Uutiset Syyrian konflikti

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat 57:ää valtiota kotiuttamaan naiset ja lapset Syyrian leireiltä – ”Häpeälistalta” löytyy myös Suomi

Väkivalta Al-Holin ja Rojin leireillä on lisääntynyt alkuvuodesta. Valtioilta puuttuu vain poliittista tahtoa kotiuttaa kansalaisensa, moittii YK:n erityisraportoija Fionnuala Ní Aoláin.
Nainen puolilähikuvassa, edessä teksti Rapporteur special, takana mieshahmo.
YK:n erityisraportoija Fionnuala Ní Aoláin syyttää länsimaita poliittisen tahdon puutteesta, sillä ne eivät ole kotiuttaneet kansalaisiaan Syyriasta. (Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat huolissaan Koillis-Syyriassa sijaitsevien Al Holin ja Rojin leirien heikkenevästä humanitaarisesta tilanteesta sekä turvallisuustilanteesta.

Leireillä pidetään yli 64 000:ta ihmistä, pääasiassa naisia ja lapsia. Osa heistä on Isis-terroristiliikkeen taistelijoiden puolisoita. Suurin osa asukkaista on syyrialaisia ja irakilaisia, mutta vajaat 10 000 on ulkomaalaisia.

57 maalla on leireillä kansalaisiaan, ja heidät pitäisi kotiuttaa viipymättä, asiantuntijat sanoivat maanantaina julkaistussa lausunnossaan. Mukana lausunnossa on yli 20 YK:n erityisraportoijaa, jotka ovat YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämiä riippumattomia asiantuntijoita.

”Tuhannet ihmiset altistuvat väkivallalle, riistolle, hyväksikäytölle ja puutteelle olosuhteissa, jotka voivat täyttää kidutuksen tai muun julman, epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun tai rangaistuksen tunnusmerkit kansainvälisen oikeuden mukaan”, lausunnossa todetaan.

Asiantuntijat muistuttavat, että valtiolla on velvollisuus suojella haavoittuvassa asemassa olevia kansalaisiaan myös alueensa ulkopuolella ja velvollisuus syyttää mahdollisia rikokseen syyllistyneitä oman maansa tuomioistuimessa. Heidän mukaansa ihmisten jättäminen leireille luo myös riskin uuden ääriliikesukupolven synnystä.

Tuntematon määrä ihmisiä on myös kuollut olosuhteiden vuoksi, asiantuntijat sanoivat. Alkuvuonna väkivalta on lisääntynyt.

Yksi asiantuntijoista, Fionnuala Ní Aoláin, kutsui 57 maan listaa tiedotustilaisuudessa ”häpeälistaksi”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Listalla on paljon Euroopan maita, muun muassa Itävalta, Belgia, Tanska, Suomi, Ranska, Norja, Ruotsi ja Iso-Britannia sekä myös Yhdysvallat.

Suomi kotiuttanut osan kansalaisistaan mutta leirillä on yhä viisi aikuista ja viitisentoista lasta. Suomi, Kanada ja Kazakstan saivatkin Ní Aoláinilta kiitosta ”palautusten purosta”, Reuters kertoo.

Ní Aoláinin mukaan monet Länsi-Euroopan maat voisivat tehdä enemmän tuodakseen heidät kotiin.

”Ajattelen monia isoäitejä, joille ole viime vuosina puhunut. Monet heistä ovat kirjaimellisesti katselleet lastenlastensa nääntyvän nälkään puhelimensa välityksillä, kun länsimaat eivät suostu palauttamaan äitejä ja lapsia.”

Hän kiisti väitteet, joiden mukaan aseellisten ryhmien kanssa ei voisi tehdä kotiutuksissa yhteistyötä. Kyse on vain poliittisesta tahdosta, hän sanoi.

”Meillä on muita maita, kuten Yhdysvallat, joka on tukenut monia kotiutuksia. On paljon muitakin maita, jotka haluavat auttaa. Ei ole olemassa muuta selitystä kuin poliittinen tahto.”

Syyrian konflikti ihmisoikeudetkonfliktiYK Syyria

Kommentit

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”