viljelysmaita välttämättä saada istutuskuntoon ajoissa.

Osa ihmisistä ei halua palata, sillä he pelkäävät uusia tulvia jälleen ensi vuonna. He ovat jääneet pääosin paikallisten ihmisten luo. Osa on telttaleireillä.

”Olemme nähneet, että näiden alueiden ihmiset elävät yhä teltoissa ilman kunnon terveydenhuoltoa. Talven tullessa ihmisistä tulee yhä haavoittuvampia eikä heillä ole paikkaa, minne mennä. Alueilla, joilla työskentelemme, vesi ei ole vieläkään vetäytynyt ja ihmisten tarpeet ovat suuret. Olemme yhä hätätilavaiheessa”, sanoo järjestön hätäapukoordinaattori Edward Taylor tiedotteessa. Hän työskentelee pahimmilla tulva-alueilla Balochistanin ja Sindhin maakunnissa.

MSF ylläpitää muun muassa mobiiliklinikoita, jakaa hygieniapakkauksia ja puhdasta vettä.

Tulvat alkoivat Pakistanissa viime kesänä rankkasateiden seurauksena. Yhteensä niiden vaikutuksista on kärsinyt noin 33 miljoonaa ihmistä. Yli 20 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua, pääosin ruoka-apua.

YK arvioi joulukuun alussa, että noin kahdeksan miljoonaa ihmistä elää yhä tulvavesien lähettyvillä tai muuten vedelle alttiina. 

MSF on huolissaan myös likaisen veden levittämistä taudeista. Vaikka tautitapaukset ovat syksyn mittaan vähentyneet, Itä-Balochistanissa ja Pohjois-Sindhissä yli puolet malariatestatuista antoi positiivisen näytteen loka- ja marraskuussa. Luvut ovat huolestuttavan korkeat ottaen huomioon, että on talvi, jolloin niiden pitäisi viileyden takia laskea, se huomauttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia