Järjestö: EU-maiden verovälttely vie rahaa kehitysmailta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: EU-maiden verovälttely vie rahaa kehitysmailta

Ruotsi ottaa rikkaita veropakolaisia Suomesta – nimittäin Björn Wahlroosin, käy ilmi tuoreesta raportista.

EU-maat soveltavat laajasti käytäntöjä, jotka helpottavat monikansallisten yhtiöiden verojen välttelyä, sanoo eurooppalaisten järjestöjen verkosto Eurodad. Sen tuoreessa raportissa kritisoidaan etenkin verovälttelystä kehitysmaille aiheutuvia haittoja.

Raportin mukaan EU-maat tekevät köyhien maiden kanssa haitallisia verosopimuksia, sallivat pöytälaatikkoyhtiöiden perustamisen sekä yritysten todellisien omistajien piilottamisen eivätkä toimi aktiivisesti sen puolesta, että kehitysmailla olisi enemmän sananvaltaa globaaleissa verokysymyksissä.

Kehitysmaiden kanssa tehtyjen verosopimusten tarkoituksena on välttää yritysten tuplaverotus, mutta usein ne johtavat siihen, että kehitysmaat menettävät verotuloja. Samalla ne sallivat monikansallisille yrityksille siirtää voittojaan pois kehitysmaista veroja maksamatta, raportissa muistutetaan.

Eniten verosopimuksia kehitysmaissa on raportin mukaan Ranskalla ja Isolla-Britannialla. Suurimmat vähennykset ovat neuvotelleet Espanja, Iso-Britannia ja Ruotsi. Alankomaita lukuun ottamatta yksikään raportissa tutkituista 15 EU-maasta ei ole tehnyt tutkimusta siitä, miten sopimukset vaikuttavat maailman köyhiin, Eurodad kritisoi.

EU-maat eivät myöskään tue aktiivisesti sellaisen globaalin elimen perustamista, joka sallisi kehitysmaiden sanoa mielipiteensä verostandardeista. Sen sijaan päätökset tehdään OECD:ssä, joka edustaa vain rikkaita maita, raportissa kritisoidaan.

Kehitysmaiden on arvioitu menettävän vuosittain verovälttelyn takia tuloja jopa 130 miljardia euroa vuodessa.

Suomi ei ole Eurodadin mukana tarkastelussa. Ruotsi sen sijaan saa raportissa pyyhkeitä esimerkiksi siitä, ettei yritysten edunsaajaomistajista ole julkista rekisteriä. Ruotsin kohdalla mainitaan myös, että maa on ottanut Suomesta rikkaita veropakolaisia, nimittäin Björn Wahlroosin.

Suomalainen Finnwatch julkaisi aiemmin tänä syksynä raportin Suomen verosopimuksista. Sen mukaan myös Suomi on tehnyt kehitysmaiden kanssa niiden verotusoikeutta rajoittavia sopimuksia, vaikka kehityspoliittinen ohjelma puhuu nimenomaan kehitysmaiden verojärjestelmien vahvistamisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia