Uutiset Veroparatiisit

Järjestö: EU-maiden verovälttely vie rahaa kehitysmailta

Ruotsi ottaa rikkaita veropakolaisia Suomesta – nimittäin Björn Wahlroosin, käy ilmi tuoreesta raportista.
(Kuva: Philip Taylor / cc 2.0)

EU-maat soveltavat laajasti käytäntöjä, jotka helpottavat monikansallisten yhtiöiden verojen välttelyä, sanoo eurooppalaisten järjestöjen verkosto Eurodad. Sen tuoreessa raportissa kritisoidaan etenkin verovälttelystä kehitysmaille aiheutuvia haittoja.

Raportin mukaan EU-maat tekevät köyhien maiden kanssa haitallisia verosopimuksia, sallivat pöytälaatikkoyhtiöiden perustamisen sekä yritysten todellisien omistajien piilottamisen eivätkä toimi aktiivisesti sen puolesta, että kehitysmailla olisi enemmän sananvaltaa globaaleissa verokysymyksissä.

Kehitysmaiden kanssa tehtyjen verosopimusten tarkoituksena on välttää yritysten tuplaverotus, mutta usein ne johtavat siihen, että kehitysmaat menettävät verotuloja. Samalla ne sallivat monikansallisille yrityksille siirtää voittojaan pois kehitysmaista veroja maksamatta, raportissa muistutetaan.

Eniten verosopimuksia kehitysmaissa on raportin mukaan Ranskalla ja Isolla-Britannialla. Suurimmat vähennykset ovat neuvotelleet Espanja, Iso-Britannia ja Ruotsi. Alankomaita lukuun ottamatta yksikään raportissa tutkituista 15 EU-maasta ei ole tehnyt tutkimusta siitä, miten sopimukset vaikuttavat maailman köyhiin, Eurodad kritisoi.

EU-maat eivät myöskään tue aktiivisesti sellaisen globaalin elimen perustamista, joka sallisi kehitysmaiden sanoa mielipiteensä verostandardeista. Sen sijaan päätökset tehdään OECD:ssä, joka edustaa vain rikkaita maita, raportissa kritisoidaan.

Kehitysmaiden on arvioitu menettävän vuosittain verovälttelyn takia tuloja jopa 130 miljardia euroa vuodessa.

Suomi ei ole Eurodadin mukana tarkastelussa. Ruotsi sen sijaan saa raportissa pyyhkeitä esimerkiksi siitä, ettei yritysten edunsaajaomistajista ole julkista rekisteriä. Ruotsin kohdalla mainitaan myös, että maa on ottanut Suomesta rikkaita veropakolaisia, nimittäin Björn Wahlroosin.

Suomalainen Finnwatch julkaisi aiemmin tänä syksynä raportin Suomen verosopimuksista. Sen mukaan myös Suomi on tehnyt kehitysmaiden kanssa niiden verotusoikeutta rajoittavia sopimuksia, vaikka kehityspoliittinen ohjelma puhuu nimenomaan kehitysmaiden verojärjestelmien vahvistamisesta.

Veroparatiisit politiikkaEUtalousyhtiöt Finnwatch

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.