Finnwatch ohjeistaa suomalaisfirmoja elämiseen riittävän palkan laskemisessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch ohjeistaa suomalaisfirmoja elämiseen riittävän palkan laskemisessa

Järjestön julkistama malli on ensimmäinen suomalainen yritys määritellä, miten elämiseen riittävä palkka voitaisiin laskea.

Kansalaisjärjestö Finnwatch on julkaissut suomalaisyrityksille ohjeet (pdf) siitä, miten lasketaan elämiseen riittävä palkka. Malli on ensimmäinen suomalainen yritys elämiseen riittävän palkan määrittelemiseksi.

Aihe on ollut pitkään esillä yritysvastuukeskustelussa. Moni yritys sanoo maksavansa toimintamaissaan laillista minimipalkkaa, mutta usein se ei käytännössä riitä elämiseen. Yritykset vetoavat kuitenkin siihen, ettei käyttökelpoisia malleja elämiseen riittävän palkan laskemiseksi ole.

"Selvityksemme tarkoitus on päättää keskustelu siitä, ettei malleja ole tarjolla", toteaa Finnwatchin tutkija Henri Telkki.

Elämiseen riittävä palkka ymmärretään yleensä palkaksi, jonka avulla työntekijä pystyy hankkimaan itselleen ja perheelleen riittävästi ravintoa, asunnon, vaatteet, terveydenhuollon, lasten koulutuksen ja muut perustarpeet, säästämään pienimuotoisesti sekä osallistumaan sosiaaliseen ja kulttuuriseen elämään. Se on määritelty ihmisoikeudeksi muun muassa kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa, ja aiemmin monet kansainväliset järjestöt ja yritykset ovat esittäneet malleja sen laskemisesta.

Finnwatchin mukaan elämiseen riittävän palkan laskemiseksi on esitettävissä ihmisoikeusasiakirjoihin pohjautuvat selkeät kriteerit, joita noudattaen palkka voidaan laskea eri aloilla ja alueilla. Järjestö suosittelee yrityksiä määrittelemään aluekohtaisesti elämiseen riittävän palkan tason sekä sitoutumaan sen noudattamiseen koko arvoketjussaan.

"Yritysten yleisesti käyttämiltä vastuullisuusauditoinneilta on vaadittava enemmän ja niiden kriteereihin on lisättävä sitova vaatimus elämiseen riittävästä palkasta", Telkki sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia