Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Historiallinen päätös – YK:lle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiantuntija

Ihmisoikeusneuvosto hyväksyi päätöslauselman konservatiivisten maiden vastustuksesta huolimatta.
(Kuva: Guillaume Paumier / CC BY 2.0)

YK:n ihmisoikeusneuvosto on äänestänyt riippumattoman asiantuntijan nimittämisestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) oikeuksien edistämiseksi.

Asiantuntijan on tarkoitus torjua hlbt-vähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää ja väkivaltaa sekä puuttua sen juurisyihin arvioimalla kansainvälisten ihmisoikeusinstrumenttien toteutumista. Asiantuntija muun muassa tekee maavierailuja, pyrkii vuoropuheluun maiden kanssa ja raportoi toimistaan neuvostolle vuosittain. Mandaatti koskee seksuaalivähemmistöjä ja transsukupuolisia mutta ei intersukupuolisia.

Viime torstaina hyväksyttyä päätöslauselmaa edelsi lähes neljän tunnin väittely 47-jäsenisessä neuvostossa. Useita päätöslauselman kohtia myös muutettiin. Lopulta 23 maata äänesti päätöksen puolesta, 18 vastaan ja kuusi pidättäytyi äänestämästä.

Monet konservatiiviset valtiot, etunenässä Saudi-Arabia, vastustivat päätöslauselmaa. Saudi-Arabian lisäksi vastaan äänestivät muun muassa Kiina, Etiopia, Indonesia, Namibia Qatar, Venäjä ja Arabiemiraatit.

Saudi-Arabian mielestä päätöslauselma ei ota huomioon kulttuurisia eroavaisuuksia ja jakaa maita liikaa. Vastustajamaat saivatkin päätöslauselmaan läpi useita korjauksia, joissa muun muassa alleviivattiin maiden historiallisten, kulttuuristen, yhteiskunnallisten ja uskonnollisten "herkkyyksien" huomioimista, vaikka siinä alleviivataankin ihmisoikeuksien yleismaailmallisuutta.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet päätöslauselmaan tyytyväisiä. 628 järjestöä, näistä noin 70 prosenttia globaalin etelän maista, kampanjoi päätöslauselman puolesta. Päätöstä pidetäänkin historiallisena.

"Tämä äänestys tarkoittaa lopultakin kansainvälisen mekanismin luomista homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi kaikkialla. Mitä enemmän loukkauksista kerrotaan ja niihin puututaan, sitä vaikeampaa on olla panematta valtioita niistä vastuuseen", sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjärjestöjen kattojärjestön ILGA:n johtaja Renato Sabbadini.

Eri YK-elimet ovat viime vuosina antaneet erilaisia päätöslauselmia ja kannanottoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suojelemiseksi. Myös Yhdysvaltain Orlandossa homoklubilla kesäkuussa tapahtuneen joukkoampumisen uskotaan vaikuttaneen päätöslauselmaan.

YK:lla on yhteensä 55 eri maihin tai teemoihin liittyvää riippumatonta asiantuntijaa-, jotka raportoivat ja antavat neuvoja ihmisoikeuskysymyksistä. Hlbt-asiantuntija on määrä nimittää syyskuussa kolmen vuoden kaudeksi.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkaYK

Lue myös

Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.
Mielenosoittajia ja sateenkaarilippuja

Amnesty: Homoviha leviää entisissä neuvostomaissa – ”Venäjän toimet pahentavat tilannetta”

Monien entisten neuvostomaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne on heikentynyt. Edes muut ihmisoikeusjärjestöt eivät enää tue heitä, kertoo Amnesty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.