Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.
Laiva satamassa.
Sea-Watch 4 on valmiina lähtöön lähipäivinä. (Kuva: Chris Grodotzki / Lääkärit ilman rajoja)

Kansainvälinen Lääkärit ilman rajoja -järjestö sekä saksalainen Sea-Watch ovat aloittamassa meripelastusyhteistyön uudella Sea-Watch 4 -aluksella lähipäivinä Välimerellä. Aluksen tarkoituksena on auttaa Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia.

Lähes 35 000 ihmistä on pyrkinyt tänä vuonna Eurooppaan Välimeren kautta. 443 on kuollut. Pelastajia on ollut vähän, sillä käytännössä kaikki järjestöt joutuivat lopettamaan operaationsa Välimerellä viime keväänä koronavirusepidemian takia.

Kesän aikana osa laivoista on palannut, mutta Italian viranomaiset ovat vaikeuttaneet niiden toimintaa pitämällä laivoja satamissa esimerkiksi ”teknisiin” syihin vedoten. Uutistoimisto AFP:n mukaan heinäkuun alun jälkeen Välimerellä ei ole ollut lainkaan partioaluksia.

“Sea-Watch 4 ja sitä tukeva laaja yhteenliittymä on tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle, joka sallii ihmisten ennemmin hukkua kuin päästä rantaan”, sanoo Sea-Watch 4 -komennuksen johtaja Philipp Hahn tiedotteessa.

“Se on solidaarisuuden symboli ja selkeä viesti EU:lle, että huolimatta yrityksistä estää meitä me emme lopeta ihmisten pelastamista.”

Järjestöt kritisoivat kovin sanoin EU:ta, joka niiden mukaan käyttää hyväkseen koronaviruspandemiaa vaikeuttaakseen entisestään etsintä- ja pelastustoimia. Italia ja Malta ovat viime kuukausina kieltäytyneet usein auttamasta merihätään joutuneita ja sulkeneet satamiaan järjestöjen laivoilta.

Järjestöt paheksuvat myös sitä, että EU ja Italia tekevät yhteistyötä Libyan pahamaineisen rannikkovartioston kanssa. EU maksaa ja antaa teknistä tukea Libyan rannikkovartiostolle siitä hyvästä, että se estää ihmisten tulon Libyan kautta Eurooppaan.

Vuonna 2017 solmittua sopimusta on kritisoitu aiemminkin laajasti, sillä kaaoksessa oleva Libya on sulkenut tuhansia siirtolaisia pidätyskeskuksiin, joissa heitä kidutetaan ja käytetään hyväksi. YK:n pakolaisjärjestön heinäkuisen raportin mukaan tänä vuonna yli 6 200 siirtolaista on palautettu Libyaan.

”Ihmiset jätetään mereen kuolemaan tai palautetaan juuri siihen paikkaan, josta he ovat pyrkineet pakenemaan, EU:n rajavalvontaviranomaisen tarkkaillessa ylhäältä sinetöiden heidän kohtalonsa”, Hahn kritisoi.

Uuden aluksen, Sea-Watch 4:n, on määrä lähteä liikkeelle lähipäivinä Espanjasta. Sen rahoituksen taustalla on muun muassa Saksan protestanttisen kirkon tukema United 4 Rescue -yhteenliittymä.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyöpakolaisetsiirtolaisuusEUkansalaisyhteiskunta Lääkärit ilman rajoja

Lue myös

Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.