Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch patistaa Pohjoismaita kotiuttamaan kansalaisensa Syyriasta – Koillis-Syyriassa on arvioiden mukaan 164 pohjoismaalaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch patistaa Pohjoismaita kotiuttamaan kansalaisensa Syyriasta – Koillis-Syyriassa on arvioiden mukaan 164 pohjoismaalaista

Jos Pohjoismaat eivät pysty auttamaan Koillis-Syyriassa olevia kansalaisiaan, ne saattavat laskea ihmisoikeuksien rimaa maailmanlaajuisesti, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Suomi ja Tanska ovat hiljattain ilmoittaneet kotiuttavansa kansalaisensa, mutta aikataulusta ei ole tietoa.

Tanskan, Ruotsin, Norjan ja Suomen liput lipputangoissa.

HRW vaatii Pohjoismaita hakemaan kansalaisensa Koillis-Syyrian pidätyskeskuksista. Kuva: PeS-Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) vaatii Suomea, Ruotsia, Norjaa ja Tanskaa kotiuttamaan viipymättä kansalaisensa Koillis-Syyriasta, jossa nämä ovat säilöönotettuina epäiltyjen Isis-yhteyksien vuoksi.

HRW:n mukaan kiinniotettujen olosuhteet ovat halventavat ja usein epäinhimilliset. Siinä mukana olevat hallitukset saattavat olla osallisina laittomaan säilöönottoon ja kollektiiviseen rangaistukseen, se varoittaa.

HRW on lähettänyt kaikkien neljän maan ulkoministereille kirjeen (pdf), jossa vaaditaan kotiuttamista ja esitetään maille 13 kysymystä palausten tilanteesta. Suomessa vastaanottaja on ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

”Pohjoismailla on kyky lopettaa laiton pidätys ja kansalaistensa kammottava kärsimys. Useimmat heistä ovat lapsia, jotka ovat Isisin uhreja. -- Hallitusten toimimattomuuden tekosyyt ovat yhä tyhjempiä”, sanoo HRW:n kriisi- ja konfliktiteemojen apulaisjohtaja Letta Tayler järjestön tiedotteessa.

Koillis-Syyriassa on HRW:n tietojen mukaan 164 Pohjoismaiden kansalaista, joista jopa 114 lapsia. Sen mielestä Pohjoismaiden väitteet siitä, että niillä ei ole kykyä tai auktoriteettia suojella kansalaistensa oikeuksia, eivät pidä paikkaansa. Koillis-Syyrian viranomaiset nimenomaan ovat pyytäneet palautuksia ja pyytäneet myös apua tuomioistuinten perustamisessa,se muistuttaa.

Pohjoismaalaisia matkusti Syyriaan alun perin maan sisällissodan vuoksi. Osa heistä liittyi terroristijärjestö Isisin riveihin. Viimeisten runsaan kahden vuoden ajan Koillis-Syyriassa valtaa ovat pitäneet kurdit, jotka ovat sulkeneet kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia leireille ja pidätyskeskuksiin epäiltyjen Isis-yhteyksien vuoksi. Monet ovat entisten taistelijoiden perheenjäseniä. Pidätyksiä ei ole vahvistettu oikeudessa.

Muun muassa YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat aiemmin vaatineet ulkomaita palauttamaan kansalaisensa leireiltä, sillä olot ovat vaikeat ja joukossa on paljon lapsia. HRW muistuttaa, että pidätyskeskuksissa on kuollut satoja ihmisiä, myös lapsia. Pelkästään tänä vuonna kuolleita on kymmeniä.

Pohjoismaat ovat kotiuttaneet Koillis-Syyriasta HRW:n mukaan vasta 25 kansalaista. Suomeen on Helsingin Sanomien mukaan kotiutettu yhteensä kymmenen ihmistä, joista suurin osa lapsia. Lisäksi Suomeen on palannut ihmisiä omin avuin.

Helsingin Sanomien viime viikolla haastatteleman ulkoministeriön erityisedustajan Jussi Tannerin mukaan Syyriassa on yhä alle 15 suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä.

Tannerin mukaan Suomi on toteuttamassa loppujenkin palauttamista. Myös Tanska muutti viime viikolla politiikkaansa ja kertoi palauttavansa äitejä ja lapsia Syyriasta. Aikataulu ei ole selvillä.

HRW muistuttaa, että kotimaiset tutkinnat ovat ainoa järkevä ratkaisu saada oikeutta uhreille, mikäli pidätetyt ovat syyllistyneet rikoksiin.

”Pohjoismaat voivat olla turvallisten, järjestelmällisten ja oikeuksia kunnioittavien ulkomaisten Isis-epäiltyjen ja näiden perheiden kotiuttamisen malli. Sitä vastoin jos Pohjoismaat eivät auta Koillis-Syyriassa pidettäviä kansalaisiaan, ne saattavat laskea ihmisoikeuksien rimaa maailmanlaajuisesti”, Tayler sanoo.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Syyriaan (ei varmistettu) 26.5.2021 - 19:19

Miten palautettavat voidaan tuomita, jos he sanovat tiskanneensa astioita, eikä muita todisteita ole? Ja miksi veronmaksajien pitäisi maksaa heidän matkakulunsa, hehän ovat itse vapaaehtoisesti lähteneet sotaa käyvään maahan?

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia