Uutiset Veroparatiisit

Järjestö: EU-maiden verovälttely vie rahaa kehitysmailta

Ruotsi ottaa rikkaita veropakolaisia Suomesta – nimittäin Björn Wahlroosin, käy ilmi tuoreesta raportista.
(Kuva: Philip Taylor / cc 2.0)

EU-maat soveltavat laajasti käytäntöjä, jotka helpottavat monikansallisten yhtiöiden verojen välttelyä, sanoo eurooppalaisten järjestöjen verkosto Eurodad. Sen tuoreessa raportissa kritisoidaan etenkin verovälttelystä kehitysmaille aiheutuvia haittoja.

Raportin mukaan EU-maat tekevät köyhien maiden kanssa haitallisia verosopimuksia, sallivat pöytälaatikkoyhtiöiden perustamisen sekä yritysten todellisien omistajien piilottamisen eivätkä toimi aktiivisesti sen puolesta, että kehitysmailla olisi enemmän sananvaltaa globaaleissa verokysymyksissä.

Kehitysmaiden kanssa tehtyjen verosopimusten tarkoituksena on välttää yritysten tuplaverotus, mutta usein ne johtavat siihen, että kehitysmaat menettävät verotuloja. Samalla ne sallivat monikansallisille yrityksille siirtää voittojaan pois kehitysmaista veroja maksamatta, raportissa muistutetaan.

Eniten verosopimuksia kehitysmaissa on raportin mukaan Ranskalla ja Isolla-Britannialla. Suurimmat vähennykset ovat neuvotelleet Espanja, Iso-Britannia ja Ruotsi. Alankomaita lukuun ottamatta yksikään raportissa tutkituista 15 EU-maasta ei ole tehnyt tutkimusta siitä, miten sopimukset vaikuttavat maailman köyhiin, Eurodad kritisoi.

EU-maat eivät myöskään tue aktiivisesti sellaisen globaalin elimen perustamista, joka sallisi kehitysmaiden sanoa mielipiteensä verostandardeista. Sen sijaan päätökset tehdään OECD:ssä, joka edustaa vain rikkaita maita, raportissa kritisoidaan.

Kehitysmaiden on arvioitu menettävän vuosittain verovälttelyn takia tuloja jopa 130 miljardia euroa vuodessa.

Suomi ei ole Eurodadin mukana tarkastelussa. Ruotsi sen sijaan saa raportissa pyyhkeitä esimerkiksi siitä, ettei yritysten edunsaajaomistajista ole julkista rekisteriä. Ruotsin kohdalla mainitaan myös, että maa on ottanut Suomesta rikkaita veropakolaisia, nimittäin Björn Wahlroosin.

Suomalainen Finnwatch julkaisi aiemmin tänä syksynä raportin Suomen verosopimuksista. Sen mukaan myös Suomi on tehnyt kehitysmaiden kanssa niiden verotusoikeutta rajoittavia sopimuksia, vaikka kehityspoliittinen ohjelma puhuu nimenomaan kehitysmaiden verojärjestelmien vahvistamisesta.

Veroparatiisit politiikkaEUtalousyhtiöt Finnwatch

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Tuoreimmat