Globaali työttömyys on laskenut finanssikriisiä edeltäviin lukuihin, mutta ”työssäkäynti ei aina takaa kunnon elintasoa”, varoittaa Kansainvälinen työjärjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Globaali työttömyys on laskenut finanssikriisiä edeltäviin lukuihin, mutta ”työssäkäynti ei aina takaa kunnon elintasoa”, varoittaa Kansainvälinen työjärjestö

Yksi 20 työikäisestä on työttömänä. Työttömyysluvut ovat laskeneet, mutta uudet trendit, kuten teknologia, saattavat uhata työmarkkinoilla viime vuosina saavutettuja edistysaskeleita, varoitetaan uudessa raportissa.

Kaksi miestä työskentelee nahanvärjäysaltailla

Työttömyysluvut ovat laskeneet, mutta työn laatu huolettaa Kansainvälistä työjärjestöä ILO:ta. Kuvassa nahanvärjääjiä Marokossa. Kuva: Ralf Steinberger / CC BY 2.0.

Maailman työttömyysluvut ovat laskeneet tasolle, jotka nähtiin viimeksi ennen vuosien 2008–2009 finanssikriisiä. Viime vuonna 3,3 miljardia ihmistä kävi töissä ja 172 miljoonaa oli työttömänä, selviää Kansainvälisen työjärjestön (ILO) keskiviikkona julkistamista tilastoista. 

Käytännössä työttömänä oli siis yksi 20 työikäisestä.

Järjestö on kuitenkin huolissaan työn huonosta laadusta. Suurimmalla osalla työssäkäyvistä ei ole riittävää taloudellista turvaa, se sanoo.

”Työssäkäynti ei aina takaa kunnollista elintasoa. Täydet 700 miljoonaa ihmistä elää äärimmäisessä tai kohtalaisessa köyhyydessä, vaikka heillä on töitä”, sanoo ILO:n tutkimusjohtaja Damian Grimshaw tiedotteessa.

Esimerkiksi Afrikassa vain 4,5 prosenttia ihmisistä on työttömänä, mutta se ei tarkoita hyvin toimivia työmarkkinoita vaan sitä, että työntekijät joutuvat vastaanottamaan huonolaatuista työtä, jossa ei ole turvaa, kunnon palkkaa tai sosiaalista suojelua, raportissa todetaan.

Globaalisti 61 prosenttia työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla, jossa esimerkiksi sosiaalista suojelua saa harvoin.

Myös monet uudet bisnesmallit, kuten uusi teknologia, uhkaavat ILO:n mukaan monia työmarkkinoilla saavutettuja edistysaskeleita, kuten muodollisen työn lisäämistä, sosiaalista suojelua ja työlainsäädäntöä.

Raportissa ollaan huolissaan myös sukupuolten välisestä epätasa-arvosta työmarkkinoilla. Naisista 48 prosenttia on mukana työvoimassa, miehistä 75 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia