Historiallinen päätös – YK:lle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiantuntija | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Historiallinen päätös – YK:lle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiantuntija

Ihmisoikeusneuvosto hyväksyi päätöslauselman konservatiivisten maiden vastustuksesta huolimatta.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on äänestänyt riippumattoman asiantuntijan nimittämisestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) oikeuksien edistämiseksi.

Asiantuntijan on tarkoitus torjua hlbt-vähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää ja väkivaltaa sekä puuttua sen juurisyihin arvioimalla kansainvälisten ihmisoikeusinstrumenttien toteutumista. Asiantuntija muun muassa tekee maavierailuja, pyrkii vuoropuheluun maiden kanssa ja raportoi toimistaan neuvostolle vuosittain. Mandaatti koskee seksuaalivähemmistöjä ja transsukupuolisia mutta ei intersukupuolisia.

Viime torstaina hyväksyttyä päätöslauselmaa edelsi lähes neljän tunnin väittely 47-jäsenisessä neuvostossa. Useita päätöslauselman kohtia myös muutettiin. Lopulta 23 maata äänesti päätöksen puolesta, 18 vastaan ja kuusi pidättäytyi äänestämästä.

Monet konservatiiviset valtiot, etunenässä Saudi-Arabia, vastustivat päätöslauselmaa. Saudi-Arabian lisäksi vastaan äänestivät muun muassa Kiina, Etiopia, Indonesia, Namibia Qatar, Venäjä ja Arabiemiraatit.

Saudi-Arabian mielestä päätöslauselma ei ota huomioon kulttuurisia eroavaisuuksia ja jakaa maita liikaa. Vastustajamaat saivatkin päätöslauselmaan läpi useita korjauksia, joissa muun muassa alleviivattiin maiden historiallisten, kulttuuristen, yhteiskunnallisten ja uskonnollisten "herkkyyksien" huomioimista, vaikka siinä alleviivataankin ihmisoikeuksien yleismaailmallisuutta.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet päätöslauselmaan tyytyväisiä. 628 järjestöä, näistä noin 70 prosenttia globaalin etelän maista, kampanjoi päätöslauselman puolesta. Päätöstä pidetäänkin historiallisena.

"Tämä äänestys tarkoittaa lopultakin kansainvälisen mekanismin luomista homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi kaikkialla. Mitä enemmän loukkauksista kerrotaan ja niihin puututaan, sitä vaikeampaa on olla panematta valtioita niistä vastuuseen", sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjärjestöjen kattojärjestön ILGA:n johtaja Renato Sabbadini.

Eri YK-elimet ovat viime vuosina antaneet erilaisia päätöslauselmia ja kannanottoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suojelemiseksi. Myös Yhdysvaltain Orlandossa homoklubilla kesäkuussa tapahtuneen joukkoampumisen uskotaan vaikuttaneen päätöslauselmaan.

YK:lla on yhteensä 55 eri maihin tai teemoihin liittyvää riippumatonta asiantuntijaa-, jotka raportoivat ja antavat neuvoja ihmisoikeuskysymyksistä. Hlbt-asiantuntija on määrä nimittää syyskuussa kolmen vuoden kaudeksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia