Humanitaarista apua on saatu tänä vuonna kasaan kolmannes siitä, mitä olisi tarvittu – YK hakee ensi vuodelle aiempaa pienempää summaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Humanitaarista apua on saatu tänä vuonna kasaan kolmannes siitä, mitä olisi tarvittu – YK hakee ensi vuodelle aiempaa pienempää summaa

YK:n tuoreen humanitaarisen avun katsauksen mukaan eniten apua tarvitaan Syyriassa, Ukrainassa ja Afganistanissa. Tänä vuonna apua on jouduttu leikkaamaan.

Mies puolilähikuvassa istumassa pöydän takana.

YK:n humanitaarisesta avusta vastaava Martin Griffiths. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Lähes 300 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua ensi vuonna, arvioi YK. Se pyytää tänään julkaisemassaan humanitaarisen avun katsauksessaan kansainväliseltä yhteisöltä ensi vuodelle runsasta 46:ta miljardia dollaria (43 miljardia euroa) voidakseen toimittaa apua kriisien uhreille.

Humanitaarisella avulla tarkoitetaan välitöntä, henkeä pelastavaa apua, jota tarvitaan etenkin konfliktien ja luonnonkatastrofien yhteydessä. YK julkaisee joka vuosi arvion siitä, minkä verran sen kumppanit tarvitsevat apuun seuraavan vuoden aikana, ja pyytää valtioita lahjoittamaan rahaa tavoitteiden saavuttamiseksi. Ensi vuonna eniten apua tarvitaan Syyriassa, Ukrainassa, Afganistanissa, Etiopiassa ja Jemenissä, katsauksesta selviää.

Viime vuosina avun tarve on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti muun muassa konfliktien, talouskriisien ja ilmastonmuutoksen takia. Avunantajat ovat lisänneet lahjoituksiaan, mutta se ei ole riittänyt, vaan kuilu avun tarpeen ja sen saatavuuden välillä on kasvanut.

”Kiitämme kaikkia avunantajia lahjoituksista, joita on tänä vuonna tähän mennessä tullut noin 20 miljardia dollaria, mutta se on vain kolmannes siitä, mitä tarvittiin. Ellemme pysty toimittamaan lisää apua vuonna 2024, ihmiset maksavat siitä hengellään”, vetoaa YK:n hätäavusta vastaava Martin Griffiths tiedotteessa.

Tänä vuonna avun leikkaukset ovat johtaneet muun muassa siihen, että Afganistanissa kymmenen miljoonaa ihmistä menetti ruoka-avun touko- ja marraskuun välillä, katsauksessa muistutetaan.

Resurssipulan vuoksi vetoomuksessa pyydetään tänä vuonna vähemmän rahaa kuin viime vuonna, ja sen tarkoituksena on kohdistaa apu pienempään määrään ihmisiä. Viime vuonna samaan aikaan julkaistun vetoomuksen tarkoituksena oli auttaa 230:tä miljoonaa ihmistä, nyt tavoite on 180,5 miljoonaa.

Tästäkin tavoitteesta todennäköisesti jäädään, sillä esimerkiksi tänä vuonna apua onnistuttiin toimittamaan vain 128 miljoonalle ihmiselle.

Päivitys 13.12. Täydennetty Martin Griffithsin kommenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia