Uutiset Koronavirus

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Punavalkoinen laiva satamassa.
Yksi Välimerelle avustuslaivoja lähettäneistä järjestöistä on espanjalainen Proactiva Open Arms. Kuva vuodelta 2018. (Kuva: Ajuntament Barcelona / CC BY-ND 2.0)

Viime perjantaina Välimerellä pelastustehtävissä toimivan saksalaisen avustusjärjestö Sea-Eyen miehistö sai huokaista hetkeksi helpotuksesta.

Heidän aluksensa Alan Kurdi oli vihdoin päässyt rantautumaan Italian Sisiliassa sijaitsevaan Palermon satamaan. Tämä tapahtui 11 päivää sen jälkeen, kun järjestö pelasti kahdesta Välimerellä seilanneesta puuveneestä 150 ihmistä.

Pitkän odotuksen aikana aluksella nähtiin pelkoa viruksen leviämisestä, itsemurhayritys sekä kasvavaa huolta kyydissä olevien terveydestä. Neljä ihmistä jouduttiin etukäteen evakuoimaan Italiaan, koska heidän terveydentilansa heikkeni.

Alus pyysi toistuvasti lupaa rantautua joko Maltan tai Italian satamiin, mutta tuloksetta. Lopulta Italia myöntyi – sillä ehdolla, että aluksella olleet ihmiset laitettaisiin kahden viikon eristykseen toiselle laivalle. Perjantaina karanteeniin joutui siis paitsi 150 siirtolaista ja pakolaista, myös pelastusaluksen miehistö.

“Teemme kaikkemme, jotta toukokuussa voimme jatkaa pelastustoimia. Koronavirus on yhtä huono syy jättää ihmiset hukkumaan kuin mikä tahansa muukin syy, joita Välimeren tilanteesta käytävässä keskustelussa esitetään”, kommentoi Sea-Eyen hallituksen puheenjohtaja Gorden Isler järjestön tiedotteessa.

Meripelastamisesta tuli lähes mahdotonta

Sea-Eye on tällä hetkellä ainoa avustusjärjestö, joka toimii meripelastustehtävissä Välimerellä. Muut järjestöt, jotka tavallisesti toimivat merellä, kuten Lääkärit ilman rajoja, Sea-Watch ja Proactiva Open Arms, joutuivat maaliskuussa keskeyttämään toimintansa koronaviruksen takia.

Italian kansainväliseen politiikan tutkimuslaitoksen johtava maahanmuuttotutkija Matteo Villa kertoo, että toiminta kävi koronaviruksen aiheuttaman hätätilan takia mahdottomaksi järjestöille. Hän on seurannut Välimeren tapahtumia vuosia.

“Hätätila vaatii pitkiä karanteeneja, ja aluksilla olisi tarvittu eristystiloja, jotta mahdollisesti tartunnan saaneet voitaisiin eristää. Monilla järjestöistä ei ollut kapasiteettia”, Villa sanoo.

Lisäksi järjestöjen leivissä olevia lääkäreitä tarvittiin myös kuivalla maalla, Villa kertoo. Osa siirtyi viruksen runteleman Pohjois-Italian sairaaloihin hoitamaan koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin sairastuneita.

Huhtikuun alussa Italia, Malta ja Libya yksi toisensa jälkeen ilmoittivat, ettei niiden ole koronaviruskriisin takia mahdollista tarjota siirtolaisille ja pakolaisille turvallista satamaa.

Villa kertoo, että hengenvaaralliset merimatkat meren yli eivät ole pysähtyneet, vaikka avustusjärjestöjen toiminta on pääosin estynyt.  

“Turkista, Kreikasta, Tunisiasta ja Algeriasta Italiaan suuntaavat merireitit ovat hiljentyneet, mutta Libyasta lähtöjä on edelleen lähes yhtä paljon kuin alkuvuonna.”

Villan mukaan maaliskuussa Libyasta lähti noin 1 000 ihmistä yrittämään meren yli. Heistä noin 250 päätyi Italiaan, loput palautettiin Libyaan. Huhtikuussa määrät ovat nousseet: yksin viime viikon aikana Libyasta meren yli yrittämään lähti 800 ihmistä, kertoo Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM.

Libyasta lähtevän reitin osalta tilanne on muuttunut “entistäkin kaoottisemmaksi”, sanoo Villa.

Avustusjärjestöjen puuttumisen takia Libyasta lähteneet veneet ovat seilanneet Välimerellä saamatta apua päiväkausia, jopa viikon. Esimerkiksi pääsiäisviikonlopun aikana tilanne kriisiytyi pahasti. Avustusjärjestö Alarm Phone kertoo tiedotteessaan, että 12 ihmistä menetti henkensä, koska pelastusapua ei saatu moneen päivään, vaikka siirtolaisveneiden olinpaikat oli ilmoitettu ympäröivien maiden rannikkoviranomaisille.

Korona uusi tekosyy  vastuun välttelyyn?

Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestö on syyttänyt EU-maita siitä, että ne käyttävät pandemiaa tekosyynä vältelläkseen Välimeren tilanteeseen liittyvää vastuutaan.

Tutkija Villa on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa kysymys Välimeren pelastusoperaatioista on Italiassa ennen kaikkea poliittinen.

Maa on pyrkinyt pitkään tukkimaan Libyasta Italiaan suuntaavaa, niin sanottua keskisen Välimeren reittiä. Italian hallitus solmi vuonna 2017 Libyan kanssa sopimuksen, jonka nojalla Italia on kouluttanut maan rannikkovartiostoa ja antanut sille laitetukea. Libyan rannikkovartiosto on puolestaan sitoutunut kuljettamaan Välimerellä Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä takaisin Libyaan.

Lisäksi vuosina 2018–2019 Italian sisäministerinä toiminut oikeistopopulistipoliitikko Matteo Salvini eväsi useita kertoja pakolaisia ja siirtolaisia kuljettaneilta avustuslaivoilta pääsyn italialaissatamiin ja piti aluksia jumissa merellä jopa viikkoja. Salvinin teot ovat tuoneet hänelle useita rikossyytteitä.

Villa pelkää, että kriisitilanne Välimeren avustustoimissa jatkuu pitkään. Italian kohdalla koronaviruksen aiheuttama hätätila jatkuu ainakin heinäkuun loppuun asti.

“Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu eli koronavirus ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, hän toteaa.

KoronavirusSiirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetavustustyöpakolaisetsiirtolaisuusterveyssairaus/lääkintä Italia

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”