Finnwatch-tutkijan vakavimpien syytteiden käsittely alkamassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch-tutkijan vakavimpien syytteiden käsittely alkamassa

Ihmisoikeusloukkauksia thaimaalaisella ananasmehutehtaalla paljastanut Andy Hall voi saada seitsemän vuoden vankeustuomion.

Brittiläinen ihmisoikeus- ja siirtolaisuustutkija Andy Hall joutuu torstaina jälleen oikeuden eteen Thaimaassa. Suomalaiselle Finnwatch-järjestölle tutkimusta tehnyttä Hallia syytetään kunnianloukkauksesta ja niin sanotusta tietokonerikoksesta.

Kyseessä on ananasmehutehdas Natural Fruitin nostamasta neljästä rikos- ja siviilikanteesta vakavin, ja sen seurauksena Hall voi saada sekä tuntuvat sakot että seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen.

Ensimmäisten kolmen päivän aikana oikeuden on määrä kuulla syyttäjän todistajia, puolustuksen vuoro on kesä- ja heinäkuussa. Tuolloin Thaimaahan matkustavat myös Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sekä S-ryhmän edustaja, Finnwatch kertoo tiedotteessaan.

Hallin syytteet juontavat juurensa Finnwatchin vuonna 2013 julkaisemaan raporttiin, jossa käsiteltiin Suomen markkinoillekin mehua tuottavan Natural Fruitin työoloja. Hallin tekemien haastattelujen mukaan tehtaalla maksettiin laittoman alhaisia palkkoja, takavarikoitiin siirtotyöläisten henkilöllisyystodistuksia ja käytettiin lapsityövoimaa.

Natural Fruit kiisti syytteet ja nosti neljä erilaista syytettä Hallia vastaan. Hallin tapaus on saanut laajaa huomiota ja kritiikkiä YK:ta, EU:ta ja muun muassa Yhdysvaltain ihmiskaupparaporttia myöden.

Tähän mennessä Hallin saamista syytteistä yksi on hylätty oikeudessa, mutta Natural Fruit on valittanut sitä korkeimpaan oikeuteen. Toista on lykätty ja kolmas on vielä käsittelemättä. Hall asetettiin torstaina alkavaan oikeudenkäyntiä varten syytteeseen virallisesti tammikuussa, jolloin häneltä vietiin myös passi ja hänen mahdollisuuksiaan lähteä Thaimaasta rajoitettiin.

Thaimaan ihmisoikeustilanne on viime vuosina heikentynyt, ja etenkin siirtotyöläisiä kohdellaan kaltoin. Finnwatchin toiminnanjohtajan Sonja Vartialan mukaan Halliin kohdistettu painostus saattaa johtaa lopulta siihen, että pelko saa myös aktivistit sekä väärinkäytösten uhrit hiljenemään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia