Ilmastosopimuksen toimeenpano vauhtiin Marrakechissa, mutta "ainoa, mitä puuttuu, on aika" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastosopimuksen toimeenpano vauhtiin Marrakechissa, mutta "ainoa, mitä puuttuu, on aika"

Marokon Marrakechissa järjestetty ilmastokokous sitoutui Pariisin sopimuksen toteuttamiseen. Kansalaisjärjestöt ovat pettyneitä etenkin siihen, ettei köyhien maiden ilmastorahoituksessa juuri edetty.

Marokon Marrakechissa järjestetty ilmastokokous pääsi viime perjantaina jonkinlaiseen sopuun siitä, miten viime vuonna hyväksyttyä Pariisin ilmastosopimusta aletaan toteuttaa. Kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin pettyneitä etenkin siihen, ettei köyhien maiden ilmastorahoituksessa edetty.

Käytännössä Marrakechissa saatiin aikaan julistus, jossa kokouksen osallistujamaat sitoutuivat Pariisin sopimuksen toteuttamiseen. Ilmastotoimien riittävyyttä arvioidaan ensimmäisen kerran vuonna 2018, jolloin on määrä saada aikaan myös niin sanottu ohjekirja sopimuksen toteuttamisesta.

Pariisin ilmastosopimus ehti astua voimaan juuri ennen kokouksen alkua pari viikkoa sitten. Sopimuksen mukaan päästöjä vähennetään siten, että maapallon lämpeneminen saadaan rajattua alle kahteen asteeseen ja mieluiten 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Sopimuksen on ratifioinut 111 maata, mutta niiden päästövähennyslupaukset eivät vielä riitä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Rikkaat maat toistivat Marrakechissa myös lupauksensa, jonka mukaan ne nostavat kehitysmaille maksamansa ilmastorahoituksen 100 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä. Se, miten tämä käytännössä tapahtuu, on kuitenkin yhä auki, vaikka osa EU-maista ilmoittikin lisärahoituksesta rahastolle, joka tukee kehitysmaiden sopeutumisesta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Kansalaisjärjestöt olivatkin pettyneitä kokouksen saavutuksiin.

"Tätä mainostettiin Pariisin sopimuksen toteuttamiskokouksena. Sen sijaan näimme kehittyneiden maiden ministerien itsepäisesti kieltäytyvän sopeutumisrahoituksessa olevan kuilun täyttämisestä ja kohtaamasta sitä faktaa, ettei sopimus suojele täysin niitä, jotka kärsivät eniten ilmastonmuutoksesta", suomi kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin ilmastonmuutosjohtaja Isabel Kreisler.

Marrakechissa johtoon astuivatkin kehitysmaat. 47 ilmastonmuutokselle erityisen haavoittuvaista maata lupasi siirtyä sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan. Suomen ja EU:n pitäisi hypätä samaan junaan, sanovat suomalaiset järjestöt tiedotteessaan.

"Pöytä on katettu päättäjille: meillä on tiedossa tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi – ainoa mitä puuttuu, on aika. Suomenkin on kiireesti päivitettävä ilmastotoimensa Pariisin jälkeiseen aikaan: päästöt alas ja rahoitus ylös", sanoo Kepan ilmastoasiantuntija Tuuli Hietaniemi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia