Järjestöt: Kehitysyhteistyörahoitusta nostettava tuntuvasti – Useimmat eduskuntapuolueet samaa mieltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Kehitysyhteistyörahoitusta nostettava tuntuvasti – Useimmat eduskuntapuolueet samaa mieltä

Kehitysjärjestöjen uudessa vaalikampanjassa vaaditaan, että Suomi toteuttaisi viimein lupauksensa ohjata 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön. Yli 90 kansanedustajaehdokasta on ilmoittanut tukevansa tavoitetta.

Eurokolikoita ja lompakko

Järjestöt vaativat Suomea lisäämään ensi hallituskaudella kehitysyhteistyörahoitusta. Kuva: Christoph Scholz / CC BY-SA 2.0.

Suomen seuraavan hallituksen on nostettava kehitysyhteistyörahoitusta tuntuvasti, vaativat suomalaiset kansalaisjärjestöt tänään alkaneessa vaalikampanjassaan.

”Vaadimme uudelta hallitukselta välittömiä toimia, jotta kehitysrahoituksen osuus nostettaisiin 0,7 prosenttiin viimeistään vuoteen 2028 mennessä, eli käytännössä kahden hallituskauden kuluessa”, sanoo kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Jonas Biström tiedotteessa.

Tänään avatussa Nolo totuus -kampanjassa muistutetaan, että ulkoministeriön selvityksen mukaan 88 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. Silti vain 0,38 prosenttia Suomen bruttokansantulosta käytettiin viime vuonna kehitysyhteistyöhön.

Suomi on kuitenkin sitoutunut 0,7 prosentin osuuteen muiden teollisuusmaiden tavoin. Tavoite on peräisin YK:n suosituksista jo 1970-luvulta. Se sisältyy myös vuonna 2015 hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, joihin kaikki YK:n jäsenmaat ovat sitoutuneet.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n mukaan vuonna 2017 vain viisi maata, Tanska, Norja, Luxemburg, Iso-Britannia ja Ruotsi, pääsi 0,7-tavoitteeseen.

Sinisiä ja perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat ilmoittaneet tukevansa 0,7-tavoitteen saavuttamista ainakin jollakin aikavälillä. Fingon kampanjaan on saatu mukaan myös yli 90 kansanedustajaehdokasta.

Lisäksi kampanjassa on mukana useita julkisuuden henkilöitä, kuten presidentti Tarja Halonen, nyrkkeilijä Elina Gustafsson, muusikko Pauli Hanhiniemi, jääkiekkoilija Noora Räty sekä kampanjavideolla mukana oleva koomikko Pirjo Heikkilä.

Suomi on leikannut rajusti kehitysyhteistyörahoitusta kuluvalla hallituskaudella. Kansalaisjärjestöjen rahoituksesta on leikattu yli 40 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia