Uutiset EU:n kehityspolitiikka

Järjestöt pelkäävät kehitysavun jäävän jalkoihin EU:n uudessa rahoituskehyksessä

EU-komissio haluaisi nostaa unionin ulkosuhteiden rahoitusta tuntuvasti lähivuosina. Järjestöt pelkäävät, että rahaa käytetään jatkossa yhä enemmän oman edun ajamiseen.
Koululainen opiskelee kreikkaa aakkoslapuilla
EU on maailman suurin kehitysavun antaja. Teini-ikäinen pakolainen opetteli kreikkaa marraskuussa EU-rahoitteisessa hankkeessa. (Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan kehitysyhteistyövarojen kohtalosta EU:n monivuotisessa rahoituskehyksessä, josta komissio antoi ehdotuksensa viime viikolla. Kehys koskee vuosia 2021–2027.

Kehitysapu kuuluu ulkosuhteiden rahoitukseen, johon ehdotetaan tuntuvaa, 26 prosentin korotusta verrattuna edelliseen kehykseen. Summa, 123 miljardia euroa, olisi noin kymmenesosan EU:n koko rahoituskehyksestä.

Komissio haluaisi yhdistää kehitysyhteistyön osaksi isompaa rahoituskokonaisuutta, joka kattaa myös esimerkiksi naapuruussuhteet sekä yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan. Tällä hetkellä kehitysyhteistyötä rahoitetaan useammasta eri maantieteellisestä ja temaattisesta rahoitusvälineestä.

Järjestöjen pelkona on, että kehitysyhteistyö ja sen tavoitteet jäävät tärkeyslistan hännille ja kehitysyhteistyöhön aiemmin tarkoitettuja varoja suunnataan myös muihin tarkoituksiin.

”Vaarana on, että EU:n ulkopoliittiset tavoitteet ajavat köyhyyden vähentämisen ja kestävän kehityksen ohi. Lisäksi temaattisten rahoitusvälineiden kadotessa on riskinä, että esimerkiksi ihmisoikeustyöhön ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi suunnatut varat vähenevät”, arvioi suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys kannanotossaan.

Järjestöt ovat varuillaan, sillä viime aikoina EU on pyrkinyt esimerkiksi käyttämään kehitysyhteistyövaroja muuttoliikkeen torjuntaan sekä jopa sotilaallisiin tarkoituksiin. Myös viime vuonna hyväksyttyä uutta kehityspoliittista linjausta on kritisoitu oman edun tavoittelusta.

Uudessa kehyksessä muuttoliikkeelle olisi oma otsikkonsa, mutta se ei hälvennä järjestöjen huolia.

”Se, että siirtolaisuus on asetettu etusijalle, vahvistaa huolemme siitä, että kehityspolitiikkaa suunnataan uudelleen kohti EU:n omia intressejä”, sanoo Karine Sohet, eurooppalaisjärjestöjen kattojärjestön Concordin asiantuntija.

EU:n kehitysministerit keskustelevat komission ehdotuksesta 22. toukokuuta. Tarkempi ehdotus ulkoisten välineiden toiminnasta julkaistaan kesäkuun puolivälissä. Sen jälkeen neuvottelut siirtyvät jäsenmaille.

TÄSMENNYS: Vaihdettu sana budjetti sanaksi rahoituskehys.

EU:n kehityspolitiikka kehitysyhteistyöpolitiikkaEUrahoitus Kehys ry

Lue myös

Sinisiä ilmapalloja, joissa EU:n lipun tähtiä

EU on lopettanut monien keskituloisten maiden kehitysavun – Köyhyystavoitteet uhkaavat vesittyä, varoittaa tutkija

EU on lopettanut kuluneella rahoituskaudella monien keskitulotason maiden tukemisen, koska se haluaa keskittyä köyhimpiin maihin. Suurin osa maailman köyhistä elää kuitenkin juuri keskituloisissa maissa ja avun lopettaminen voi vaikeuttaa köyhyyden poistamista, varoittaa aiheesta väitellyt Riina Pilke.
Peukku pystyssä EU:n lipun edessä

Europarlamenttivaalien voittajia olivat vihreät ja oikeistopopulistit – Mitä tulos merkitsee EU:n kehitysyhteistyön ja ilmastopolitiikan kannalta?

Keskeinen kysymys on, miten käy EU:n suhteita Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maihin määrittävän Cotonoun sopimuksen jälkeisissä neuvotteluissa, sanoo Fingon Rilli Lappalainen. "Huolena on, tuleeko sopimuksesta aidosti tasa-arvoinen."
Euroopan parlamentti, etualalla violetteja kukkia

Afrikan merkitys EU:lle kasvaa – ”Jos Afrikalla menee hyvin, meilläkin menee”

Afrikasta puhutaan EU:ssa nyt kenties enemmän kuin koskaan. Taustalla ei ole siirtolaisuuden pelko, sanoo Suomessa vieraillut Patrick Develtere EU-komission ajatushautomosta. EU-järjestö Kehyksen Rilli Lappalaisen mukaan kyse on juuri siitä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.

Tuoreimmat

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä
Kansanmurhaa paenneet Myanmarin rohingyat elävät puun ja kuoren välissä – Yli miljoona ihmistä odottaa Bangladeshin pakolaisleireillä paluuta kotiin
Suomalaisten kulutuspäästöt ulkoistetaan riskimaihin – Kyselyn mukaan yritykset eivät tiedä alihankintaketjunsa hiilijalanjälkeä