Finnwatch-tutkijalle matkustuskielto | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch-tutkijalle matkustuskielto

Väärinkäytöksiä ananasmehutehtaalla paljastaneen Andy Hallin oikeudenkäyntipiina Thaimaassa jatkuu jo neljättä vuotta.

Andy Hall

Andy Hall tuomittiin syyskuussa kunnianloukkauksesta. Toinen samantyyppinen syyte sen sijaan kaatui. (Kuva: Teija Laakso) Kuva: Teija Laakso.

Bangkokilainen rikostuomioistuin on takavarikoinut brittiläisen siirtolaisten oikeuksien tutkijan, suomalaisjärjestö Finnwatchille töitä tehneen Andy Hallin passin ja asettanut tälle matkustuskiellon.

Hallin on määrä saada ensi viikolla syytteet oikeudenkäynnissä, joka liittyy tämän Finnwatchille tekemään raporttiin. Vuoden 2012 lopulla ilmestynyt raportti paljasti vakavia työelämän oikeuksien väärinkäytöksiä thaimaalaisen ananasmehuvalmistajan Natural Fruitin tehtaalla. Samaa ananasmehua myytiin myös suomalaisissa kaupoissa.

Natural Fruit on syyttänyt Hallia kunnianloukkauksesta ja nostanut tätä vastaan neljä erillistä rikos- ja siviilioikeussyytettä.

"Andy Hallin passin takavarikointi ja matkustamisen rajoittaminen ovat häirintää. Tämän oikeudellisen häirintäkampanjan alusta alkaen hän ei ole osoittanut muuta kuin kunnioitusta oikeusvaltioperiaatetta ja Thaimaan oikeuslaitosta kohtaan ja on halunnut vastata syytöksiin oikeuden edessä. Siksi ei ole mitään syytä olettaa hänen pakenevan", kritisoi Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Hallia syytetään eri tapauksissa kunnianloukkauksista sekä niin sanotusta tietokonerikoksesta. Hänet on jo vapautettu yhdestä syytteestä, mutta tapauksesta valitetaan vielä korkeimpaan oikeuteen. Kolme muuta syytettä on vielä käsittelyssä. Ensi viikon kunnianloukkaus- ja tietokonerikossyyte saattavat tuoda Hallille seitsemän vuoden vankeustuomion.

Työelämän oikeuksien loukkaukset ovat yleisiä Thaimaan työpaikoilla. Maa työllistää paljon etenkin myanmarilaisia siirtotyöläisiä, joiden on raportoitu työskentelevän jopa orjuuden kaltaisissa olosuhteissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia